Verden

Donald Trumps advokat innrømmer at han ba Ukraina finne «dritt» på presidentkandidat Joe Biden

Kongressen skal se nærmere på beskyldninger om at Giuliani og Trump presset Ukrainas nylig valgte president Volodymyr Zelensky til å komme opp med «dritt» på Joe Biden.

(FILES) In this file photo taken on November 20, 2016 then President-elect Donald Trump meets with former New York City Mayor Rudy Giuliani at the clubhouse of the Trump National Golf Club in Bedminster, New Jersey. - Recently elected president of Ukraine and not yet inaugurated, Volodymyr Zelensky has found himself caught in a US political-legal affair, risking tensions with a crucial ally at a time of crisis with Russia. Tensions rose between Washington and Kiev after Donald Trump's personal lawyer Rudy Giuliani cancelled a scheduled visit to Ukraine last week. The former mayor of New York was due in Kiev to ensure Ukrainian authorities do not abandon legal investigations which he said could be "very, very useful" for Trump. (Photo by Don EMMERT / AFP)

Donald Trumps advokat innrømmer at han har bedt Ukraina om en drittpakke på presidentkandidat Joe Biden. På CNN bekrefter Rudy Giuliani at han har snakket med Ukraina om at de må etterforske tidligere visepresident og nå presidentkandidat for demokratene Jo Biden, skriver Politico.

Bakgrunnen skal være et selskap som hans sønn, Hunter, er tilknyttet. Ifølge Giuliani skal Joe Biden og familien ha tjent flere millioner dollar i det skjulte.

Under intervjuet på CNN nektet først Giuliani, som er Donald Trumps advokat, at han i det hele tatt har bedt om at en fremmed nasjon skal etterforske en politisk motstander før presidentvalget neste år.

– Så, du ba Ukraina om å kikke nærmere på Joe Biden, spurte programleder Chris Cuomo.

– Selvsagt gjorde jeg det, svarte Giuliani.

Disse kommentarene kom etter at det ble klart at Kongressen skal se nærmere på beskyldninger om at Giuliani og Trump presset Ukrainas nylig valgte president Volodymyr Zelensky til å komme opp med «dritt» på et selskap knyttet til Bidens sønn Hunter. Giuliani hevder at Biden har tjent millioner av dollar på selskapet. Ifølge Washington Post og MSNBC skal Trump ha holdt tilbake 250 milloner dollar i støtte til Ukrainas forsvar fram til Zelensky gjorde som han ble fortalt.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Varsler

Det hvite hus nekter å gi Kongressen innsyn i varslersaken mot Donald Trump. Det reagerer Demokratene kraftig på.

Varsleren, som jobber for etterretningsvesenet, skal ha opplevd Trumps handlinger som så alvorlige at vedkommende ga beskjed til etterretningens generalinspektør, som er etatens vaktbikkje, skriver NTB.

Trump skal altså ha truet med å holde tilbake 250 millioner dollar til Ukraina.

To kilder med nær kjennskap til saken opplyser til avisen Washington Post at klagesaken dreier seg om en samtale Trump har hatt med en utenlandsk leder og et «løfte» som presidenten ga, samt at deler av varslersaken involverer Ukraina.

Også New York Times melder at Ukraina er involvert.

Les også: Alvorlig varslersak mot Trump holdes hemmelig – Demokratene krever innsyn

– Flere hendelser

Ifølge generalinspektøren er varslersaken både alvorlig og prekær, og det dreier seg om «en rekke hendelser». Saken involverer også «etterretningsledelsens viktigste ansvar».

Men mer har ikke de folkevalgte i Kongressen fått vite. Da generalinspektør Michael Atkinson møtte til en lukket høring i etterretningskomiteen i Representantenes hus torsdag kveld, nektet han å gi de folkevalgte detaljer om saken som følge av en ordre fra Trump-administrasjonen.

– Oppspinn

Trump selv avviser det hele som «falske nyheter».

– Er noen dumme nok til å tro at jeg ville sagt noe upassende til en utenlandsk leder mens jeg er i det som muligens er en «sterkt befolket» samtale, spør han på Twitter.

Han viser til at enhver samtale han har med en utenlandsk leder, blir lyttet til av flere etater både i USA og det andre landet.

Blant dokumentene som Demokratene i Kongressen vil ha tilgang til, er en utskrift av telefonsamtalen som Trump hadde med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj 25. juli.

Les også: Gammelt bilde av brunmalt Trudeau vekker oppsikt i Canadas valgkamp

Espen Hågensen Rusdal

Espen Hågensen Rusdal

Frontsjef i Dagsavisen.