Verden

Når alle lyver

ANALYSE: «Vi har ingen grunn til å tro på Michael Cohen. Det betyr ikke at det han sier ikke er viktig», skriver Dagsavisens utenriksjournalist Heidi Taksdal Skjeseth om Cohen og høringen i Representantenes hus.

Bilde 1 av 2

Løgner! Bedrager. Snik. Det var noen av beskyldningene Michael Cohen, Donald Trumps tidligere advokat og fikser, fikk mot seg direkte og indirekte da han vitnet i høringen i Representantenes Hus onsdag. Torsdagens høring foregikk bak lukkede dører.

Anklagene om å fare med løgn kom i all hovedsak fra republikansk side. Det er ikke rart. For det er den republikanske presidenten Michael Cohen svekker når han forteller om sine år på jobb for Donald Trump. Cohen kom med dramatiske anklager mot sin tidligere arbeidsgiver. Han kalte Trump en rasist og en bedrager. Han sa Trump hadde forretningsinteresser i Russland fram til minst juni 2016, i forbindelse med byggingen av Trump Tower Moskva. Både Cohen og Trump har tidligere insistert på at planene ble skrinlagt i januar 2016. Cohen bekreftet at Trump visste om e-postlekkasjene sommeren samme året, der 20.000 e-poster fra demokratenes National Committee ble offentliggjort. Ifølge amerikansk etterretning var det russisk etterretning som sto bak.

Les også: Alle presidentens løgner

Noen av de mange anklagene kan Cohen legge fram beviser for. Cohen viser fram sjekker Donald Trump har skrevet i sitt navn for å betale tilbake Cohen, som igjen har betalt en kvinne for å tie stille om sin affære med Trump. Anklagene er alvorlige. Men Cohen har, i likhet med sin tidligere sjef, løyet utallige ganger før over mange år. Han har drevet utpressing på Trumps vegne, og manøvrert lyssky forretningsforbindelser. Det var for det meste Cohens egne løgnaktive historie de republikanske representantene i Kongressen ville snakke om da de stilte Cohen spørsmål. De gjorde sitt beste for å undergrave Cohens allerede tynnslitte tillit. Republikaneren Paul Gosar fra Arizona gikk lengst i sitt angrep på Cohens troverdighet.

«Du er en serieløgner. Du kan ikke skille sannheten fra løgnen, » sa Gosar til Cohen. Stemmen dirret. Han virket rasende. Men Gosar kunne like gjerne snakket om sin egen president, Donald Trump. Eller utallige av presidentens nære og mindre nære medarbeidere. For Cohen har løyet før, for spesialetterforsker Robert Mueller. Han er dømt til fengsel for løgnene, og skal i fengsel i mai. Paul Manafort, Trumps tidligere valgkampsjef, har også løyet for Mueller, i et mislykket forsøk på å kare til seg strafferabatt. Det samme har George Papadopoulos, Trumps utenriksrådgiver og den første som skal ha fått informasjon om at russiske aktører hadde såkalte drittpakker på Hillary Clinton. Det samme har Rick Gates, nestleder for Trumps valgkamp. Løyet har også etter alt å dømme Roger Stone, Trumps strateg og rådgiver (selv avviser Stone dette).

Les også: Kampen om demokratiet i Amerika

Selv lyver president Trump i gjennomsnitt 15 ganger hver eneste dag, ifølge en gjennomgang gjort av The Washington Posts faktasjekkere.

I det finspunnede nettet av løgner er det ikke lett å vite hvem en skal tro på. Trump eller Cohen? Gates eller Stone? Når forvirringen råder og tilliten er på bunn, pleier folk å stole på dem de er enige med, eller dem de føler lojalitet til. Så langt, i høringen i Kongressen, er det nøyaktig det som har skjedd. Tilliten til Cohens vitnemål er delt langs partilinjer: Republikanerne trekker Cohens troverdighet i tvil. Demokratene takker han for svarene, og er takknemlige for informasjonen han gir. Enten man stoler på Cohen eller ikke, er det tydelig for alle som ikke har sin politiske makt, penger eller lojalitet knyttet så tett til presidenten at hans fall vil direkte påvirke dem, at Donald Trump har svindlet, drevet utpressing og løyet, både under valgkampen i 2015 og 2016 (og mye før) og som president.

Hva som kommer ut av høringene, avhenger av hvordan komiteen følger opp informasjonen de har fått. Og det avhenger av om uttalelsene til Cohen svekker tilliten til Trump på republikansk side. Så lenge republikanerne står last og brast med Donald Trump, og fortsatt har flertall i Senatet, sitter presidenten ganske trygt.

Les også: Trump og Russlands spionasje

Utad kan det synes som om Trumps partifeller velger lojalitet framfor noe. De angrep Cohens troverdighet, og stilte få spørsmål som ga særlig informasjon om presidentens virke og koblinger til russiske aktører før valget. Men en kan lure på hvor lenge det varer. Mens Cohen vitnet i Kongressen, sendte Det hvite hus ut en pressemelding med en felles uttalelse fra president Trump og Nord-Koreas diktator Kim Jong-un. Vanligvis ville det ha gitt umiddelbare overskrifter. Denne gang holdt mediene fokus mot Cohen og hans vitnemål mot Trump. Hvis presidenten ikke lenger klarer å styre showet, er det trøbbel i Trump-land. En av presidentens mest effektive måter å komme seg unna skandaler på, har nettopp vært å flytte medienes fokus. Det har han ikke klart denne gangen.

– Dere kommer til å ende i fengsel, slik som meg, advarte Cohen de republikanske representantene som forsvarte Donald Trump. Kanskje fikk noen av dem noe å tenke på. Hvis muren av republikansk lojalitet først brister, kan den smuldre raskt.

Les også: Steve Bannon bekrefter elleville påstander i omstridt Trump-bok

Mer fra Dagsavisen