Verden

Store demonstrasjoner på Gazastripen

Palestinske demonstranter har begynt store protester på Gazastripen. Over 30 skal ha blitt såret i sammenstøt med israelske soldater.

Minst 20.000 demonstranter har samlet seg ulike steder nær grensa mellom Gazastripen og Israel, ifølge den israelske hæren.

Palestinske frivillige med gule vester forsøker å hindre at demonstrantene kommer for nær grensegjerdet. Noen har likevel nærmet seg gjerdet og blitt møtt med tåregass av israelske soldater.

– Vi vil gå mot grensa selv om vi dør, sier Yusef Ziyada (21) til nyhetsbyrået AFP.

Noen grupper av demonstranter har tent på bildekk og kastet stein mot de israelske soldatene.

Minst 33 palestinere er blitt såret, ifølge palestinsk Røde Halvmåne. Fire av disse skal ha blitt skutt av soldatene.

Fikk du med deg dette? Rektor reagerer sterkt på at Alliansen samler underskrifter fra elever

Ung mann drept

En ung palestinsk mann ble drept nær grensegjerdet i forkant av demonstrasjonen. Han skal ha blitt truffet av splinter fra en israelsk stridsvogngranat mens han deltok i en mindre protest.

Hæren i Israel hevder at en av deres stridsvogner beskjøt en militær Hamas-stilling fredag kveld etter at eksplosiver ble kastet mot grensegjerdet.

Den store demonstrasjonen lørdag markerer at ett år er gått siden palestinere begynte ukentlige protester nær grensegjerdet. Demonstrantene har krevd slutt på blokaden av Gazastripen og fastholdt palestineres rett til å vende tilbake til områder i Israel som familiene deres i sin tid ble fordrevet fra.

Les også: – Det er helt jævlig. Jeg prøver å ikke velte meg i sorg (DA+)

Hamas-oppfordring

Islamistbevegelsen Hamas, som kontrollerer Gazastripen, har bedt om at én million mennesker må delta i lørdagens massemarkering.

Moskeer i Gaza by har brukt høyttalere til å oppfordre folk til å demonstrere.

I løpet av ett år med ukentlige protester skal over 200 palestinere har blitt drept av israelske styrker nær grensegjerdet. Én israelsk soldat er også blitt drept.

Etterårsdagen for de ukentlige protestene sammenfaller med markeringen av datoen da seks israelske arabere ble drept av israelske soldater i 1976. Også i Israel og flere europeiske land holder palestinere demonstrasjoner lørdag.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Mer fra Dagsavisen