Verden

Mulig krig rundt Eurovision

Eurovision Song Contest har alltid vært noe politisert. Men aldri tidligere har sangkonkurransen vært en del av en aktiv militærkonflikt, som nå i Tel Aviv.

Bilde 1 av 3

JAFFA (Dagsavisen): Etter at konflikten mellom Israel og de militante gruppene i Gaza i helgen blusset opp, ble det igjen spurt om hvorvidt Eurovision Song Contest, som skal arrangeres i neste uke, må avlyses.

Inntil i går morges hadde Israel bombet minst 120 mål i Gaza, og militante grupper, inkludert Hamas og Islamsk Jihad, hadde avfyrt over 430 raketter over grensen mot mål i Israel. Minst sju palestinere og to israelere er foreløpig blitt drept.

– Vi vil ikke la fienden få holde en festival som har som mål å skade det palestinske narrativet, sa iranskstøttede Islamsk Jihad i en video, og siktet nettopp til Eurovision Song Contest, som skal holdes i Tel Aviv, rundt 60 kilometer nord for Gaza-stripen. Gruppen sier at Israel bruker sangkonkurransen til å glatte over okkupasjonen.

Fredsaktivister i Gaza var oppgitte.

– Dette er akkurat det samme som før. Ikke noe nytt, sier Manar al-Sharif til Dagsavisen.

Manar ønsker heller å inngå en dialog med israelerne.

Israel har nå utplassert anti-rakettskjold både nær Tel Aviv og andre potensielle mål. Med bare litt over en uke igjen før sangkonkurransen er det for sent å flytte arrangementet til et annet land. Arrangørene snakker ikke om en avlysning.

Les også: – Vi er ikke valgt for å ha noen politiske meninger. Vi er valgt for å synge en låt

GPS

Men Islamsk Jihad truer nå med en dramatisk opptrapping, langt hinsidig det kun en sangkonkurranse dreier seg om. I en post på nettet viste gruppen bilder og GPS-koordinater til mål de vurderer å angripe, og dette inkluderte også å sende raketter mot Israels atomreaktor i Dimona, øst for Gaza. Et angrep der kan føre til en atomkatastrofe.

Om to dager feirer Israel også sin uavhengighetsdag, og trolig er både Islamsk Jihad og Hamas klar over at Israel i disse dager kan presses. Israel vil trolig unngå en opptrapping som vil kunne sette uavhengighetsdagen og den internasjonale sangkonkurransen i fare.

Men landets utenriksminister Yisrael Katz sa i går at Israel ikke vil ta noen andre hensyn enn til sine innbyggeres sikkerhet.

– Dette er det eneste vi har i tankene nå, og Hamas må ikke tro noe annet, sa Katz til israelsk radio.

Likevel er det ingen tvil om at et rakettangrep mot Tel Aviv mens sangkonkurransen pågår vil være et gedigent «tap» for Israel.

I styrkeforholdet mellom Israel og de palestinske militante gruppene i Gaza er det klart hvem som er sterkest. Men selv om Hamas og Islamsk Jihad kun har raketter, er dette raketter som vil kunne lamme Israel, og for eksempel stanse all flyging inn og ut av Ben Gurion, den internasjonale flyplassen. Det har skjedd før.

Samtidig fortsetter livet i skyggen av opptrappingen, om enn på en merkelig måte. Før det hele tok skikkelig av på lørdag dro Dagsavisens utsendte og familien til et tivoli sør for Tel Aviv, altså nærmere Gaza. Køen foran pariserhjulet var imidlertid lang, og vi så også at de bare fylte opp en tredjedel av hjulet hver gang.

Da det endelig var vår tur, fikk vi forklaringen hvorfor.

– Det er i tilfelle det skulle komme noen raketter mot oss. Vi må alltid kunne tømme pariserhjulet raskt, slik at ingen blir sittende på toppen mens rakettene slår ned rundt her, sa mannen ved hjulet.

Ikke alle israelere tok likevel truslene fra de palestinske gruppene like alvorlig. Etter at Islamsk Jihad sendte GPS-koordinatene på målene de truet med å bombe, inkludert denne atomreaktoren, svarte en israeler med å sende dem et svar med helt andre GPS-koordinater.

– Her kan dere finne svigermoren min, la han til, og avsluttet med shukran, takk på arabisk, og en smile-emoji.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Oppgitt

Opptrappingen er den verste siden valget i Israel i forrige måned da den omstridte Benjamin Netanyahu vant gjenvalg.

Netanyahu varslet i går opptrapping, da han åpnet det ukentlige regjeringsmøtet i Jerusalem, skriver NTB.

– Jeg ga i dag morges instruks om at de massive angrepene mot terrorelementer på Gazastripen skal fortsette og beordret forsterkninger i form av stridsvogner, artilleri og infanteri rundt Gazastripen, sa han.

Mange israelere har sympati med sine landsmenn som står i rakettregnet nær Gaza, men mange har også vanskelig for å forstå hvordan så mange av dem stemte på Netanyhu som aldri har gitt dem noen løsning.

Gil, en israeler som bor nord for Tel Aviv, la denne meldingen ut på Facebook.

– Til alle i sør som trenger et sted å flykte til – dere er velkomne hos oss, såframt dere ikke stemte på Netanyahu, understreket han.

Likevel er det noe nytt. Både Israel og de palestinske gruppene har nå i flere år brukt en ekstrem krigsretorikk: «De skal bombes tilbake til steinalderen». «Vi skal åpne helvetes porter». Og til tider smeller det også. Men samtidig er det i disse dager klart at ingenting løses. Problemene vil forbli de samme også etter den neste våpenhvilen. Og selv om Israel og de palestinske gruppene i Gaza ikke er nær noen gjensidig anerkjennelse, ser man likevel en voksende anerkjennelse av at militære skritt ikke vil løse et problem som i sin natur er politisk.

Og det går lengre: Selv om Israel truer å velte Hamas-regimet i Gaza, er det tvilsomt om statsminister Netanyahu faktisk vil det. Ikke kun fordi prisen i menneskeliv vil bli for høy. Israel ønsker ikke noe islamistisk regime ved sin grense, men Hamas-regimet gir enkelte fordeler: Så lenge palestinerne er splittet, vil også den palestinske selvstyremyndigheten i Ramallah være svak, og ute av stand til å forhandle om en palestinsk stat.

Over på den andre siden sitter Hamas, som ikke på noen måte vil anerkjenne den jødiske staten. Men Hamas kommer ingen vei. Frustrasjonen blant kyststripens to millioner innbyggere vokser. Og Egypt og Israel holder sine grenser til Gaza stripen stengt – stort sett.

Så mens de militante gruppene i Gaza i går lovte å «svare på en måte man hittil aldri sett», fortsetter Egypt i det stille å mekle fram en ny våpenhvile mellom erkefiendene. Og bare seks mil unna, i Tel Aviv, forbereder sangerne seg før den store dagen. Ingen av landene i Melodi Grand Prix ser ut til å synge om fred, men Danmark og Hellas, blant andre, synger om kjærlighet. Kanskje er det San Marino som likevel har den mest relevante teksten. – Say na na na, vil de synge i Tel Aviv.

Les også: Angriper Gazastripen: – Vi gjør det vi må gjøre for å forsvare Israel

Gazastripen

* 360 kvadratkilometer stort område som grenser til Israel, Egypt og Middelhavet.

* Nærmere 2 millioner innbyggere.

* Okkupert av Israel i 1967.

* Israelerne trakk seg ut i 2005, men innførte en streng blokade etter at Hamas vant valget i de palestinske områdene i 2006.

* Israel har gjennomført tre store militæroffensiver mot enklaven siden 2008, med store humanitære tap og materielle ødeleggelser som resultat.

* Arbeidsledigheten på Gazastripen er ifølge FN på over 40 prosent, blant unge mellom 20 og 24 år på nærmere 70 prosent. (NTB)

Mer fra Dagsavisen