Verden

Donald Trump: – Jeg kunne selv ha ledet Russland-granskningen

Donald Trump sjokkerer i intervju.

President Donald Trump waves as he arrives at the White House in Washington, Sunday, Aug. 19, 2018, after spending the weekend at his golf club in Bedminster, N.J. (AP Photo/J. Scott Applewhite)

Av NTB / AP og Espen H. Rusdal

Trump har gang på gang uttrykt stor misnøye med Muellers etterforskning av Trump, hans folk og samarbeid med Russland og Putin.

Til Reuters sier Trump at han har bestemt seg for å «holde seg unna», men at han er i sin fulle rett til å blande seg inn i etterforskningen om han ønsker det.

– Jeg kunne selv ha ledet den om jeg ville, sier Trump om Russland-granskningen der Trump og hans folk i aller høyeste grad er mistenkt for landsforæderi.

Men det er ikke så sikkert at Trump kan få det som han vil.

Ifølge professor Sam Erman ved University of Southern California må Trump i så fall overtale både justisminister Sessions og viseminister Rosenstein til å endre reglene.

–  Eller han kunne sparke både Rosenstein og Sessions og fiinne en annen som er villig til å gjøre som trump vil, sier Erman til Business Insider.

Mandag gikk Trump også ut på Twitter og hevdet at Mueller og teamet hans «nyter det å ødelegge folks liv», Han anklaget også etterforskerne for å prøve å påvirke kongressvalget i november sammen med Demokratene.

Les også: «Når en løgner forteller sannheten»

Mened

Donald Trump sier han er bekymret for at spesialetterforsker Robert Mueller vil bruke hans forklaring til å sikte ham for mened, om han stiller i intervju.

Den amerikanske presidenten har flere ganger sagt at han gjerne kan sette seg ned med Mueller fordi det «finnes ingen sammensvergelse».

Men i et intervju med Reuters mandag gjentok Trump det advokaten hans Rudy Giuliani har sagt gjentatte ganger. Han viste til at etterforskerne kan komme til å bruke alt han sier imot ham om det ikke skulle stemme overens med andres uttalelser, som for eksempel FBI-direktør James Comeys. Han frykter da at Mueller kan komme til reise siktelser om mened mot ham.

Les også: John Brennan: – Skal gjøre alt for å hindre Trump (DA+)

Avhør med Mueller

– Så hvis jeg sier noe, og han (Comey) sier noe, og det er mitt ord mot hans, og han er bestevenner med Mueller, kan Mueller si «vel, jeg tror på Comey», og om jeg da likevel forteller sannheten, så gjør det meg til en løgner. Det er ikke bra, sier Trump.

Trump omtaler også en eventuell forklaring til Mueller som en mulig «felle». Han gir derimot ingen avklaring i om han faktisk planlegger å la seg intervjue av Mueller.

Trumps advokater, ledet av Giuliani, har hatt reservasjoner mot å la presidenten sette seg ned med spesialetterforskeren. De fortsetter imidlertid forhandlinger med etterforskerne om, og eventuelt hvordan, de kan spørre ut Trump når det gjelder mulige forsøk på å hindre håndhevelsen av loven i Russland-etterforskningen.

Les også: – Oslo er Europas klitoris