Verden

Derfor er USAs politikere så gamle

De har for lengst nådd pensjonsalder, men er helt i toppen i amerikansk politikk. Hvorfor har mange politikere i USA så høy alder?

– Hvis jeg er i stand til å gå, stiller jeg, sa Joe Biden ifølge The New York Times i 2017.

Han snakket om mulighetene for at han stiller som presidentkandidat i november 2020. Den tidligere visepresidenten til Barack Obama ventes å komme med en avklaring når som helst nå – han har sagt han vil bestemme seg innen januar i år.

Dersom han stiller, vil han være nesten 78 når valget holdes. I demokratracet vil man blant andre finne Elizabeth Warren (da 71), som lanserte seg selv ved nyttår, og kanskje også Bernie Sanders (da 79). Republikanske Donald Trump (da 74) stiller til gjenvalg.

MULIG KANDIDAT: Berie Sanders (77) utelukkes ikke som presidentkandidat i 2020. FOTO: NTB SCANPIX

Berie Sanders (77) utelukkes ikke som presidentkandidat i 2020. Foto: NTB scanpix

Les også: Hvem kan slå Trump i 2020? Her er de heteste kandidatene fra Demokratene

Sitter til 91

Disse er ikke de eneste eldre med tunge og fremtredende posisjoner i amerikansk politikk, og som befinner seg så langt fra rolige pensjonistdager som man kan komme.

Nancy Pelosi, som i forrige uke ble speaker i Representantenes hus og dermed den tredje mektigste i amerikansk politikk etter presidenten og visepresidenten, er 78 år.

Hennes partifelle Dianne Feinstein (85) ble nettopp gjenvalgt som senator fra California. Den sentrale tungvekteren er dermed den eldste sittende senatoren i USA, og vil være 91 når hennes inneværende periode går ut. Hun er også den nåværende kvinnelige senatoren som har sittet lengst.

VETERAN: Dianne Feinstein (85) ble nettopp gjenvalgt til Senatet. Hun vil være 91 når hennes periode er over. FOTO: NTB SCANPIX

Dianne Feinstein (85) ble nettopp gjenvalgt til Senatet. Hun vil være 91 når hennes periode er over. Foto: NTB scanpix

Les også: Hun er 78 år og USAs mektigste kvinne

Eldre enn her

Amerikanske toppolitikere er generelt eldre enn europeiske, bekrefter Hilmar Mjelde, postdoktor ved Institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen.

– I nyere tid ser det slik ut, selv om tallene ikke alltid er sammenlignbare. I forrige kongress var samlet gjennomsnittsalder 59. En stor FN-studie fra 2012 viste at europeiske parlamentarikere i gjennomsnitt var 53. Den gjennomsnittlige EU-lederen i 2018 var under 50, sier Mjelde, som følger amerikansk politikk tett.

Stortinget i Norge har for øyeblikket den yngste sammensetningen noen gang av representanter, med en gjennomsnittsalder på 45 år.

Yngst

Årsaken til at så mange amerikanske toppolitikere har høy alder er i stor grad det politiske systemet i USA, sier Mjelde.

– USAs desentraliserte partier og enmannskretser gjør politikken individualisert. Politikere har sine egne valgkamporganisasjoner. Det forutsetter nettverk og finansielle ressurser som man får mer av med alderen. I land med sterke partier, som Norge, kan partier sette sammen valglistene ut fra mangfoldshensyn, som for eksempel alder, forklarer Mjelde.

Tar tid

Mjelde sier at det å inneha et embete i USA – såkalt «incumbency» – også er en svært sentral grunn til at mange blir gamle på toppen.

– En sittende politiker har normalt overlegne ressurser: et kjent navn, erfaring fra tidligere valgkamp, penger. Det gjør at gjenvalgsprosenten til Kongressen historisk har vært opp mot 90 %. Derfor kan amerikanske politikere bli gamle i stillingene, sier Mjelde, og nevner den legendariske sørstatssenatoren Strom Thurmond, som satt til han ble 100 år.

– Dertil kommer at kongresspolitikerne får mer makt mer årene. De klatrer i det viktige komitéhierarkiet, hvor det daglige arbeidet foregår. De blir mer erfarne og lærer seg hvordan de utøver innflytelse. Da blir det vanskeligere å gi seg, sier Mjelde.

MEKTIG: Nancy Pelosi (78) inntok nettopp posisjonen som speaker i Representantene hus. FOTO: NTB SCANPIX

Nancy Pelosi (78) inntok nettopp posisjonen som speaker i Representantene hus. Foto: NTB scanpix

Han påpeker at alderspensjonsprogrammet Social Security i USA er fleksibelt, men at den gjennomsnittlige pensjonsalderen i USA er 62 år.

– Men vi bør ikke tenke på politikere og akademikere som gjennomsnittlige. Dette er yrkesgrupper som har hobbyen som jobb, og som ofte fortsetter omtrent like aktivt etter pensjon. Det ser jeg veldig tydelig blant amerikanske akademikerkolleger, sier Mjelde.

Les også: Ble sjokkert over valget av Trump. Nå melder kvinnene seg på.

Kritikk

Den sittende Kongressen som nettopp har samlet seg i USA, har omtrent samme gjennomsnittsalder som den forrige, og det er rekordhøyt. Samtidig som enkelte trekker fram at det er positivt at de eldre i befolkningen blir representert i Washington, har mange kritisert den høye gjennomsnittsalderen i Kongressen. Blant dem er professor Harold Pollack ved Universitetet i Chicago.

– Senatorer over 75 bør normalt ikke gå for gjenvalg, etter mitt syn. Personer godt over 70 bør normalt ikke stille som presidentkandidat heller, skriver Pollack på nyhetsnettsiden Vox. Han begrunner det blant annet med at eldre statistisk sett har redusert kognitiv kapasitet, selv om mange av de amerikanske eldre politikerne uten tvil har stor kapasitet og arbeidsevne.

STILLER: Om president Donald Trump (72) vinner neste valg, vil han være 78 når han går av.   FOTO: NTB SCANPIX

Om president Donald Trump (72) vinner neste valg, vil han være 78 når han går av. Foto: NTB scanpix

Det skjer likevel endringer. Etter valget i november er det kommet rekordmange nye unge representanter. Blant annet er Alexandria Ocasio-Cortez (29) fra New York blitt den yngste kvinne i Kongressen noensinne, etter å ha slått den sittende representanten, partifellen Joe Crowley.

– Landets politikere bør reflektere folket både i bakgrunn og interesser og verdier. Det er derfor sunt for USA at Kongressen nå blir mer mangfoldig, sier Mjelde.

Les også: Er denne 29-åringen Demokratenes nye håp?

Appell til unge

Når Demokratene skal velge sin presidentkandidat opp mot 2020, diskuteres både de ulike kandidatenes erfaring, politiske ståsted, velgertekke, alder og demografiske bakgrunn. Blant de antatt sterkeste kandidatene er Joe Biden og Elizabeth Warren, men enkelte mener at disse, i likhet med Bernie Sanders, er i eldste laget.

Mjelde sier alder ikke nødvendigvis trenger å være noen belastning når det gjelder muligheten for å bli valgt.

– 74-årige Bernie Sanders var jo de unges favoritt i 2016, og 73-årige Ronald Reagan var jo også veldig populær blant unge i 1984. Så alder trenger ikke i seg selv være noen hindring, sier han.

– Men alder kan interagere med andre faktorer. På den demokratiske grasrota er det nå først og fremst et sug etter en minoritets- og/eller en kvinnelig kandidat. Er kandidaten også ung, konsoliderer det da imaget av fornyelse. Å være en hvit mann vil på demokratisk side være et større hinder enn å være en gammel mann, sier han.

Siden Demokratene er det verdiliberale partiet, og unge er klart mer verdiliberale enn eldre, er det Demokratene som appellerer mest til unge, påpeker han.

– Så en verdiliberal Sanders eller Joe Biden vil fortsatt gjøre det sterkt blant dem, til tross for at de pusher 80.

Les også: En politisk bombe har gått av i USA

Nyeste fra Dagsavisen.no: