Verden

Ny karavane på vei fra Honduras til USA

En ny karavane med hundrevis av mellomamerikanere satte natt til tirsdag av gårde nordover med kurs for USA.

Migrants begin their journey under a steady rain as a caravan of several hundred sets off walking toward the United States, from a main bus station in San Pedro Sula, Honduras, late Monday, Jan. 14, 2019. Yet another caravan of Central American migrants set out late Monday from Honduras, seeking to reach the U.S. border, following the same route followed by thousands on at least three caravans last year. (AP Photo/Delmer Martinez)

I øsende regn møttes rundt 600 mennesker på en busstasjon i byen San Pedro Sula i Honduras, der rundt halvparten av dem – de fleste kvinner og barn – klatret om bord i rundt 30 minibusser.

De øvrige la av gårde til fots i retning Aqua Caliente på grensa til Guatemala, noen med barn på ryggen, andre med papplater over hodet som beskyttelse mot regnet.

Mens noen bar eiendeler i bager og sekker, hadde andre knapt nok med seg mer enn det de sto og gikk i. Butikkeiere langs ruta ble bedt om å bidra med mat og vann.

Les også: Amerikanske familier rammes hardt av nedstengningen

Datteren voldtatt

Utover natten strømmet flere og flere til busstasjonen for å slutte seg til karavanen, blant dem en tobarnsmor.

Kvinnen, som ikke ønsket å oppgi navn, fortalte at hun og barna vil søke asyl i USA fordi den ni år gamle datteren ble voldtatt i hjembyen.

– Det er ikke mulig å leve i Honduras mer, sier kvinnen.

Et vitnemål

Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland forstår godt hvorfor mange mellomamerikanere legger ut på vandring nordover.

– Det er et vitnemål om den desperate situasjonen for barn, kvinner og menn i denne fattige og voldsherjede regionen, sier han.

– I stedet for å snakke om krise langs grensa mellom USA og Mexico, må nordamerikanerne våkne opp og håndtere den virkelige humanitære krisen i Mellom-Amerika, sier Egeland, som selv besøkte Honduras i desember.

– Jeg er overbevist om at den politikken USA i dag fører overfor Mexico og Mellom-Amerika, bare bidrar til å øke krisen, desperasjonen og utvandringen. Investeringer i utdanning, livsopphold og tiltak for å forebygge vold er bedre alternativer enn fengsling og deportasjon tilbake til steder der det bare er elendighet, sier han.

Stans i Tijuana

Den siste karavanen er inspirert av en lignende karavane som la av gårde nordover mot USA i oktober.

Den første karavanen besto først og fremst av mennesker fra Honduras, men grupper fra flere land i Mellom-Amerika, blant dem El Salvador, fulgte ytterligere to karavaner etter.

Da gruppen var på det største, besto den ifølge FN av rundt 7.000 mennesker.

Etter halvannen måned på veien, nådde rundt 2.500 mennesker november den mexicanske grensebyen Tijuana der de siden har vært under kraftig press både fra mexicanske og amerikanske myndigheter.

Les også: Migrantkaravanen til USA: – De frykter at barna blir drept på skoleveien (Dagsavisen+)

Vil ha dem vekk

President Donald Trump vil ikke ha mellomamerikanerne inn i USA og har med tydelighet markert dette ved å sende flere tusen ekstra soldater til grensa.

Borgermesteren i Tijuana, Juan Manuel Gastelum, vil også ha dem vekk og hevder at de sjikanerer byens innbyggere.

Bare 700 fra den første karavanen er imidlertid tilbake i El Barretal-mottaket, mens de andre enten har kommet seg videre eller skaffet seg boliger og jobber i Tijuana. Mottaket blir trolig nedlagt i løpet av få dager.

Den nye karavanen skal etter planen følge samme rute som den første, men det er uklart om den har Tijuana som endestasjon før USA, eller om den i stedet satser på en annen mexicansk grenseby.

Les også: Norwegian-fly "Trump-fast"