Verden

AP: Bombe funnet nær hjemmet til Hillary og Bill Clinton i New York

Det hvite hus reagerer kraftig på at sprengladninger onsdag ble funnet hos ekteparene Hillary og Bill Clinton, Barack og Michelle Obama.

Av Jørn H. Skjærpe, Espen H. Rusdal og NTB

– Vi er i god behold, takket være Secret Service. De tok seg av pakken som kom til vårt hjem, sier Hillary Clinton under et arrangement i Miami onsdag.

– Dette er en tid med stor splid. Vi må gjøre det vi kan for å samle landet. Vi må også velge kandidater som vil gjøre det samme, la hun til.

New York-politiets antiterrorsjef mener eksplosivene som er sendt CNN, George Soros, Hillary Clinton og Barack Obama, sannsynligvis er sendt av samme person. New Yorks guvernør Andrew Cuomo uttaler at han ikke blir overrasket hvis det blir oppdaget flere bomber, skriver NTB.

– Vi fordømmer forsøkene på voldelige angrep på president Obama, president Clinton, minister Clinton og andre offentlige personer, sa pressesekretær Sarah Huckabee Sanders i Det hvite hus i en uttalelse tidligere onsdag, ifølge Washington Post.

USA-president Donald Trump og visepresident Mike Pence kaller handlingene «feige» på Twitter.

En sprengladning ble onsdag morgen funnet av en tekniker som sjekker post som sendes til hjemmet til Bill og Hillary Clinton i en forstad utenfor New York.

CNN melder at Secret Service opplyser at også ekteparet Obama har mottatt en bombelignende gjenstand. Gjenstandene skal i begge tilfeller være identiske, melder MSNBC, som siterer kilder i politiet.

Tidligere onsdag kom det også rapporter om at en primitiv bombe var sendt til Det hvite hus. Onsdag formiddag amerikansk tid opplyste imidlertid sikkerhetstjenesten Secret Service at meldingen om en bombe også til Det hvite hus ikke medførte riktighet.

Time Warners hovedkvarter i New York er også evakuert etter meldinger om funn av et mulig eksplosiv. CNNs kontorer er omfattet av evakueringen, og nyhetsankrene Poppy Harlow og Jim Sciutto måtte rapportere direkte fra gata via mobiltelefon.

Pakker

Pakken som var sendt til Obama ble stanset i Washington DC, onsdag morgen. Den osm ble sendt til Cliinton-ekteparet var adressert til deres hjem i  Westchester County i New York.

Ifølge en polititjenestemann er sprengladningen av samme type som den som ble funnet hjemme hos milliardæren og filantropen George Soros mandag, skriver The New York Times onsdag.

Både Soros og Clinon-ekteparet har blitt utsatt for ytre-høyre-konspirasjonsteorier og er blant Trumps hyppige mobbeobjekter.

Secret Service opplyser at posten deres ikke sendes til deres hjem, men til en postekspedisjon som sjeker posten deres, melder CNN.

Forstad

Hjemmet til Soros ligger også i en forstad nord for New York City. Bomben ble funnet i Soros' postkasse og var laget av et relativt lite rør fylt med eksplosivt pulver, skriver NTB.

Etterforskere mistenker at det er en sammenheng mellom bombene, ifølge ikke navngitte tjenestemenn.

Avsenderens motiv er uklart. Høyreorienterte grupperinger har gjentatte ganger angrepet Soros for hans samfunnsengasjement, som de mener blant annet har bidratt til flyktningstrømmen mot Europa. Soros er også blitt utsatt for en omfattende svertekampanje i Ungarn, der hans jødiske familie opprinnelig kom fra.

Han var ikke hjemme da bomben ble funnet.

Politiet i New Castle i New York opplyste onsdag at de bistår FBI, etterretningstjenesten og myndighetene i Westchester med å etterforske det som omtales som en mistenkelig pakke.

Sjekker «mistenkelig pakke»

Politiet i Florida sjekker en «mistenkelig pakke» som er funnet ved kontoret til den demokratiske kongressrepresentanten Debbie Wasserman Schultz, skriver CNN onsdag kveld.

Schultzs kontor i Sunrise i Florida er evakuert, opplyser politiets talsmann Chris Piper, ifølge CNN.

Mer fra Dagsavisen