Verden

USA-ledet koalisjon: IS har mistet 99,5 prosent av sitt territorium

Nylige erobringer fra kurdisk-ledede styrker i Syria gjør at IS nå står igjen med under 1 prosent av landområdene som ekstremistgruppa kontrollerte i 2014.

Det opplyser den USA-ledede koalisjonens nestleder Christopher Ghika torsdag.

Koalisjonen og alliert kurdisk milits har erobret «rundt 99,5 prosent» av IS-kontrollerte områder, opplyser han. På det meste hadde den ytterliggående islamistgruppa IS kontroll over landområder på størrelse med Storbritannia i Syria og Irak.

Siden 2014 har en rekke offensiver fra ulike parter i krigen mot IS gjort at gruppa bare har igjen en liten stripe land helt øst i Syria.

IS-krigere klamrer seg nå fast i et område nær landsbyen Baghouz, og mange innbyggere har lagt på flukt i påvente av en siste offensiv fra den kurderledede SDF-militsen.

Jihadister prøver ifølge Ghika å «rømme gjennom å blande seg med uskyldige barn og kvinner som forsøker å flykte fra kampene».

– Denne taktikken vil ikke lykkes, våre syriske partnere er fast bestemt på å finne ISIS hvor enn de gjemmer seg, og våre irakiske partnere har sikret sine grenser, sier Ghika, som bruker et annet akronym på gruppa.

Over 37.000 mennesker, de fleste av dem koner og barn av krigere, har flyktet fra IS-territorium siden SDF trappet opp sin offensiv med støtte fra den USA-ledede koalisjonen i desember, ifølge eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights.

SOHR mener det tallet omfatter rundt 3.200 personer som mistenkes å være IS-krigere.