Verden

Presidentkandidat beskylder Donald Trump for å dikte opp sykdom for å slippe å delta i Vietnamkrigen

Pete Buttigieg hevder Trump utnyttet at han var barn av en mangemillionær for å slippe å reise i krigen i 1968.

WASHINGTON, DC - MAY 23: Democratic presidential candidate Mayor Pete Buttigieg answers questions at a Washington Post Live discussion May 23, 2019 in Washington, DC. Buttigiegs appearance was the first of the Washington Posts 2020 Candidates series of discussions.  Win McNamee/Getty Images/AFP
== FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==

Pete Buttigieg, presidentkandidat for Demokratene, retter kraftige beskyldninger mot USAs president Donald Trump. Den militære veteranen mener Trump løy og jukset seg til å slippe å tjenestegjøre som soldat i Vietnamkrigen.

Trump fikk innvilget hele fem utsettelser i forbindelse med militærtjenesten. Fire av utsettelsene fikk han på grunn av universitetsutdanning, og den siste på grunn av hælsporer. Dette er små benutvekster som kan oppstå under foten.

Status

Jeg har liten sans for hans beslutning om å bruke sin privilegerte status til å late som han var syk, for å unngå å tjenestegjøre i Vietnam, sier Buttigieg, ifølge The Guardian.

Buttigieg tjenestegjorde selv i syv måneder som løytnant i Afghanistan, og måtte i den forbindelse ta ut permisjon i syv måneder fra sitt verv som ordfører i byen South Bend i delstaten Indiana.

Les også: Trump: Jeg er et ekstremt stabilt geni

Hvis han var en samvittighetsfull motstander (av krigen. red.anm.), ville jeg beundre det, men dette er en som, jeg synes det er ganske opplagt for de fleste av oss, utnyttet at han var barn av en mangemillionær for å kunne late som han var skadet, slik at noen andre kunne reise ut i krigen i hans sted, sa Buttigieg på et Wasington Post-arrangement torsdag og fortsatte:

Jeg vet at dette åpner opp gamle sår fra en komplisert tid under en komplisert krig, men jeg er også gammel nok til å huske da konservative snakket om karakter som noe som betydde noe i presidentskapet, så jeg synes det bør bli snakket om.

President Donald Trump speaks during the 2018 Ohio Republican Party State Dinner, Friday, Aug. 24, 2018, in Columbus, Ohio. (AP Photo/John Minchillo)

Donald Trump. Foto: NTB Scanpix

Les også: – Det er blitt begått mye fryktelig i religionens navn (DA+)

Legeattest

New York Times siterte i fjor kilder som hevdet at legen som skrev ut legeattesten om Trumps hælsporer, skrev en falsk attest for å gjøre Fred Trump, Donald Trumps far, en tjeneste. Legen skal ha hatt kontor et bygg som var eid av Fred Trump i Queens i New York.

Legen som beskyldes for dette, Larry Braunstein, døde i 2007, men hans døtre fortalte avisen at faren deres flere ganger skal ha fortalt om hvordan han gjorde Donald Trumps far «en tjeneste» ved å skrive legeattesten.

Trump har selv tidligere nektet for at faren hjalp ham med å unngå militærtjeneste under Vietnamkrigen.

Les også: Denne spilleren vet alt om hatoppgjør (DA+)