Verden

Enken etter Slobodan Milosevic er død

(FILES) File picture dated 24 July 2001 shows Mira Markovic, wife of former Yugoslav president Slobodan Milosevic, during a session in the parliament in Belgrade. Serbia has withdrawn an international arrest warrant against Mira Markovic, fugitive wife of former Yugoslav president and war crimes indictee Slobodan Milosevic, a court official said 31 May 2005. "The (international) arrest warrant is no longer in force after the defense lawyer has promised that the defendant, Mira Markovic, will appear at the trial scheduled in September," a spokeswoman for Belgrade's district court Ivana Ramic told AFP. However, the national arrest warrant remains in force and Markovic will be arrested if and when she returns to Serbia-Montenegro, said Ramic. Markovic could then be released on bail pending the verdict in her trial.     AFP PHOTO/FILES/KOCA SULEJMANOVIC

Av Solveig Joten Svensen

Mirjana «Mira» Markovic giftet seg med Milosevic i 1964 og fikk kallenavnet «Balkans Lady Macbeth». Shakespeare-referansen viser til den enorme innflytelsen hun antas å ha hatt på sin ultranasjonalistiske ektefelles beslutninger på 1990-tallet, da krigen raste på Balkan. I serbiske medier ble Mira Markovic kalt «den røde heksa».

Lokale medier i Serbia melder at Markovic var svært syk da hun søndag døde på et sykehus i Russland, hvor hun har levd i eksil i årevis.

Slobodan Milosevic døde i 2006 mens han sto tiltalt for krigsforbrytelser i Haag.

Markovic ledet i sin tid et ny-kommunistisk parti og var regnet som en viktig maktfaktor i Milosevic-regimet, som styrte Serbia med jernhånd på 1990-tallet. Slobodan Milosevic ble utlevert til FNs krigsforbryterdomstol i 2001, og Markovic forlot hjemlandet da hun ble siktet for maktmisbruk to år senere.

Russisk beskyttelse

Mira Markovic var også etterlyst for avhør i forbindelse med drap på Milosevics politiske motstandere. I 2008 fikk Markovic og sønnen Marko Milosevic politisk asyl i Russland etter at Serbia etterlyste dem internasjonalt for sigarettsmugling.

I Russland skrev Markovic, som var sosiologiprofessor på universitetet i Beograd, en lang selvbiografi med der hun forsvarte sin avdøde mann. En nær venn av henne sa nylig til den serbiske avisen Blic at enkens «eneste mål var å renvaske Milosevic».

Les også: Reagerte på spørsmål om Milosevic

Utenriksminister kondolerer

Lederen for Milosevics gamle parti SPS, Ivica Dacic, sendte søndag ut en kondolansemelding der han tilbød hjelp til Markovics familie etter dødsfallet.

– Jeg respekterte henne som Slobodan Milosevics kone og som vitenskapskvinne, sier Dacic, som i dag er Serbias utenriksminister.

Slobodan Milosevic døde av hjerteinfarkt i et FN-fengsel i Haag i 2006. Han sto tiltalt for folkemord, krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i det tidligere Jugoslavia i forbindelse med krigene på Balkan på 1990-tallet.

Mannen med tilnavnet «Slakteren fra Balkan» ble tvunget fra makten under en folkelig oppstand i kjølvannet av valget i 2000. Året før ble Milosevics styrker drevet ut av Kosovo under NATOs bombeoffensiv mot regimet. (NTB)

Les også: Dømt for folkemordet i Srebrenica