Verden

Ebola-epidemien i Kongo er «ute av kontroll»

– Jeg er veldig urolig, så urolig som man kan få blitt, sier Jeremy Farrar, direktør i den britiske hjelpeorganisasjonen Wellcome Trust.

Av Jens Marius Sæther og NTB

Til den britiske avisen The Guardian beskriver Farrar ebolautbruddet som massivt.

Han er dypt bekymret over utviklingen, der antall smittede har økt hver uke siden februar.

Hittil har 1.105 mennesker dødd av ebola siden august i Nord-Kivu i Kongo.

Nest dødeligste i historien

Det er det nest dødeligste ebolautbruddet i historien, etter ebolautbruddet i Vest-Afrika i 2014–2016 som tok livet av over 11.000 mennesker.

– Det er merkelig at det ikke har spredd seg til et større geografisk område, men tallene er alarmerende og det er skremmende at de øker, sier Farrar, som mener det er prekært å få på plass en våpenhvile slik at helsearbeidere kommer seg fram til de syke.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

David Miliband, som er sjef for hjelpeorganisasjonen International Rescue Committee, har nettopp kommet tilbake fra et besøk i Kongo.

– Situasjonen er mye farligere enn hva de 1.000 dødsfallene antyder, sier han.

Miliband frykter i likhet med Farrar at epidemien kan komme ut av kontroll hvis ikke sikkerhetssituasjonen bedrer seg.

Angrep på helsepersonell 

Verdens helseorganisasjon (WHO) har advart om at det kan bli umulig å hindre spredning av ebola i Kongo hvis voldelige angrep mot helsepersonell fortsetter.

Tiltak for å begrense ebolautbruddet i to provinser i Øst-Kongo har vært lagt på is som følge av sikkerhetssituasjonen, opplyste WHO fredag.

WHO viser til angrep rettet mot helsepersonell. I et av tilfellene ble helsearbeidere som nettopp hadde gravlagt et ebola-offer, angrepet, ifølge WHO.

119 angrep siden januar

Tilstedeværelsen av opprørere fra Mai-Mai-militsen i Øst-Kongo har gjort det umulig for helsearbeidere å dra til noen av områdene. Det har igjen ført til at arbeidet med å isolere ebolapasienter ikke har kunnet bli fullført, som igjen har ført til at pasientene fortsetter å være i sine lokalsamfunn der de har spredt sykdommen til andre mennesker.

For en drøy uke siden opplyste Mike Ryan, sjefen for WHOs akuttinnsats, at det da var registrert 119 angrep mot helsepersonell siden januar.

Mer fra Dagsavisen