Verden

Säpo: Flere forsøk på å påvirke valget i Sverige

Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo sier de har sett en økning i antallet aktiviteter som har til hensikt påvirke valget, som finner sted om litt over en uke.

– Vi ser økt aktivitet sammenlignet med tidligere valg i 2014 og også sammenlignet med hvordan det har vært tidligere i år, sier Linda Escar, fungerende sikkerhetssjef i Säpo, til Sveriges Radio.

– Det kan eksempelvis dreie seg om den digitale arenaen, elektroniske angrep, belastningsangrep, eller automatiserte kontoer, fortsetter hun.

Hun nevner politiske organisasjoner eller myndigheter koblet til valget som typiske mål for dataangrepene. Konkrete eksempler eller antall tilfeller vil Säpo ikke si noe om.

De kan heller ikke si noe om hvem de mistenker at står bak angrepene.

– Vi håndterer en mengde aktiviteter og hendelser, og å si hvem som ligger bak hver aktivitet er et puslespill vi må løse gjennom etterforskningen vår. Det bildet kommer vi nok ikke til å ha klart for oss før etter valget, sier Escar.

Beredskapen er også økt mot eventuelle omfattende utenlandske forsøk på å påvirke valget, men Skar sier Säpo foreløpig ikke har sett noen tegn på dette. (NTB)

Nyeste fra Dagsavisen.no: