Verden

Brunei vil likevel ikke steine homofile

Sex mellom homofile og utroskap vil inntil videre ikke bli straffet med steining, lover sultanen av Brunei, etter sterke internasjonale reaksjoner.

FILE - In this April 19, 2018, file photo, the Sultan of Brunei Hassanal Bolkiah listens during the first executive session of the CHOGM summit at Lancaster House in London. Brunei's sultan has said a moratorium on capital punishment is in effect for new Shariah criminal laws including stoning people for gay sex and adultery that sparked an international outcry. Sultan Hassanal Bolkiah said Sunday, May 5,  in a speech to mark the start of Ramadan that he was aware of the "many questions and misperceptions" over the penalties provided for under new sections of Brunei's Shariah Penal Code, but stressed that there should be no fear.(AP Photo/Kirsty Wigglesworth, File)

Brunei innførte i forrige måned strenge sharialover, som blant annet åpner for dødsstraff ved steining for en rekke forhold, blant annet voldtekt, utroskap, homofili, ran og fornærmelse av profeten Muhammed.

Loven åpner også for å straffe tyveri og andre volds- og vinningsforbrytelser med amputasjoner av armer og bein.

Nyheten førte til krasse internasjonale protester. Blant dem som har engasjert seg er kjendiser som George Clooney og Elton John, som har oppfordret til boikott av hoteller som sultanatet eier, blant annet i London.

Les også: Vil innføre dødsstraff for homofil sex og utroskap 3. april

FN har omtalt homofililoven som «umenneskelig», og i en TV-sendt tale i forbindelse med innledningen av den muslimske høytidsmåneden ramadan, lovet sultan Hassanal Bolkiah at den inntil videre er lagt på is.

– Vi er klar over at misforståelsene kan ha skapt engstelse. I over to tiår har vi hatt et moratorium på henrettelser. Dette gjelder også for de nye lovene, sa sultanen.

Sultanen lovet videre at Brunei skal ratifisere FNs torturkonvensjon for å fremme menneskerettigheter.

Seksuelle minoriteter har lenge blitt møtt med diskriminering i Brunei, der islamsk konservatisme har vært på framgang.