Verden

At det regner på Grønland er veldig dårlig nytt

Før regnet det bare en gang eller to i året på Grønland. Nå regner det også om vinteren. Det gjør at isen smelter fortere enn noen gang.

– Vi ble overrasket over at det regnet på Grønland om vinteren, sier doktor Marilena Oltmann fra Geomar havforskningsinstitutt i Tyskland til BBC.

– Vi forstår hvorfor, for det kommer varme vinder fra sør, men det er likevel overraskende at resultatet er regn, sier hun videre.

Regnet får Grønlandsisen til å smelte raskere enn før, skriver Oltmann og gruppen klimaforskere hun tilhører i en ny rapport publisert i tidsskriftet The Cryosphere.

Forskerne har ifølge BBC studert satelittbilder og kombinert funnene der med målingene fra tjue automatiske værstasjoner.

Studien startet i 1979 og ble avsluttet i 2012. De første årene regnet det en gang eller to i året. I 2012 regnet det hele tolv ganger, flere av dem om vinteren. Det gjør at isen smelter raskere enn før, også fordi den glattere og mørkere isoverflaten regnet etterlater gjør at isen smelter lettere. Jo mørkere is, jo mer solvarme tiltrekker den seg, slik at den smelter hurtigere.  Også alger og luftforurensing gjør isen mørkere, advarer BBC i en annen artikkel.

Grønlandsisen består av så mye vann at om hele isen smelter, vil verdenshavet kunne stige med sju meter. Det er alvorlig for kystbyer verden over.

Mer fra Dagsavisen