Det er bare en drøy måned siden G7-møtet i Canada endte i havari da USAs president Donald Trump nektet å undertegne møtets slutterklæring og kom med en rekke verbale angrep på vertslandet Canada og allierte europeiske land. Om NATO-møtet ender på samme vis, vil det være en seier for Russland, sier forsker Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt.
– Sterke interesser i USA jobber med å holde Trump i sjakk, mens russerne på sin jobber med å knytte til seg politikere som måtte være uenige i den politikken NATO nå driver overfor Russland. Om det blir strid i NATO og toppmøtet ender med en svekket forsvarsalliansen vil det være en seier for Putin, sier Bukkvoll.
Les mer: – En wake-up call for Europa
To prosent
Onsdag og torsdag denne uka møtes NATOs medlemsland til toppmøte i Brussel. Møtene holdes annethvert år for å bli enige om veien videre og for å markere samhold innad i forsvarsalliansen.
I Europa er usikkerhet om hva Trump kan finne på å gjøre og si. På minitoppmøtet i mai i fjor sådde Trump sterk tvil om USAs forpliktelser til alliansens artikkel fem som sier at et angrep på ett land er et angrep på alle. Siden har han fortsatt å spre usikkerhet om USAs forhold til sine allierte i Europa, både i forsvars-, sikkerhets- og handelspolitikken.
Debatten om toprosentmålet som president Trump hardnakket krever at europeiske land må forplikte seg sterkere til, kommer til å få mye plass. Trump har sendt brev til allierte land om at de må øke forsvarsutgiftene, deriblant Norge, og truet med at USA ellers kan komme til å bygge ned samarbeidet.
Usikkerheten er også knyttet til den pågående handelskrigen etter at USA innførte toll på stål og aluminium og truer med å innføre toll på biler.
Som Europas største økonomi og en stor bileksportør er Tyskland et hovedmål i handelskrigen, og også for kritikken om forsvarsutgifter. Tyskland bruker om lag 1,2 prosent av BNP på forsvaret og Trump har anklaget tyskerne for å skylde USA penger.
Les mer: Trump trapper opp handelskrigen
Demper spenningen
Trumps administrasjon forsøker å dempe spenningene. Da forsvarsminister James Mattis besøkte Berlin i juni understreket han at han er fornøyd med tyskernes bidrag til NATO. USAs ambassadør til NATO Kay Bailey Hutchison forsikret overfor Fox News søndag at handelsstriden mellom USA og allierte ikke spiller over på NATO.
– Uenighetene vi har sett på G-7 og med allierte vi nå har handelsforhandlinger med, har ikke kommet opp i NATO-sammenheng. Våre diplomater er profesjonelle, og de står ved våre NATO-saker der vi er 100 prosent allierte, sa Hutchison.
Forsker Jakub M. Godzimirski ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) vil dempe krisemaksimeringen. Han mener det er viktig å se hva amerikanerne gjør, og ikke hva Trump sier eller tvitrer.
– Systemet er forutsigbart selv om Trump ikke er det. Dette toppmøtet er viktig symbolsk, men mye av det som skjer foregår i bakgrunnen og der har egentlig ikke Trump så mye å si, sier Godzimirski.
Samtidig er det alvorlig at det mektigste landet i forsvarsalliansen ser på samarbeidet som et null-sum-spill.
– Å si at NATO-land skylder USA penger er ikke slik man snakker med venner. Trump kommer fra forretningsverdenen og tar den økonomiske tankegangen over i forsvarsalliansen, sier han.
Det skal allerede være enighet om slutterklæringen fra NATO-toppmøtet, meldte NTB i går. Også Trumps sikkerhetsrådgiver John Bolton skal ha lest igjennom teksten og godkjent den. Dermed kan noe av usikkerheten være redusert, men erklæringen er ikke vedtatt og på G7-møtet var det opprinnelig også enighet om slutterklæringen før Trump i siste liten likevel ikke kunne godta den.
Les mer om slutterklæringen her