Verden

Schwarzeneggers store klimabekymring

Arnold Schwarzenegger mener USA-president Donald Trump «gjør en stor tabbe» i klimapolitikken.

71 år gamle Schwarzenegger, tidligere guvernør i California, ser med bekymring på klimautviklingen.

– Det er ekstremt viktig at alle jobber sammen for å løse verdens klimaproblemer, sier Schwarzenegger til CNN.

Han mener Donald Trump vil komme til å angre på avgjørelsen om å trekke USA ut av Paris-avtalen. Trump har uttalt at USA vil gå fra avtalen, selv om landet ikke formelt kan trekke seg ut før november 2020.

– USA er med (på klimakampen). Hver eneste by ønsker å bekjempe forurensningen, det er stor vilje til å se på løsninger innen teknologi og design. Alle er med, eller, alle utenom Trump, sier 71-åringen, kjent fra «Terminator»-filmene gjennom sin karriere som skuespiller.

Les også: Kamala Harris startet «valgkampen» med Trump-angrep

– Vil angre

– Én dag kommer Trump til å våkne opp og innse at han har gjort en stor tabbe i å «selge seg» til kull- og oljeselskapene, heller enn å lytte til det amerikanske folket, legger Schwarzenegger til.

Kritikken til tross, den tidligere stjerneskuespilleren er ikke utelukkende kritisk til presidenten.

– Han har sitt syn, jeg har mitt. Selv om han tar feil i klimasaken, ønsker jeg fortsatt at han skal lykkes. Fordi hvis presidenten lykkes og vi som land lykkes, lykkes også verden, sier han.

Les også: – Trump forberedt på ny nedstengning

Alpinfan

I helgen var den tradisjonsrike Kitzbühel-helgen i alpint. Alpinentusiasten Schwarzenegger var som vanlig på plass, og det var der CNN fikk en prat med ham.

– Dette handler ikke bare om klimaendringer, det handler også om forurensningen det skaper, en forurensning som dreper veldig mange verden rundt. Det finnes ingen unnskyldning for det. Klimaendringer og forurensning har ingen grenser. Vi er nødt til å kjempe. Og den eneste måten vi kan vinne på, er å kjempe sammen, gjentar 71-åringen.

– Verdens ledere må sette på stoppeklokken og si «OK, i løpet av de neste fem årene skal vi oppnå dette», heller enn å utsette det i 15 år, fastslår han.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Mer fra Dagsavisen