Verden

Møtte forloveden før bryllupet – ble drept av slektning

21-år gamle Israa Ghrayeb fra Betlehem ville bare møte sin forlovede, men ble drept av en nær slektning. Æresdrapet vekker nå gru over hele Midtøsten.

Lykkelig og spent dro Israa i forrige uke for å møte sin fremtidige ektemann. Hennes far hadde allerede sagt ja til at hun skulle få lov til å treffe ham, og de var langt ifra alene i restauranten i Betlehem. Også forlovedens søster satt ved bordet sammen med dem.

Men da Israa på tampen av kvelden lastet opp noen bilder på Snapchat der folk kunne se henne smile og le sammen med sin forlovede, snudde virkeligheten seg brått. Israas slektninger fortalte hennes far at hun, ved å møte sin forlovede før giftermålet, hadde satt hele slektas ære i vanry. Og med det var 21-åringens skjebne så godt som forseglet.

Drept

Broren hennes, Ilhab, gikk til angrep på henne hjemme i andre etasje av huset deres i Betlehem. Hun prøvde å flykte ut av vinduet, men falt ned og skadet seg sterkt. Fra sykehussengen dagen etter skrev hun følgende på sosiale medier:

– Jeg er sterk og jeg har vilje til å leve. Hvis jeg ikke hadde denne viljen, ville jeg ha dødd i går, skrev hun.

Men så ble hun drept – på sykehuset. I et videoopptak, som senere har spredt seg over hele Midtøsten, kan en høre Israa skrike og trygle for sitt liv før hun til slutt blir drept. Trolig var det en av hennes nærmeste slektninger som drepte henne.

Les også: Folk må bry seg, stille spørsmål: "Hvor fikk du blåmerkene?"

Protester

Familien benekter imidlertid enhver involvering i drapet, og foreløpig har ingen blitt arrestert. Men både i Betlehem og andre byer på Vestbredden har folk i flere dager gått i protesttog mot drapet. Utenfor kontoret til statsminister Mohammad Stayyeh i Ramallah protesterte nylig palestinske kvinner og menn, og krevde «sikkerhet og beskyttelse».

Og det stoppet ikke der. For ellers i Midtøsten har titusener reagert på Twitter under hashtag’en «We are all Israa Ghrayeb» – «Vi er alle Israa Ghrayeb».

– Det er ingen ære i et drap, skrev en kvinne.

Juridisk står kvinner svakt i Palestina, som i mange andre av landene i Midtøsten. Det palestinske parlamentet har ennå til gode å godkjenne et lovforslag fra 2004 som skulle gi kvinner en viss beskyttelse mot vold i familien. Men i fjor fjernet president Mahmoud Abbas en paragraf i lovboken som ga voldtektsmenn beskyttelse mot straffeforfølgelse hvis de giftet seg med sine ofre.

Men såkalte æresdrap er ikke nytt i regionen. Titalls kvinner blir drept hvert år i Palestina alene for å skulle ha satt sine familiers ære i vanry, og trolig blir tusener drept på tvers av Midtøsten, selv om pålitelige statistikk uteblir.

Også utenfor Midtøsten ser man lignende kriminalitet. I India alene blir hvert år rundt 1.000 kvinner drept av samme årsak.

Les også: "Hvorfor skal jenter bære skam, mens gutter skal eie ære?"

Rystet

Det som gjorde dette drapet mer synlig, var internett, sier Diana Moukalled, en kjent journalist fra Beirut.

– Israas skjebne har rystet oss fullstendig. Hun var synlig i sosiale medier. Dette er nok et tilfelle der sosiale medier og dedikerte kvinner har spilt en avgjørende rolle for å avsløre familienes løgner og mobilisere opinionen, sier hun til Dagsavisen.

Dermed har drapet på Ghrayeb skapt en nødvendig debatt og en slags selvransakelse i store deler av Midtøsten.

– Vi er nødt til å kjempe, sier Moukalled.

– Når religionen dikterer en negativ holdning til kvinner, når klanen dikterer et eierskap av kvinnens liv og kropp og når lover støtter de med makten, da vil kvinner stå tilbake som ofrene, som Israa, sier hun.

En annen vel så viktig årsak til kvinners vanskelige stilling over store deler av Midtøsten er nettopp at det ikke er demokrati i de fleste av regionens land. De autoritære regimene ser ofte liten grunn til å utfordre den tradisjonelle samfunnsstrukturen i saker som kvinnespørsmål.

Men, kanskje overraskende nok: Sekulære ledere som Iraks Saddam Hussein og Syrias Hafez Assad lot til tider kvinner avansere i samfunnet.

Ny debatt

I Palestina har drapet på 21-årige Israa skapt en helt annen debatt. Kvinner er riktignok blitt tilskrevet en prominent rolle i kampen mot den israelske okkupasjonen, men langt oftere er det slik at kvinner blir fortalt at deres kamp for likestilling må vente til Palestina er frigjort. Noura Erakat, professor og politisk aktivist, protesterer, og sier det ikke er tilstrekkelig bare å bekjempe okkupasjonen.

– Vi protesterer mot israelsk tortur og vold. Vår protest er en protest for liv og for en bedre framtid. Men den er verken komplett eller oppriktig hvis vår kamp faller som en murstein i våre egne hjem. For dette dreier seg ikke bare om å straffe Israas mordere og forandre våre lover. Dette dreier seg om oss og våre barn, og hvordan vi overvåker hverandres kropper og hvordan vi gjenskaper et patriarkalsk samfunn, skriver hun på Facebook.

Les også: Nå skal ikke voldtektsmenn lenger slippe straff ved å gifte seg med sine ofre 

Mer fra Dagsavisen