Verden

Fansen gjør opprør mot Corbyn

Brexit ryster Labour. Selv fanskaren som mobiliserte i tusentall da Jeremy Corbyn ble Labours leder, kjemper innbitt mot hans brexit-plan.

LONDON (Dagsavisen): Dette er et sannhetens øyeblikk for Labour, mener Michael Chessum.

Han er en av de tusenvis av grasrotaktivistene på venstresiden som i 2015 mobiliserte til støtte for den ukjente backbencheren og outsideren Jeremy Corbyn, som oppnådde det få trodde var mulig for ham: å bli valgt som Labour-leder.

Nå kjemper Michael Chessum intenst mot brexit, og for at Jeremy Corbyn klart og tydelig skal gå inn for en ny folkeavstemning om saken.

– Dette er katastrofen: Hvis Labours medlemmer og velgere oppfatter det som at partiet har latt brexit skje uten å prøve å hindre det, vil vi være ute av makten i minst et tiår, sier Chessum i et intervju med Dagsavisen.

Brøt ut

Idet Storbritannia entrer de mest skjellsettende ukene på flere tiår, skakes britisk politikk i grunnvollene.

Det er ikke bare De konservative som er dypt splittet i brexit-spørsmålet. Denne uka skjedde det mange hadde spekulert i: En gruppe på åtte Labour-representanter i parlamentet brøt ut av partiet.

Det var i stor grad på grunn av brexit. I spissen sto Chuka Umunna, en av frontfigurene for kampanjen for en «People’s vote». Han tilhører det «moderate sentrum» i Labour. De som brøt ut er fortvilet over at partiledelsen, og særlig Jeremy Corbyn, vil gjennomføre brexit. De har dannet en ny uavhengig gruppe, og fikk følge av tre konservative anti-brexit-representanter onsdag.

Les også: Mays partifelle: – Vi blir gjort til latter overfor verden

– Vil falle sammen

Men brexit-motstanden finnes ikke bare hos de moderate i partiet: Blant dem som er mest imot Corbyns brexit-holdning er mange av medlemmene på venstresiden i partiet som fikk ham valgt som leder. Når det gjelder brexit står de langt fra Corbyn: «Elsker Corbyn, hater brexit», sier noen av dem.

– Én ting er om Labour kjemper mot brexit og taper i parlamentet fordi toryene har flere plasser enn oss. Da ville vi i alle fall ha prøvd. Noe helt annet er det om velgerne oppfatter det som at Labour har fasilitert brexit, og ikke kjempet imot. Det vil være enormt demoraliserende på grasrota i partiet, sier Chessum.

SKUFFET AKTIVIST: Michael Chessum er en markant aktivist på venstresiden i Labour. Han ville ha Corbyn som leder, men er imot hans brexit-strategi.            	FOTO: ÅSNE GULLIKSTAD

Michael Chessum er en markant aktivist på venstresiden i Labour. Han ville ha Corbyn som leder, men er imot hans brexit-strategi.   Foto: Åsne Gullikstad

Vi møtes på en kafé like ved kontoret hans i Sør-London. Chessum er nasjonal organisator for «Another Europe is Possible», som er venstresiden av anti-brexit-bevegelsen. Han har vært i Labour siden 2012, før Corbyn ble leder, og er sterkt involvert i venstresidebevegelsen Momentum, som oppsto rundt valget av Corbyn.

– Jeg tror Jeremy Corbyn og de andre i ledelsen vil at brexit-spørsmålet skal gå bort. De vil bare bli ferdig med det og snakke om noe annet. Men jeg tror at hvis Labour tilrettelegger for brexit, vil hele vår bevegelse falle sammen, sier Chessum.

Les også: Corbyn er på kollisjonskurs med 70 prosent av partimedlemmene

Lunken Corbyn

Chessum mener Labour må respondere på utbryterne med å gå inn for en ny folkeavstemning. Det vil et flertall på 72 prosent av Labours medlemmer, ifølge en måling. Labours landsmøte i høst vedtok at dersom et nytt valg ikke er mulig, skal alle muligheter, inkludert en folkeavstemning, være på agendaen.

Men Corbyn har så langt stått på at brexit må gjennomføres, i tråd med resultatet av folkeavstemningen. Corbyn ønsker først og fremst et nytt valg. Han sier han vil gå inn for brexit, men en «mykere» brexit enn statsminister May går inn for. Han vil blant annet at Storbritannia skal være i en permanent tollunion med EU, og ha et tett forhold til det indre marked.

For Corbyn er det viktig at han ikke framstår som å svikte de mange Labour-velgerne som stemte for brexit, særlig i arbeiderklassestrøk i Midt- og Nord-England.

– Labour respekterer resultatet av folkeavstemningen, men vi støtter ikke statsministerens ødeleggende tilnærming, som fokuserer mer på å tilfredsstille fraksjonene i partiet hennes enn å finne en fornuftig løsning som fungerer for hele landet, sa Corbyn under sitt besøk i Brussel denne uka.

Corbyn var på pro-EU-siden under folkeavstemningen, men ble oppfattet som lunken, og har i alle år vært EU-kritiker. Umiddelbart etter folkeavstemningen i 2016 ba han om at artikkel 50 skulle bli utløst for å starte forhandlingene med EU om utmeldingen.

– Jeg tror ikke Corbyn er en hemmelig «leaver», at han i det skjulte prøver å få oss til å gå ut av EU, sier Michael Chessum.

– Men jeg tror at ledelsen ikke nødvendigvis skjønner poenget. Den generasjonen forholder seg til EU-spørsmålet som om vi fortsatt var i 1975. For mange i vår tilhengerbase handler dette om hvem de er og hva slags samfunn de ønsker å leve i. For oss handler ikke brexit egentlig om tollunionen og debatten om disse strukturene, men om immigrasjon, rasisme og framveksten av det globale ytre høyre. Mange representanter på venstresiden skjønner hvor skadelig det er hvis Labour blir oppfattet som at vi tilrettelegger for brexit. Dette kan bli vårt Irak, sier han, med referanse til saken som gjorde enorm skade for Tony Blair.

Les også: - May vil strekke det i det lengste for å skremme parlamentet til å stemme for avtalen

Slag i neste uke

Kun en drøy måned før Storbritannia er på vei ut av EU, er det fortsatt i det blå hva som vil skje. Man vet ikke om Storbritannia vil forlate EU som planlagt 29. mars – og om det i så fall vil bli uten en utmeldingsavtale med EU eller om det i siste øyeblikk vil bli et flertall for en slags avtale – eller om exit-datoen blir utsatt, og i så fall i påvente av hva.

Neste store slag står allerede i neste uke. Dersom statsminister Theresa May ikke har kommet fram til en ny utmeldingsavtale med EU innen onsdag 27. februar, kan parlamentet forsøke å ta kontroll over situasjonen.

Et tverrpolitisk forslag ledet an av Labour-politiker Yvette Cooper kan føre til en utsettelse av exit-datoen dersom det får flertall.

Skuffet

Imens mobiliseres det på grasrota, både blant dem som vil ha brexit gjennomført og dem som vil stanse det.

Foran parlamentet i London denne februardagen står en gruppe mennesker med bind for øynene. De vil stoppe en «brexit i blinde». De frykter at det går mot en brexit som «ingen» vil ha, i verste fall en «no deal»-brexit, fordi ingen hindrer det, selv om et flertall i parlamentet er imot en utgang uten avtale.

I folkemengden står Eric Finlayson (75) med en hjemmelaget plakat der det står «Hvor er Jeremy Corbyn?». Han er ikke blant de tusenvis av nye medlemmene fra venstresiden, han har fulgt partiet i flere tiår.

Eric Finlayson (75) har stemt Labour i alle år, men nå er han rasende. Han står blant demonstranter mot brexit foran parlamentet i London.

Eric Finlayson (75) har stemt Labour i alle år, men nå er han rasende. Han står blant demonstranter mot brexit foran parlamentet i London. Foto: Åsne Gullikstad

– Jeg har stemt Labour i hele mitt liv, og var til og med ganske aktiv for mange år siden. Men jeg vet ikke hvor mye lenger jeg vil støtte Labour nå. Hvis Corbyn vil lede Labour, burde han også lede oss i disse marsjene, sier han.

Finlayson er fra Kilburn i London, men er «borger av verden», som han sier.

– Jeg tror enhver form for brexit vil være skadelig for landet, for økonomien for for unge menneskers muligheter i verden. Vi må stoppe det, sier han.

Han er svært usikker på om Corbyn vil gå inn for en folkeavstemning.

– Han må i så fall bli dratt skrikende og sparkende. Han prøver å vise en slags politisk tvetydighet. Men han vil trolig at brexit skal skje, han vil bare ikke ta skylda for det, sier han.

Demonstranter i London protesterer mot å gå ut av EU "i blinde".

Demonstranter protesterer mot en "brexit i blinde". Foto: Åsne Gullikstad

Intenst press

Også professor Tim Bale ved Queen Mary University i London tror det skal mye til for at Corbyn endrer brexit-strategi.

– Jeremy Corbyn vil gjøre alt han kan for å unngå en ny folkeavstemning. Jeg kan ikke se at han vil endre dette. Han virker fornøyd med at brexit gjennomføres så lenge ikke Labour får skylda, sier Bale i et intervju med Dagsavisen.

Det var Bale som sto bak studien som viste at 72 prosent av Labours medlemmer mener partiet bør støtte en ny folkeavstemning. Den samme studien viser at 88 prosent av dem da vil støtte «remain». For Labours velgere er tallene noe lavere, men fortsatt i samme retning. Studien viser imidlertid at Corbyn ikke er truet som leder, og fremdeles har bred støtte blant medlemmene.

Tim Bale sier det likevel er en åpning for at Corbyn kan støtte en ny folkeavstemning.

– Den eneste måten å se for seg at det blir en folkeavstemning er at man står i en situasjon der det er åpenbart at May ikke får gjennom noen avtale, og det eneste alternativet er å krasje ut uten en avtale. Det vil heller ikke Jeremy Corbyn være med på, sier Tim Bale til Dagsavisen.

Corbyn har dessuten kommet med uttalelser denne uka der han åpner litt mer opp for en folkeavstemning, skriver The Guardian. Det er «i høy grad på agendaen» dersom statsminister May ikke går inn for en mykere brexit, sa Corbyn.

Lederen er under intenst press blant annet fra partiets skyggebrexitminister, Keir Starmer, som ønsker denne løsningen, og frykter flere avskallinger fra partiet.

Flere mulige forslag som inkluderer en folkeavstemning diskuteres, og kan bli lagt fra i parlamentet i løpet av de neste dagene eller ukene. En relativt nytt forslag kommer fra de to Labour-politikerne Peter Kyle og Phil Wilson. Det er et forsøk på kompromiss, og går ut på at Labour støtter Theresa Mays avtale med EU, under forutsetning av at den deretter blir lagt fram for folket i en folkeavstemning.

Former Conservative Party and now Independent MPs (front L-R) Sarah Wollaston, Heidi Allen and Anna Soubry pose for a photograph with the former Labour Party members of The Independent Group of MPs, Joan Ryan (front row R), (middle row L-R) Angela Smith, Luciana Berger, Ann Coffey (top row L-R) Chris Leslie, Gavin Shuker, Chuka Umunna and Mike Gapes after a press conference in central London on February 20, 2019 following their resignation from the Conservative Party in a joint letter. - Three MPs, Anna Soubry, Heidi Allen and Sarah Wollaston, quit Britain's governing Conservatives on Wednesday over Brexit, saying the issue had "re-defined" the party and was "undoing all the efforts to modernise it". The trio added that they planned to sit in parliament alongside eight former Labour lawmakers who, also citing their opposition to Brexit, resigned from the main opposition party this week to form the new Independent Group. (Photo by Niklas HALLE'N / AFP)

En gruppe fra Labour og De konservative brøt ut denne uka. Foto: NTB scanpix

Delt

For dem som ønsker folkeavstemning er Corbyn viktig fordi han vil kunne trekke det meste av Labour med på det med en såkalt «whip», eller partipisk, som instruerer representantene til å stemme på en viss måte. Men i praksis kan representantene nekte å adlyde dette, og Labour-benken er langt ifra samstemt på brexit: En gruppe i Labour ønsker definitivt å se brexit gjennomført. Mange deler dessuten bekymringen for hva slags reaksjoner brexit-velgerne vil få om det blir en folkeavstemning.

– Ingen avstemning i parlamentet bør hindre oss i å gå ut. Vi overlot avgjørelsen til folket. Folket har avgjort, sa en av dem, Labour-representanten Kate Hoey, da hun snakket på en pro-brexit-forsamling.

Skal det bli flertall for en folkeavstemning, må det derfor nok konservative på pro-EU-siden til for å veie opp for pro-brexit-representantene i Labour.

Sjokk

Michael Chessum tror faren for Corbyn og Labour er at den viktige grasrota mister gløden.

– Det snakkes om at 150.000 medlemmer kan forsvinne, men det er bare anslag. Men selv dersom folk ikke forlater partiet, vil de ikke drive kampanje for det. Corbyn er i stor grad avhengig av en massiv grasrot på venstresiden som kan drive kampanje for Labour foran et valg, sier Chessum.

– Det kan ikke ha kommet som noen overraskelse på dere som ville ha Corbyn som leder at han var skeptisk til EU?

– Jeg tror ikke noen valgte Corbyn fordi de trodde han var en eurofil, for å si det sånn. Men to elementer har overrasket meg: Det ene er det politiske: Det har vært et sjokk for mange i Labours rekker at Corbyn ikke har stått fram og sagt at han vil forsvare fri bevegelse og immigrasjon innen EU. Det andre handler om hele ledelsen. Dette handler ikke om Corbyn alene, for Labours brexit-strategi drives av et mye bredere nettverk rundt ham, som mener brexit er bra og bør gjennomføres. Det er fullstendig på kollisjonskurs med flertallet av våre medlemmer, sier Chessum.

Likevel er det ingen på venstresiden i partiet som snakker om å bytte ut Corbyn.

– Det er en veldig, veldig sterk følelse av fellesskap på venstresiden, selv blant folk som meg, som er kritisk til veien ledelsen har tatt.

– Du mener at selv om dere mener brexit er ille, er det enda verre for deres fløy å bytte ut Corbyn med en mer moderat leder?

– Ja, det er nok vurderingen mange gjør.

Kan snu

Chessum mener det er to mulige forklaringer på at Corbyn «sitter på gjerdet».

– Det ene er at folk skal oppfatte at han har prøvd absolutt alt før han går inn for en folkeavstemning. Det andre er at han ikke har noen intensjon om noen gang å gå inn for det. Hvilket spill spiller han? Ingen vet, og jeg tror ikke nødvendigvis det er avgjort ennå hva han velger. Vi driver en bred kampanje der vi håper å påvirke vurderingene, sier Chessum.

Fem uker før brexit er det helt usikkert hva som skjer.

Fem uker før brexit er det fortsatt i det blå hva som vil skje. Foto: Åsne Gullikstad

Han tror Labour kan gå inn for folkeavstemning i løpet av de neste ukene.

– Jeg tror Corbyn til slutt vil be sine representanter om å stemme for det, men det vil trolig gå helt til mars. Jeg tror presset vil bli så overveldende fra grasrota og mange i parlamentsgruppen at det blir umulig for Labour ikke å stemme for det. Det betyr ikke at det faktisk blir et flertall for det. Men det vil være viktig for Labour likevel, for det vil vise at vi har prøvd, at vi ikke var partiet som sikret brexit.

Fem uker før brexit står man fortsatt igjen med mange muligheter.

– Det kan bli folkeavstemning. Det kan bli et valg. Det kan bli brexit à la Norge-modellen. Det kan bli en «no deal». Og det kan bli en variant av Theresa Mays avtale. Alle fem løsninger er usannsynlige. Men det er nødt til å bli en av dem.

Les også: Slik bygges kampanjen for en ny folkeavstemning

Nyeste fra Dagsavisen.no: