Verden

– Drapet var planlagt i flere dager på forhånd

Journalisten Jamal Khashoggi ble drept på grusomt vis, og det var planlagt, hevder Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

TALTE: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan under et møte med egne partifeller i parlamentet i Ankara, der han i går holdt en tale om drapet på Jamal Khashoggi.   FOTO: KAYHAN OZER/NTB SCANPIX

– Jamal Khashoggi var offer for et grusomt drap, fastslo president Erdogan i sin tale i går, der han tilbakeviste påstander fra det saudiarabiske regimet om at journalisten døde i et slagsmål og ved en feiltakelse.

Les også: Slik klamrer Saudi-Arabias kronprins seg til makten

Fjernet kameraer

Et saudiarabisk team gjorde rekognosering på forhånd, og kameraer og overvåkingsutstyr ble fjernet før Khashoggi ankom konsulatet 2. oktober, ifølge Erdogan.

Drapet skal ha vært planlagt i flere dager på forhånd. Tre team på til sammen 15 personer skal ha landet i Istanbul i dagene og timene før forsvinningen. Et team dro til en skog like ved konsulatet dagen før forsvinningen, ifølge Erdogan.

Erdogan vil ha rettssak om drapet i Tyrkia, og viste til at Wien-konvensjonen om diplomatisk immunitet ikke kan brukes som et «skjold» i drapssaker.

– Selv om dette drapet skjedde inne i et konsulat som teknisk sett er saudiarabisk jord, må vi ikke glemme at dette skjedde innenfor Tyrkias grenser, sa Erdogan.

– Vi ber saudiarabiske myndigheter om å oppgi navnene på alle som var involvert i planleggingen av dette drapet, uansett rang, fra topp til bunn. Vi har 18 mistenkte på listen, og vi ber Saudi-Arabias konge om å åpne for at de kan stilles for retten i Tyrkia, sa den tyrkiske presidenten.

Les også: Fritt fram for autoritære ledere: drap på egne borgere blir sjelden straffet

Video vekket oppsikt

Det var knyttet stor spenning til talen, som ble holdt til parlamentsmedlemmer fra Erdogans parti.

Saudiske myndigheter avviste først enhver kjennskap til Khashoggis skjebne. Siden kom det innrømmelser om at Khashoggi var død, men at dette hadde skjedd som følge av et slagsmål inne på konsulatet – en forklaring svært få har festet lit til internasjonalt.

Denne uka offentliggjorde tyrkiske myndigheter en video fra et overvåkingskamera som viser en mann som forlater konsulatet med journalistens klær på dagen da drapet skal ha skjedd. Ifølge tyrkiske myndigheter skal denne mannen være en av de 15 personene som ble sendt fra Saudi-Arabia.

CIA-direktør til Tyrkia

Saken har satt relasjonen mellom USA og Saudi-Arabia på prøve, og har provosert både republikanere og demokrater. Likevel har president Trump forsøkt å dempe reaksjonene overfor den viktige alliansepartneren.

CIA-direktør Gina Haspel har nå dratt til Tyrkia, ifølge The Washington Post.

At CIA-direktøren tar turen indikerer at det amerikanske etterretningsbyrået ønsker å gjennomgå informasjonen fra tyrkiske myndigheter. Etterretningspersoner har sagt til Trump at det er svært tvilsomt at de saudiske lederne ikke visste om at en gruppe agenter dro til Istanbul for å drepe Khashoggi, sier en tjenesteperson i Det hvite hus til avisen.

Erdogan nevnte ikke kronprins Muhammad bin Salman, som er den politiske lederen i Saudi-Arabia. Dette kan være et forsøk på ikke å ødelegge diplomatiske relasjoner med Saudi-Arabia eller et resultat av press fra Saudi-Arabia eller USA om å holde igjen.

Les også: Sverre Lodgaard: Kanskje må Donald Trump innse at han har satset for mye på feil hest?