Verden

Domstol stanser omstridt oljerørledning i Nebraska

En føderal dommer har besluttet å midlertidig stanse byggingen av den omstridte oljerørledningen Keystone XL.

Kort tid etter at han ble innsatt, ga USAs president Donald Trump grønt lys til den omstridte oljerørledningen Keystone XL. Senere fikk han også med seg resten av regjeringen på å godkjenne prosjektet.

Det til tross for at Barack Obama i 2015 stanset Keystone XL-prosjektet, med henvisning til at det ikke ville bidratt på noen meningsfull måte til USAs økonomi på lang sikt. I den vurderingen la Obama også vekt på prosjektets konsekvenser for miljø og klimautslipp.

Les også: River i stykker Obamas seire

Dommer Brian Morris i delstaten Montana slo torsdag lokal tid fast at president Trumps regjering ikke har forklart godt nok hvorfor de opphevet Obamas veto mot prosjektet.

Kjennelsen er midlertidig og krever bare at Trump-regjeringen kommer med en mer grundig gjennomgang av hvordan prosjektet kan påvirke klimaet, dyreliv og lokalbefolkningen i berørte områder. Kjennelsen ses likevel på som et stort nederlag for Trump og oljeindustrien, skriver nyhetsbyrået AFP.

Keystone XL skal frakte olje som utvinnes fra felter med oljesand i Canada, og gå gjennom en rekke amerikanske delstater til Mexicogolfen. Miljøorganisasjoner har lenge kjempet mot prosjektet, blant annet fordi oljesand-utvinning har svært høye utslipp av klimagasser. (NTB)

Mer fra Dagsavisen