Få uker før brexit-avtalen skal være på plass har Storbritannias statsminister Theresa May fått en kald skulder av EU som respons på hennes forslag til brexit-avtale: Lederne fra de andre 27 medlemslandene sier de ikke vil gå med på det Mays regjering foreslår.

Statsminister Theresa Mays plan ble avvist av de andre lederne i EU under møtet i Salzburg. Foto: NTB scanpix
Dermed er det full uvisshet om hvordan man skal sikre enighet om en avtale. Mays problem er at en avtale også må støttes av det britiske parlamentet. Her kan opposisjonspartiet Labour bli sentralt, og i morgen samles partiet til landsmøte i Liverpool. Der er det ventet hard dragkamp om et sentralt spørsmål: Hvordan skal partiet forholde seg til avtalen – eller til mangel på avtale, dersom det ikke blir noen?
Les også: Brexit-vinden har endret retning
Les også: Hva nå? Veien videre for brexit
Sterkt press
Før landsmøtet har over 150 lokallag lagt fram forslag om at brexit-spørsmålet blir et tema på landsmøtet, og de aller fleste vil at Labour skal gå inn for å støtte en ny folkeavstemning om den endelige brexit-fasiten, som skal være klar i løpet av høsten.
De er dermed på kollisjonskurs med partileder Jeremy Corbyn, som så langt har sagt at Labour ikke vil be om noen ny avstemning om brexit.
Nå er kampanjen fra grasrota så sterk og koordinert at saken kan tvinge seg fram på agendaen på landsmøtet.
Les også: Det begynner å haste for å rekke deadline
Marsjerer
Labours standpunkt i spørsmålet kan bli svært avgjørende: Kun dersom et flertall i Underhuset i parlamentet går inn for en folkeavstemning om den endelige brexit-løsningen kan det bli en realitet.
En slik avstemning sitter langt inne. Både statsminister Theresa May og Jeremy Corbyn, som altså leder de to største partiene, har sagt at det ikke bør bli noen ny avstemning. May avviste dette kontant senest på EU-toppmøtet i Salzburg torsdag.
Men etter hvert som brexit-fristen nærmer seg og stadig flere er skeptiske til hva Storbritannia får ut av forhandlingene med EU, har debatten om hvorvidt folket skal få den avgjørende stemmen styrket seg.
I Liverpools gater er det i morgen varslet en marsj for en avstemning, kalt «March for the many». Det spesielle med saken er at grasrotbevegelsen Momentum, som etablerte seg nettopp som et nettverk som kjempet for at Corbyn skulle bli partileder, nå ønsker en debatt om saken på landsmøtet.
– Uten tvil, det må bli en debatt, sier Laura Parker, Momentums nasjonale koordinator, til The Guardian.
Vag Corbyn
For Corbyn, som selv drev kampanje på «remain»-siden men er kjent for å ha vært EU-kritiker i alle år, har det vært viktig ikke å støte fra seg den tredelen av Labour-velgere som stemte for brexit.
Han har derfor unngått å ta standpunkt som klart blir oppfattet å høre til pro-EU-siden, som blant annet medlemskap i det indre markedet og ideen om en ny folkeavstemning. På landsmøtet i fjor ble en mulig avstemning om hvorvidt Labour skulle støtte videre medlemskap i det indre marked avverget, ved hjelp av Momentum-bevegelsen.
– I fjor var konteksten veldig annerledes. Nå er det absolutt uunngåelig at det må bli en åpen debatt, sier Parker, og minner om at det kun er rundt 200 dager før Storbritannia etter planen er ute av EU.
Momentum har ikke gått formelt inn for en ny folkeavstemning, men ønsker altså debatt om det. Det er uansett en rekke grasrotgrupper i Labour som kjemper hardt og åpent for en ny folkeavstemning, som de mener skal holdes på grunnlag av resultatet av forhandlingene med EU.
Les også bakgrunnsreportasje: Slik kom de hit: Storbritannias stormfulle fire tiår i EU
Betent tema
I det siste har Corbyn framstått vagere enn tidligere, og har ikke villet kommentere det tydelig. Tallene fra målinger er i seg selv et press på Corbyn: Nesten 80 prosent av Labours medlemmer ønsker en ny folkeavstemning om brexit, ifølge en undersøkelse ved Queen Mary-universitetet i London tidligere i år.
Blant Labours parlamentarikere er holdningen delt. Frontfiguren blant den tverrpartipolitiske kampanjegruppen People’s Vote er Labour-parlamentariker Chuka Umunna.
Mange av Labours parlamentsmedlemmer mener derimot at man ikke bør røre ved avgjørelsen det britiske folket tok i 2016, fordi de mener det vil være udemokratisk eller skape voldsomme reaksjoner og splittelse. Det anslås at 60 prosent av Labours parlamentsmedlemmer representerer valgkretser som stemte for brexit, selv om man ikke har eksakte tall. Men to nye undersøkelser presentert i The Independent fredag tyder på at Labour nå faktisk vil øke sin oppslutning dersom partiet åpner for en ny folkeavstemning.
I det siste har også en ny profilert Labour-politiker flagget sitt standpunkt. London-ordfører Sadiq Khan skrev for få dager siden en kronikk i The Guardian der han gikk inn for en ny folkeavstemning.

Londons ordfører Sadiq Khan. Foto: NTB scanpix
– Etter mye nøye overveielse har jeg landet på at folket må få det siste ordet. Dette betyr en avstemning om avtalen eller en avstemning om en ikke-avtale, i tillegg til muligheten til å bli i EU, skrev Khan, som mener det enten ligger an til en dårlig avtale med EU eller ingen avtale.
– Begge disse scenarioene ligger en million mil unna hva som ble lovet under kampanjen før folkeavstemningen, mener Khan.
Labours skyggefinansminister John McDonnell og skyggebrexitminister Keir Starmer har sagt at partiet må ha en folkeavstemning «som en mulighet». Ifølge The Independent kan landsmøtet ende med å gå inn for å holde muligheten «på bordet», uten gi en eksplisitt støtte til å gå den veien.
Les også: Bakgrunnsreportasje: De som ikke gir opp
asne.gullikstad@dagsavisen.no