Verden

24 politikere fra Sverigedemokraterna har gått av etter avsløringer

Koblinger til nazisme og netthat er blant årsakene til 24 politikere fra Sverigedemokraterna (SD) har måttet gå av i valgkampinnspurten. Avisa Expressen står bak avsløringene.

Sverigedemokraterna (SD) rystes tungt av en rekke avsløringer i den svenske avisa Expressen. 24 politikere fra SD og en fra Høyres søsterparti Moderaterna har så langt måttet trekke seg som følge av avsløringene.

– Vi oppfordrer også samtlige kandidater til å forlate partiet helt, skriver SDs pressesekretær Christian Krappedal til Expressen.

Expressen og organisasjonen Expo avslørte forrige uke at 14 SD-politikere har vært medlemmer i nazistiske orgasnisasjoner eller har spredt nazistisk eller grovt anstisemittisk propaganda på nettet.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Blant dem som ble avslørt fant man blant annet SD-kandidater som hadde hatt ledende stillinger i Nasjonalsosialistisk front, og som så sent som i 2015 meldte seg inn som støttemedlem i den nazistiske organisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen.

SD-kandidaten Bo Hafvander skrev blant annet dette om en svensk politiker fra Socialdemokraterna:

«Jeg kan bare ønske av sånne som Veronica Palm og hennes like en vakker dag går på en på en riktiig, sabla terroristsmell, en ordentlig terrorbombe, så både armer og bein flyr av henne.»

Hofvander har nå forlatt politikken, og har i tillegg blitt politianmeldt av Palm.

SD-politikeren Joakim Lindholm presterte på sin side å kalle Sveriges tidligere statsminister Fredrik reinfeldt for «en jævla jungelneger».

Riksdagsvalget i Sverige avholdes søndag 9. september.

Nyeste fra Dagsavisen.no: