Verden

Nye demonstrasjoner i Paris

Over 100 demonstranter arrestert.

Av Heidi Taksdal Skjeseth og NTB 

5.500 demonstranter som protesterer mot høyere drivstoffavgift, har inntatt gatene i Paris. Minst 107 personer er pågrepet.

På landsbasis samlet 36.000 personer seg i demonstrasjoner lørdag, blant dem 5.500 i Paris, ifølge statsminister Édouard Philippe.

Ved 13-tiden var 107 personer blitt pågrepet. Politiet brukte tåregass og vannkanoner mot demonstrantene. Noen av dem svarte med å kaste store steiner mot politiet.

Flere hundre demonstranter gikk langs paradegaten Champs-Élysées i et planlagt demonstrasjonstog, mens «3.000 bråkmakere» ankom stedet og forsøkte å bryte seg gjennom politisperringer ved Triumfbuen, uttalte viseinnenriksminister Laurent Nunez lørdag ettermiddag.

Forrige lørdag ble 69 personer pågrepet og 24 skadd i sammenstøt mellom politi og demonstranter i Paris. Fem av de skadde var politifolk. Flere titall pågripelser fant sted i demonstrasjoner andre steder i landet. Ifølge franske myndigheter deltok 106.000 personer i demonstrasjonene landet rundt, blant dem 8.000 i Paris.

Demonstrantene, iført gule vester, protesterer mot regjeringens planlagte avgiftsøkning på bensin og diesel med henholdsvis 1 cent (8 øre) og 4 cent (32 øre). President Macron har sagt avgiften er nødvendig for å bremse de globale klimaendringene, men har sagt han er åpen for ideer til hvordan avgiften skal innføres.