Verden

FN kaller Bruneis nye homofililov umenneskelig

FN fordømmer en ny lov i Brunei som fastsetter steining som straff for homofili og utroskap og amputasjon av lemmer for tyveri.

FILE - This combination of file photos shows George Clooney in Pasadena, Calif., on Feb. 11, 2019, left, and Brunei's Sultan Hassanal Bolkiah in Brussels on Oct. 18, 2018. Clooney is calling for the boycott of nine hotels in the U.S. and Europe with ties to Sultan Bolkiah, who's country will implement Islamic criminal laws in April 2019 to punish gay sex by stoning offenders to death. (AP Photo/Willy Sanjuan and Francisco Seco, File)

– Jeg appellerer til regjeringen om å stanse iverksettelsen av den drakoniske nye loven som vil være et alvorlig tilbakeslag for folket i Brunei, sier FNs menneskerettighetskommissær Michelle Bachelet.

Brunei, som har vært styrt eneveldig av sultan Hassanal Bolkiah i 51 år, har gjort det klart at den nye loven trer i kraft onsdag.

Loven ble først kunngjort i 2013, men det har tatt tid å iverksette den på grunn av motstand fra menneskerettighetsgrupper og arbeidet med de praktiske detaljene.

Den nye loven fastsetter dødsstraff for en rekke forhold, inkludert voldtekt, utroskap, homofili, ran og fornærmelse av profeten Muhammed. Den innfører også pisking som straff for abort og amputasjon som straff for tyveri og gjør det til et lovbrudd å eksponere muslimske barn for andre religioner enn islam.

En lang rekke politikere og kjendiser, blant dem George Clooney og Elton John, har fordømt den nye loven og oppfordret til boikott av hoteller som sultanatet eier, blant annet i London. (NTB)

Les også: Brunei nekter å snu – vil innføre dødsstraff for homofil sex og utroskap 3. april