Verden

Sterke påstander om Trump i kongresshøring

– Han er en rasist, en svindler og en juksemaker, sier Michael Cohen om sin tidligere sjef, president Donald Trump, i den pågående kongresshøringen

Bilde 1 av 2

Av Bernt Erik Pedersen og NTB

– Jeg skammer meg over meg selv. Jeg skammer meg over at jeg deltok i å skjule Trumps ulovlige handlinger framfor å følge min egen samvittighet. Han er en rasist, en svindler og en juksemaker, sa Donald Trumps tidligere advokat Michael Cohen, da kongresshøringen av Cohen startet onsdag ettermiddag. Høringen pågår fortsatt.

– Jeg hadde aldri i livet trodd da jeg tok jobben i 2007 for Donald Trump at han ville stille til presidentvalg på en plattform av hat og intoleranse, og faktisk vinne. Jeg angrer på den dagen jeg sa ja til Donald Trump, sa Cohen da han slapp til, etter at formalitetene rundt høringen var avklart, og et krav fra Republikanernes fraksjonsleder om utsettelse var blitt nedstemt. Høringen startet kl 16 norsk tid, og Michael Cohen fikk ordet like før 16.30.

– Jeg angrer på all støtten og hjelpen jeg ga Trump, sa Cohen.

Han fortalte at han blant annet ville legge fram bevis for at Trump, etter at han var blitt president, skrev ut sjekker til Cohen fra sin personlige bankkonto for å kjøpe tausheten til pornoskuespilleren Stormy Daniels.

Les også: Nå går Mueller-etterforskningen mot slutten

I vitnemålet gikk Cohen gikk gjennom beskrivelsene rasist, svindler og juksemaker og la fram beviser punkt for punkt.

– Trump fortalte meg at svarte aldri ville stemme på ham fordi de var for dumme, sa Cohen.

– Jeg legger ved en sjekk på 35.000 dollar. En av 11 sjekkutbetalinger gjennom det året (2017), mens han var president. En personlig sjekk for penger som skulle kjøpe taushet, en del av en kriminell plan for å bryte lovene om valgkampfinansering, fortalte Cohen videre om Stormy Daniels-saken.

– Det er blitt reist spørsmål om jeg har direkte bevis at Trump og hans valgkampstab sto i ledtog med Russland. Det har jeg ikke. Men jeg har mine mistanker, sa Cohen og fortalte at han var til stede da Trumps tidligere rådgiver Roger Stone i juli 2016 fortalte Trump over telefon at WikiLeaks ville offentliggjøre epostene. Den daværende presidentkandidaten svarte angivelig at det ville være flott.

Cohen hevdet også at Trump indirekte oppfordret ham til å lyve om byggeplaner i Russland.

Kommentator: - Sjokkerende

– Dette er et sjokkerende, sjokkerende vitnemål, skriver New York Times' mangeårige Trump-reporter Maggie Haberman, på New York Times' livedekning av høringen.

Cohens vitnemål tok en halv time å fremføre, før det ble åpnet for spørsmål fra komiteen.

Republikanernes medlemmer av komiteen sådde tvil om Cohens troverdighet og motivasjon under utspørringen, og viste til en rekke tilfeller av løgn og lovovertredelser fra Cohen, og at han er fratatt advokatbevilgningen.

– Hvordan i all verden kan dette være et troverdig vitne? Han vil gjøre alt for å oppnå sine mål. At han sitter her, er et narrespill, sa den republikanske representanten Mark Green.

Den republikanske representanten Mark Meadows stilte en rekke kritiske spørsmål til Cohen, blant annet om rasismeanklagene:
- Jeg har snakket med Trump 300 ganger. Jeg har aldri hørt ham si noe rasistisk. Har du opptak av disse samtalene?
- Nei, svarte Cohen.

- Her er en svart kvinne som arbeider for president Trump (Lynne Patton, fra Trump-administrasjonen). Hvordan får du det til å stemme med din påstand om at han er rasist?

- Spør Patton om hvor mange svarte som er i sjefsposisjoner i Trumpadministrasjonen, repliserte Cohen.

Etter en drøy times hard utspørring tok høringen en pause. Før pausen konkluderte Cohen:

- Alles jobb i Trump-organisasjonen er å beskytte Trump. Hver dag visste vi at vi måtte gå på jobb og lyve for ham. Det ble normen. Og det er det som skjer nå i regjeringen, sa Cohen.

- Jo flere som følger Donald Trump blindt slik jeg gjorde, jo flere vil lide de samme konsekvensene som meg, sa Cohen.
- Jeg hadde en vakker kone, to flotte barn, jeg hadde finansell suksess da jeg var 39. Jeg måtte ikke jobbe for Trump, jeg ville. Nå har jeg mistet alt.

Etter den korte pausen reagerte Cohen mot nok et spørsmål fra en av republikanernes komitemedlemmer:

- Ingen av deres spørsmål har til nå handlet om Trump. Jeg trodde det var det jeg var her for å snakke om. Folk bryr seg ikke om hva jeg betaler i skatt, mine overtredelser har jeg allerede innrømmet. Dere spør bare om meg, ikke om Trump, sa Cohen.

De fleste representantene blant det republikanske mindretallet i komiteen har nå stilt sine spørsmål, nå har demokratene tatt initiativet, og spørsmålene har dreid seg bort fra Cohens troverdighet.

- Ba meg lyve om Daniels-betaling

Michael Cohen erklærte at han mener Donald Trump løy under ed på spørsmål om sitt kjennskap med den russisk-tilknyttede tidligere straffedømte forretningsmannen Felix Sater.

Ifølge Cohen ba Trump ham lyve til pressen og si at presidenten ikke visste om Cohens utbetalinger til Stormy Daniels. Dette svarte Cohen etter spørsmål fra demokrates nestleder i komiteen, Katie Hill.

Trump har ikke epost

På senere spørsmål om beviser for påstander som Cohen har kommet med under høringen, som epost- eller sms-korrespondanse med presidenten, svarte Cohen:

- Trump bruker ikke epost. Trump bruker ikke tekstmeldinger.

Etter over tre og en halv time utspørring tok høringen en pause ved halv ni-tiden norsk tid onsdag kveld.

Høringen startet igjen ved halv elleve-tiden.

Trump: - Han lyver

Cohen hadde tirsdag at over ni timer langt møte med Senatets etterretningskomité bak lukkede dører. Trump har gjentatte ganger beskyldt Cohen for å lyve og komme med falske anklager, og onsdag skrev han følgende på Twitter:

– Han lyver for å få redusert fengselsstraff.

Eks-advokaten ble i fjor dømt til tre års fengsel, blant annet for å ha løyet til Kongressen om Trumps byggeplaner i Moskva.

Visste om lekkasje

Eksadvokat Michael Cohen hevder at Donald Trump på forhånd visste om WikiLeaks' lekkasje av eposter som kunne skade Hillary Clinton. Det meldter nyhetsbyrået AP og andre medier som på forhånd hadde fått tilgang til vitnemålet som Cohen hadde forberedt for komitéhøringen.

(Dagsavisen/NTB)

Mer fra Dagsavisen