Verden

Trump om opprørt Thunberg: – Hun virker lykkelig

USAs president Donald Trump har retvitret en video av klimatalen til en opprørt Greta Thunberg i FN. En lykkelig ung jente, skrev presidenten. Og høster kritikk.

Med Greta Thunbergs tordentale om klima friskt i minne entrer en rekke ledere med Donald Trump i spissen de kommende dagene talerstolen i FNs hovedforsamling.

USAs president er en av de første talerne, og han kommer neppe til å vie mye tid til de klimautfordringer verden står overfor.

Thunberg var tydelig sint og hadde tårer i øynene da hun talte til verdenslederne i FNs hovedkvarter. 16-åringen advarte mot ukontrollerbare konsekvenser av den globale oppvarmingen og sa hun nekter å tro at verdens ledere egentlig har forstått alvoret.

– Vi er ved begynnelsen av en masseutryddelse, og alt dere kan snakke om, er penger og eventyr om evig økonomisk vekst. Hvordan våger dere! sa hun.

Etterpå tvitret Trump sarkastisk om den glødende engasjerte svenske 16-åringen.

– Hun virker som en veldig lykkelig ung jente som ser fram til en lys og vidunderlig framtid. Så fint å se! skrev presidenten på Twitter mandag kveld.

Responsen uteble ikke, og kort tid etter rant det inn med kritiske kommentarer som anklaget Trump for ufin trolling av Thunberg.

– Donald Trump går løs på uskyldige unge jenter, det er rett og slett motbydelig, het det i en av kommentarene.

Sveriges FN-ambassadør Olof Skoog har et lite håp om at klima kommer på dagsorden når andre ledere enn Trump entrer talerstolen i FNs hovedforsamling de kommende dagene.

– Vi håper at de viktige, eksistensielle spørsmålene om klima fortsatt blir tatt opp, sier Skoog.

Han innser imidlertid at det er andre spørsmål som opptar Trump mer.

– Forholdet mellom USA og Iran veldig spent, så det blir interessant å se hvilken tone Trump slår an i det spørsmålet, ser Skoog.

Trump hadde på forhånd meldt avbud til FNs klimatoppmøte, men dukket likevel opp og var til stede under toppmøtet i omtrent ett kvarter.

Mer fra Dagsavisen