Verden

Fredsprisvinneren Nadia Murad hjelper andre gjennom åpenhet

Nadia Murad rømte fra IS-fangenskap og har siden fortalt åpent om hva hun ble utsatt for, for å hjelpe andre ofre for seksualisert vold.

Da IS angrep Sinjar-området i det nordlige Irak i august 2014 var målet å utslette jesidiene. Mennene ble drept, mens flere tusen kvinner og barn ble tatt til fange. Voldtekt var en sentral del av krigføringen.

Kvinner og jenter helt ned til 8 år ble holdt som slaver og utsatt for systematisk vold og voldtekt, de ble solgt mellom IS-krigerne for småpenger. Nadia Murad som nå hedres med fredsprisen overlevde fangenskapet, slavehandelen og den seksualiserte volden, og greide å rømme.

Hun har siden jobbet aktivt for å hjelpe ofre for folkemord og seksualisert vold. I 2016 ble hun utnevnt til FNs første «Goodwill Ambassador for the Dignity of Survivors of Human Trafficking», da var hun 23 år gammel.

Les også: – Jeg møtte kvinner som sa: «Vi har hørt om en lege i Kongo som opererer sånne som oss.»

– Vanskelig å tilgi

«I tida som IS-fange ble Nadia Murad utsatt for gjentatte voldtekter og overgrep. Overgriperne truet med å henrette henne dersom hun ikke konverterte til deres hatefulle og umenneskelige versjon av Islam», skriver Nobelkomiteen i begrunnelsen for årets pris.

I et intervju med VG i sommer sier Murad at det er vanskelig å tilgi dem som tillot IS å begå overgrepene.

– Mange av våre muslimske naboer tillot IS å gjøre grusomme ting mot oss. De drepte, tok oss til fange og plyndret alle våre eiendeler, sa Murad.

Les også: Fredsprisvinneren: – Det føres en krig på kvinners kropp

Forfulgt

Jesidiene er en liten kurdisktalende religiøs minoritet som ikke utgjør flere enn rundt 700.000 mennesker. De fleste bor i Nord-Irak, i området rundt Sinjar. Folket har vært forfulgt i årtier. IS så på jesidiene som vantro hedninger og lagde egne regler som tillot drap og slavehold.

I Nadia Murads landsby ble flere hundre mennesker massakrert, inkludert store deler av hennes egen familie.

Mange jesidier rømte til toppen av Sinjar-fjellet da IS angrep i 2014. Fortsatt bor det rundt 40.000 mennesker i improviserte flyktningleirer her og hjelpebehovet er enormt.

Nadia Murad bor nå i Tyskland.

Mer fra Dagsavisen