Verden

Russland lover å svare på norsk militæraktivitet

Russland anklager Norge for å drive fram en militær oppbygging som ifølge Moskva fører til økt risiko for militær handling, melder Reuters.

Nyhetsbyrået siterer talsperson Maria Zakharova i det russiske utenriksdepartementet. Hun sier Moskva har fulgt med mens NATO-landet Norge har blitt mer og mer aktiv i å hjelpe alliansen med å bygge opp sitt militære nærvær i den arktiske regionen.

Zakharova fremhever det hun kaller en norsk plan for å utruste en havn i nærheten av Tromsø slik at den skal kunne ta imot atomubåter.

– I strid med historiske tradisjoner som handler om naboskap og samarbeid i Arktis, fortsetter Oslo å trappe opp spenningen og øke risikoen for militær handling. Dette kommer ikke til å stå ubesvart, sa Zakharova til pressen i Moskva torsdag.

– Russland kommer til å ta alle mulige skritt for å bevare sin egen sikkerhet, tilføyde hun ifølge Reuters.

Norge har uttrykt bekymring for russisk militæroppbygging på Kolahalvøya, der det er mange marinebaser og militære anlegg.

Arbeidet med å tilrettelegge en ny havn i Tønsnes ved Tromsø for å ta imot flere allierte atomubåter startet i januar, opplyste Forsvaret til Aftenposten i forrige uke.