– Gratulerer til statsminister Abiy Ahmed Ali i Etiopia med Nobels fredspris. Du har vist med tålmodighet, mot og overbevisning at fred er mulig, skriver Stoltenberg på Twitter.
Ahmed får fredsprisen for sitt arbeid med å etablere fred med nabolandet Eritrea da han tiltrådte som statsminister i 2018. Kort tid etter at han ble statsminister, lanserte Ahmed blant annet et omfattende reformprogram. Flere tusen politiske fanger ble løslatt, opposisjonelle med dødsdom ble benådet, forbudte medier ble gjort lovlige, og tidligere ulovlige opposisjonspartier og bevegelser ble invitert tilbake til landet.
Solberg: – Han har vist stort mot
Fredsprisvinner Abiy Ahmed har skapt håp i et område preget av vold og konflikt, mener statsminister Erna Solberg (H). Under en pressekonferanse fredag formiddag gratulerte hun den etiopiske statsministeren med prisen.
– Han har vist stort mot ved å ta initiativ til forsoning etter årevis med konflikt. Han har skapt håp i et område av Afrika som i altfor lang tid har vært preget av vold, konflikt og fattigdom, selv om det er mye som gjenstår, sa Solberg.
Hun mener Ahmed har bidratt til en fredeligere relasjon mellom landene ved Afrikas Horn.
– Det er helt avgjørende. Det at mange lever i konfliktområder bremser oss i å nå bærekraftmålene.
Solberg møtte selv Ahmed i forbindelse med et møte i Den afrikanske union (AU) i Etiopia tidligere i år. Hun forteller at hun da hadde et godt møte med ham.
– Dette er en statsminister som jeg opplevde at tør tenke nytt og annerledes, og som er ambisiøs på utviklingen av sitt land, men også hele regionen. Det var egentlig befriende å møte en person som så tydelig var frigjort fra gamle skillelinjer, sier Solberg til NTB.
Hun opplever at Ahmed mener alvor med freds- og forsoningsarbeidet i regionen. Men det kan fortsatt komme tilbakeslag, advarer hun.
– Det er aldri sånn at store grep som dette skjer helt uten friksjon, sier Solberg.
Lodgaard: Står støtt i Nobels testamente
Seniorforsker Sverre Lodgaard ved NUPI kaller tildelingen til Abiy Ahmed en klassisk fredspris. Han mener prisen står støtt i Nobels testamente.
– De gir ham prisen med henvisning til fredsavtalen, det han har gjort på Afrikas Horn med dialog, handel, økonomisk samvirke og reformprosessen innad i Etiopia. Men det er fremdeles mange skjær i sjøen, ikke minst i Etiopia. Sånn sett er prisen dristig, sier Lodgaard til NTB.
Han mener at når et autoritært lokk tas av, er det mye som kan komme til overflaten – og at Ahmed står overfor mange utfordringer i Etiopia, som arbeidsledighet og konflikter mellom etniske grupper.
– Han har skjønt at han må ha demokratiske sikkerhetsventiler. Hans styre er inkluderende både etnisk og religiøst, og halvparten av regjeringen er kvinner, så mye har gått i riktig retning. Men i historisk perspektiv har store reformatorer ofte vist seg sårbare, sier Lodgaard.
Han vil ikke kalle prisen spektakulær, men mener den heller ikke er av den trauste typen.
– Jeg tror at komiteen har blitt mer bevisst på at tildelingene må ha en begrunnelse ut ifra hva testamentet sier. Det er ikke noe problem denne gangen. Når komiteen støtter og oppmuntrer Abiy Ahmeds reformprosess, er det et bevisst valg, selv om fortsettelsen er uviss.
– Har tildelingene de senere årene vært mindre kontroversielle enn i Jagland-årene?
– Det er klart at det rundt 2010 kom noen spektakulære priser, som Barack Obama og Liu Xiaobo, men igjen det spektakulære kan fort vise seg å være forfeilet. De trauste prisene står seg ofte bedre enn de spektakulære.
– Et klokt og modig valg
Valget av Etiopias statsminister Abiy Ahmed som vinner av årets fredspris, er modig og klokt, mener Ap-leder Jonas Gahr Støre.
– Han har vært klok og modig og skapt grunnlag for en viktig fredsavtale med nabolandet Eritrea. Han har bidratt til framgang for menneskerettighetene i Etiopia med utstrakt løslatelse av politiske fanger. Han har vist mot fordi den politiske situasjonen i Etiopia fremdeles er skjør, sier Støre.
Ap-lederen håper fredsprisen kan bidra til at forsonings- og demokratiprosessen i Etiopia går videre i riktig retning.
– Årets pris føyer seg også inn i rekken av fredspriser som griper inn i pågående fredsprosesser. Etiopia spiller en viktig og positiv rolle i flere andre konflikter i Øst-Afrika gjennom innsats for «folkens förbrödrande», som Alfred Nobel omtalte i sitt testamente, påpeker Støre.
Forsker: – Veldig viktig og god pris
Professor Siri Gloppen omtaler utdelingen av fredsprisen til Etiopias statsminister Abiy Ahmed som en veldig god og viktig pris.
– Det er en viktig og en god pris. Jeg tror den er viktig for Etiopia og for Afrika. Jeg tror det er en pris som anerkjenner et enormt godt politisk håndverk og sterkt lederskap i Afrika, sier professor Siri Gloppen ved Institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen til TV 2.
Hun viser til fredsavtalen mellom Etiopia og Eritrea, som ifølge henne kom helt overraskende på verden. Gloppen viser til at det var en fastlåst situasjon.
– Han har også vært viktig nasjonalt og er en veldig god kandidat, sier Gloppen.
Ber fredsprisvinneren gjøre mer
Amnesty International gleder seg over fredsprisen til statsminister Abiy Ahmed Ali, men ber ham gjøre mer for menneskerettighetene i Etiopia.
– Denne prisen bør motivere ham til å takle de menneskerettsutfordringene som gjenstår og som truer med å reversere det som hittil er oppnådd, sier Amnestys generalsekretær Kumi Naidoo.
Han viser til de etniske spenningene som truer stabiliteten i Etiopia, og myndighetenes sterkt kritiserte kamp mot terror som ifølge Amnesty brukes for å kneble opposisjonen og journalister i landet.
Statsminister Abiy må nå mer enn noensinne slutte seg til Nobels fredspris' prinsipper og verdier og etterlate seg en varig menneskerettighetsarv i landet, regionen og verden, sier Naidoo.
Nobel-historiker: – En fortjent pris
Nobel-historiker Asle Sveen tippet selv at Abiy Ahmed skulle få Nobels fredspris. Han mener det er en meget fortjent pris.
– Ahmed er en statsminister som i et ekstremt komplisert land, har klart å få til fred med Eritrea etter 20 års krig. Og han har satt i gang en demokratiseringsprosess. Han har opp mot 80 forskjellige etniske grupper som nesten er i krig med hverandre. Oppgaven er helt formidabel, sier Sveen til NTB.
Han regner med at nobelkomiteen håper prisen kan hjelpe Ahmed i arbeidet videre.
– Som nobelprisvinner får du en talerstol og prestisje, sier Sveen.
– Må prioritere en løsning på etniske spenninger
Abiy Ahmed må jobbe utrettelig for fred, sier generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen etter kunngjøringen av Nobels fredsprisvinner for 2019.
– Vi gratulerer Abiy Ahmed med Nobels fredspris og hans modige innsats for å bringe ambisiøse reformer til Etiopia og for å strekke ut en hånd for fred med nabolandet Eritrea, sier Egeland i en kommentar til NTB.
Han viser til at Flyktninghjelpen er en av få internasjonale humanitære organisasjoner som opererer i både Eritrea og Etiopia, og hjelper mennesker i nød i begge land.
– Vi har vært vitne til den dramatiske forbedringen i forholdet mellom de to landene siden Ahmed tiltrådte som statsminister, sier Egeland, som minner om at statsministeren nå må prioritere å finne en løsning på de etniske spenningene i Etiopia, og arbeide utrettelig for å bringe fred til folket.
Heffermehl lunken
Fredrik Heffermehl anerkjenner Abiy Ahmeds arbeid for «lokale fredsavtaler», men mener nobelkomiteen kunne hatt større ambisjoner.
– Vi anerkjenner de store bidragene Abiy Ahmed har gjort for lokale fredsavtaler, men vi hadde håpet at de norske prisutdelerne nå hadde forstått at Nobel hadde større ambisjoner – om globalt samarbeid om nedrustning og verdensfred, skriver Heffermehl i en uttalelse på vegne av organisasjonen Nobel Peace Pricze Watch.
Heffermehl har ofte vært kritisk til Nobelkomiteens valg, som han flere ganger har ment at ikke er i tråd med Alfred Nobels testamente.
– Nobels ønske om å frigjøre alle land fra våpen, krigere og krig mangler igjen i 2019-prisen.
Legger press på Eritrea
Tildelingen av fredsprisen til Etiopias statsminister legger press på nabolandet Eritrea, mener organisasjonen Reportere uten grenser.
– Som et ledd i Etiopias fredsinnsats løslot Abiy Ahmeds regjering alle fengslede journalister og blokkerte 150 nettsteder som tidligere var utilgjengelige for den etiopiske befolkningen, sier styreleder Erik Halkjaer i Reportere uten grenser.
Tiltakene gjorde at Etiopia hoppet førti plasser opp på pressefrihetsindeksen til organisasjonen.
Halkjaer peker på at presset nå er lagt på nabolandet Eritreas ledere.
– Fredsprisen øker presset på nabolandets president Isaias Afwerki om å følge denne løypa, noe som vil øke sjansene for den svensk-eritreiske journalisten Dawit Isaak for å bli løslatt etter 18 års fengsel. Eritrea er et av landene med den verste pressefriheten i verden, sier Halkjaer.
Røde Kors: – En verdig vinner
Å avslutte en av Afrikas lengstvarende kriger gjør Abiy Ahmed til en verdig vinner av Nobels fredspris, mener Norges Røde Kors.
Etiopias statsminister Abiy Ahmed får Nobels fredspris for 2019 for sitt arbeid med å skape fred med nabolandet Eritrea.
– Fredsavtalen som ble signert i fjor sommer, er et viktig bidrag til stabilitet i området og gir håp til flere fredsprosesser i regionen, sier Robert Mood, som er president for Røde Kors i Norge.
Mood viser til at krigen mellom de to landene har forårsaket enorme lidelser og kostet titusenvis av mennesker livet. Avtalen gjorde det også mulig å gjenforene familier som i to tiår hadde vært splittet som følge av krigen.
Røde Kors mener fredsinnsatsen gir håp for mer enn én million mennesker som har flyktet fra sine hjem på grunn av konfliktene. Den etiopiske statsministeren har også engasjert seg i andre fredsprosesser i regionen, som konflikten i Sudan.
– Nobelprisvinneren har skapt håp
Statsminister Abiy Ahmed er en av hovedgrunnene til at det skapes håp over hele Afrika, sier FNs generalsekretær António Guterres om nobelprisvinneren.
– Jeg har ofte sagt at håpets vind blåser sterkere enn noensinne over Afrika. Statsminister Abiy Ahmed er en av hovedgrunnene til dette, sier Guterres.
– Han har hjulpet Etiopia og Eritrea med å oppnå en historisk tilnærming, og jeg fikk æren av å være vitne til undertegningen av fredsavtalen i fjor, sier han videre.
Han kaller avtalen en milepæl som har skapt nye muligheter i regionen for stabilitet.
– Statsminister Ahmeds lederskap har vært et flott eksempel for andre i og utenfor Afrika som vil overvinne motgang fra fortiden og sette folket først.
Høyre: Verden trenger flere slike statsledere
Etiopia statsminister Abiy Ahmed har skapt håp for folk i regionen, mener Høyres Hårek Elvenes.
– En statsleder som verden trenger flere av, sier Elvenes, som er medlem av Stortingets utenriks- og forsvarskomité.
Han påpeker at Ahmed har vist vei og mot.
– Gjennom regionalt diplomati, og særlig fredsavtalen mellom Etiopia og Eritrea, har han skapt håp og fremgang i regionen, sier han til NTB.
Lysbakken: – En klassisk fredspris
SV-leder Audun Lysbakken er ikke i tvil om at fredsprisen til Etiopias statsminister er fortjent.
– Det er ikke fnugg av tvil om at dette er en pris som er i tråd med Nobels testamente. Det er en klassisk fredspris. Det er klart at hvis du får slutt på en 20 år lang konflikt mellom to stater, i det som har vært en av verdens mest brutale kriger, så fortjener du fredsprisen, sier Lysbakken til TV 2.
Ahmed får fredsprisen for sitt arbeid med å etablere fred med nabolandet Eritrea da han tiltrådte som statsminister i 2018.
– Oppløftende å ha ledere som Ahmed
Arild Hermstad i Miljøpartiet De Grønne (MDG) mener fredsprisvinner Abiy Ahmed har gjort mye på den korte tiden han har vært statsminister i Etiopia.
– I en verden preget av ledere som svikter, og som trigger hat og konflikt, er det utrolig oppløftende at vi har statsledere som Abiy Ahmed, sier MDGs talsperson til NTB.
Hermstad mener statsministeren har gjort mye på den korte tiden han har styrt landet.
– Han har skapt fred med nabolandet Eritrea, en blodig og undertrykkende krig som i ettertid fremstår som fullstendig meningsløs, han har sluppet fri tusenvis av politiske fanger, gjort tiltak for å bedre folks politiske rettigheter, og Etiopia har også satt verdensrekord i treplanting under hans ledelse, sier Hermstad.
Gratulerer fredsprisvinneren
Kulturminister Trine Skei Grande (V) kaller fredsprisen til Abiy Ahmed for en inspirasjon for Afrika.
– Gratulerer Abiy Ahmed med fredsprisen for fredsarbeidet og demokratibygging i Etiopia, frigivelse av politiske fanger, frie valg, rettigheter til kvinner og friere mediene. Inspirasjon for Afrika. Verdig vinner, skriver Trine Skei Grande på Twitter.
Frp: – En velfortjent pris
Parlamentarisk leder Hans Andreas Limi i Frp mener tildelingen av fredsprisen for 2019 til Abiy Ahmed Ali er i tråd med nobeltestamentet.
– Jeg vil gratulere Abiy Ahmed med en vel fortjent pris for et betydningsfullt arbeid med å skape fred mellom Etiopia og Eritrea, og arbeidet med å bygge demokrati i regionen. Dette er en svært gledelig pris, helt i tråd med Nobels testamente, sier Limi i en kommentar til NTB.
Hareide: – Viktig anerkjennelse
Knut Arild Hareide i KrF mener tildelingen av Nobels fredspris til Abiy Ahmed er veldig god.
– Dette er en viktig anerkjennelse og støtte til statsminister Abiy Ahmeds arbeid for å avslutte den mangeårige konflikten med Eritrea og styrke demokrati og menneskerettigheter i Etiopia. Jeg vil gratulere Abiy Ahmed med en fredspris som forplikter i fortsettelsen, sier utenrikspolitisk talsmann Knut Arild Hareide i KrF.
Ahmed får fredsprisen for sitt arbeid med å etablere fred med nabolandet Eritrea da han tiltrådte som statsminister i 2018.
– En velfortjent pris med fallhøyde
Parlamentarisk leder Marit Arnstad i Senterpartiet mener Nobelkomiteen har et godt grunnlag for å gi fredsprisen til Abiy Ahmed.
– Abiy har demonstrert at dristige grep på kort tid kan skape store forandringer til det bedre. Han har i sin tid som statsminister markert seg som en av de viktigste lederne på det afrikanske kontinent. Jeg mener også at Abiy fortjener å hylles for at han har løftet fram så mange kvinnelige politikere i sin regjering, sier Arnstad til NTB.
Hun minner likevel om at Etiopia har store utfordringer og peker på at landet har 100 millioner innbyggere og over 90 etniske grupper.
Arnstad sier det alltid er en fare ved det å gi fredsprisen til en sittende politiker.
– Den store testen kommer nok i samband med valget som er utlyst til neste år. For det første blir det spennende å se om valget blir gjennomført som lovet, og for det andre blir det spennende å se om Abiy vinner valget. Det er nemlig ikke sikkert, avslutter Marit Arnstad.
Redd Barna gratulerer
Redd Barna er imponert over fredsarbeidet Etiopias statsminister Abiy Ahmed har gjort og håper det er slutt på at barn vokser opp i krig i landet.
– Vi i Redd Barna gratulerer med fredsarbeidet som statsminister Abiy Ahmed har stått for. Det er et imponerende arbeid med fredsavtalen mellom Etiopia og Eritrea og øvrig, viktig fredsarbeid. Vi håper dette markerer slutten på en periode der barn vokser opp i krig og fiendskap, sier generalsekretær Birgitte Lange til NTB.
Tradisjonen tro inviterer Redd Barna til Redd Barnas fredsprisfest 10. desember. Barn fra skoler i Oslo deltar på fredsprisfesten i desember.
Juncker gratulerer
EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker gratulerer Abiy Ahmed med Nobels fredspris og med brobygging i Etiopia.
– Med mot og besluttsomhet har han bygget broer i Etiopia og i regionen etter 20 års stillstand i forholdet til Eritrea, sa kommisjonens talsperson Mina Andreeva på vegne av Juncker i Brussel.
– Juncker møtte Ahmed i fjor og ga da uttrykk for at EU står skulder ved skulder med Etiopia på landets vei mot demokratiske reformer og fred. Han ønsker å overbringe en personlig og hjertelig gratulasjon, sa Andreeva.