Verden

Parlamentet i Litauen vedtok ny lov – kan bane vei for Frode Berg-utveksling

Parlamentet i Litauen har vedtatt en lov om spionutveksling som kan bane vei for at Frode Berg kan få komme hjem. Bergs advokat tror utlevering kan skje snart.

MOSKVA, RUSSLAND 20190416.
Frode Berg og hans forsvarer Ilja Novikov ved byretten i Moskva idet dommen leses opp tirsdag
Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Av Anders R. Christensen

– Dette var som forventet. Vi har oppfattet denne avstemningen som en formalitet, og det er nå ett hinder mindre for at Berg skal kunne komme tilbake, sier Frode Bergs norske advokat Brynjulf Risnes til NTB.

Loven ble vedtatt med 76 stemmer for og 2 mot. Åtte representanter avsto fra å stemme.

Det var mye debatt om loven i forkant av avstemningen, og ni representanter fikk taletid før loven ble endelig vedtatt.

Les også: Kreml bekrefter at de har mottatt søknad om benådning av Frode Berg

Skriver under mandag

Litauens president Gitanas Nausėda må skrive under på loven før den kan tas inn i lovverket. Han er torsdag og fredag på statsbesøk i Italia, hvor han blant annet skal møte pave Frans og statsminister Giuseppe Conti.

Antanas Bubnell, som er talsperson for de litauiske myndighetene, sier til nyhetsbyrået Baltic News Service (BNS) at Nausėda har planlagt å skrive under på loven på mandag.

Det har vært uenighet i Litauen om loven som nå er vedtatt, er nødvendig. Flere mener at et tilstrekkelig lovverk allerede er på plass, mens initiativtakerne til loven mener at det gjeldende lovverket ikke gjelder for spionutvekslinger.

Bubnell sier også at landets benådningskomité møtes onsdag i neste uke, men opplysninger om hvilke benådningssøknader som skal vurderes, er ikke offentliggjort. Anbefalingene til benådningskomiteen er likevel ikke bindene for presidenten.

I slutten av oktober anbefalte benådningskomiteen i Russland at Frode Berg skal benådes. Onsdag bekreftet president Vladimir Putins talsperson at de har mottatt en søknad om benådning fra Berg, men det er ikke kjent når den skal vurderes.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Utvekslingsavtalen er ikke bekreftet

President Nausėda må også godkjenne en utvekslingsavtale som innebærer at Frode Berg blir utlevert som en del av en avtale der Russland utleverer to spiondømte litauere mot at Litauen utleverer to spiondømte russere.

Opplysningene om en utleveringsavtale er ikke offisielt bekreftet av noen av landenes myndigheter, men BNS siterte 16. oktober anonyme kilder på at det skal være enighet mellom landene.

Lederen for justiskomiteen i det litauiske parlamentet, Agne Sirinskune, sier til NRK at en spionutveksling med Russland tidligst kan finne sted om én til to uker. Hun vil ikke svare på hvorfor nordmannen Frode Berg er en del av en slik avtale.

Les også: – At Donald Trump dukker opp betyr ikke lenger automatisk seier

Tror på snarlig utlevering

– Hvor mange dager som går før Frode Berg er tilbake i Norge, tør jeg ikke si, men jeg tror det er snakk om mer enn én dag og mindre enn to uker. Uansett forholder vi som jobber med saken, og familien til Berg, oss til at det kan skje når som helst, sier Risnes.

Risnes er jevnlig i kontakt med Frode Bergs familie, og sier at de er forberedt på at det også kan komme skjær i sjøen i siste fase.

– Men vi antar at det ikke vil bli grunnstøting. Det er så mange entydige signaler på at dette er på gang nå, og jeg tror det holder helt inn, sier advokaten.

Les også: Underhusets tidligere leder: – Brexit er vår største tabbe etter krigen

Berg holdes orientert

Frode Berg har også blitt holdt orientert om det som skjer i Litauen og ellers i saken gjennom besøk i fengselet fra hans russiske advokat Ilja Novikov og representanter fra den norske ambassaden. Han får også informasjon fra russiske myndigheter.

– Han forstår at vi er i sluttfasen, og han er ved godt mot, sier Risnes.