Verden

I USA dør over 100 mennesker av skuddskader hver eneste dag

Nærmere 40.000 mennesker ble drept eller døde av skuddskader i USA i fjor, og det er flere enn på 50 år.

In this June 2, 2018, photo provided by the Chicago Police Department, forensic firearms examiners inspect weapons turned in by residents in a gun buy-back program co-sponsored with the New Life Covenant Church Southeast in the 6th Police District. More than 400 guns and rifles were handed over in exchange for $100 gift cards. (CPD via AP)

I 2017 løy tusenvis i sin søknad for å eie våpen. 99 prosent av dem slipper unna, skriver CNN.

Samtdidg viser statistikk fra Centers for Disease Control and Prevention viser at 39.773 døde som følge av skuddskader i 2017, nærmere 110 hver eneste dag.

Rundt 60 prosent av alle som døde av skuddskader, begikk selvmord. 37 prosent av dødsfallene var drap, og det resterende var ulykker, ifølge tankesmia Educational Fund to Stop Gun Violence.

Justert for folketallet var det 12 skuddrelaterte dødsfall per 100.000 mennesker i USA i fjor, en økning fra 11,8 året før, skirver NTB.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Mange barn

2018 ser ikke ut til å bli stort bedre, viser statistikk fra Gun Violence Archive , som fram til julaften har registrert 14.228 skuddrelaterte dødsfall.

I tillegg til disse anslår de at det har funnet sted minst 22.000 selvmord med skytevåpen.

646 av ofrene for skuddrelaterte dødsfall var barn under 12 år, mens 2.765 var i alderen 12 til 17 år.

Gun Violence Archive har registrert 335 masseskytinger med minst fire drepte eller sårede i år, mot 346 i 2017 og 382 i 2016.

Skjema

I USA må man fylle ut et skjema for å eie et våpen, en bakgrunnsjekk.

Når du prøver å kjøpe skytevåpen hos en lisensiert forhandler, må du fylle ut et føderalt skjema. Her svarer du på om du er under etterforskning, om du er på flukt fra loven, om du bruker ulovlige stoffer, om du er ilagt besøksforbud eller om du opphoplder deg ulovlig i USA. Du må også svare opp om du er dømt for vold i hjemmet, er mentalt ustabil, avskjediget fra militæret og om du er nektet statsborgerskap.

I 2017 løy tusenvis i sin søknad for å eie våpen, skriver CNN. Siden ble dette oppdaget og søknaden avslått. De aller fleste for en kriminell bakgrunn. Å lyve til en våpenhandler har en øvre strafferamme på ti år. Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives, som regulerer våpen i USA mottok 12.710 avslag på bkggrunnsjekk i 2017. Likevel ble kun 12 personer siktet for å lyve om sin bakgrunn da de ønsket å kjøpe seg et våpen. Dermed unnslapp hele 99 prosent av dem som hadde løyet. Det skal vær for å spare penger så få blier siktet og tiltalt, sier kilder til CNN.

I en studie fra 2007 viser det seg at de som lyver i sin søknad oftere begår et lovbrudd med våpenet, enn dem som ike lyver i søknaden. Mellom 10 og 21 prosent av løgnerne ble siden arretstrert for lovbrudd med skytevåpen involvert.

Les også: Knut Nærum fikk ikke besøk av julenissen

Flest skytevåpen

USA er det landet i verden med flest skytevåpen i privat eie, nærmere bestemt 113 skytevåpen per 100 innbygger.

I Norge er det til sammenligning i underkant av 32 skytevåpen per 100 innbygger, noe som plasserer oss på tiendeplass i verden.

Drøyt 4,3 prosent av verdens befolkning lever i USA, men over 40 prosent av alle våpen i privat eie er å finne i amerikanske hjem, ifølge Small Arms Survey. (NTB)

Les også: Trump: Uaktuelt å diskutere våpenlovgivning

Espen Hågensen Rusdal

Espen Hågensen Rusdal

Frontsjef i Dagsavisen.