Verden

Asylpolitikk kan sette hele det europeiske samarbeidet ut av spill

Regjeringskrisa i Tyskland er utsatt med to uker, men konfliktene om Europas asylpolitikk truer både tysk og europeisk samarbeid.

Bilde 1 av 0

Tysklands innenriksminister Horst Seehofer har satt regjeringskrisa han selv har skapt på pause i to uker. Han har gitt sjefen, kansler Angela Merkel, en frist innen slutten av måneden på å finne en løsning på asylstriden som truer med å velte hele den tyske regjeringen.

– Det er en reell risiko for at regjeringen kan falle på dette spørsmålet. Seehofer står steilt, sier Tysklandkjenner Kate Hansen Bundt.

Striden handler om at Merkel i forrige uke satte foten ned for Seehofers nye forslag til asylpolitikk. Hun ville ikke gå med på planen om at Tyskland skal kunne avvise asylsøkere som allerede er registrert i et annet EU-land, direkte på grensen.

Det fikk Seehofer og hans parti CSU, som er i regjeringskoalisjon med Merkels parti CDU, til å så tvil om partiet kan komme til å forlate hele regjeringssamarbeidet.

Les også: Migrasjonspolitikk truer med å velte Tysklands regjering

Alenegang eller EU

Merkel mener Tyskland ikke kan innføre egne regler i migrasjonspolitikken og vil vente på EU-toppmøtet 28.–29. juni der temaet nettopp er en ny, felles asylpolitikk for Europa.

Mandag gikk Seehofer med på å la Merkel forsøke å finne en europeisk løsning på spørsmålet om asylsøkere kan avvises direkte på grensa.

Men trusselen henger fortsatt over regjeringen. Seehofer sier han kan komme til å trosse kansleren og gjennomføre politikken uansett, skriver Der Spiegel. Da kan Merkel i sin tur bli nødt til å sparke ham med det resultat at CSU forlater regjeringen. Siden mindretallsregjeringer ikke er et alternativ i Tyskland vil dermed hele regjeringen falle. Merkel brukte et halvt år på å stable den nåværende regjeringskoalisjonen på beina, som i tillegg til CSU består av sosialdemokratene i SPD.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Trusselen fra høyre

Konflikten mellom Merkel og Seehofer går tilbake til Angela Merkels håndtering av migrantkrisen i 2015. Seehofer som da regjerte i Bayern i Sør-Tyskland, var sterkt uenig i avgjørelsen om å åpne grensene for blant annet syriske flyktninger.

At spørsmålet er blitt så betent nå handler om at det er lokalvalg i Bayern 14. oktober og CSUs absolutte dominans er truet fra innvandringsmotstanderne i Alternativ for Tyskland.

Horst Seehofers kompromissløshet er et forsøk på å motarbeide AfDs medvind på målingene, mener Kate Hansen Bundt.

– Flyktningpolitikken er Merkels akilleshæl. Håndteringen av denne saken har fått hele det normale partipolitiske bildet i Tyskland til å slå sprekker, sier Bundt som er generalsekretær i Den norske Atlanterhavskomité.

At samarbeidet mellom de to søsterpartiene CDU og CSU nå kan stå for fall er illustrerende for de dramatiske endringene. CSU finnes bare i Bayern og partiet har gått til valg og sittet i regjering med storesøsteren CDU i hele etterkrigstida. CSU har hele tida vært hakket mer konservativt enn CDU som finnes i resten av landet.

– Partisystemet har vært veldig stabilt i hele etterkrigstida. Så dukker Alternativ for Tyskland opp i 2013, båret fram på tvillingkrisene som nå truer samarbeidet i både tysk og europeisk politikk: eurosamarbeidet og immigrasjonspolitikken. Konfliktene over disse spørsmålene har endret forutsetningene for samarbeid, sier Bundt.

Flyktningkrisen

Striden over migrasjonspolitikken i Tyskland illustrerer kjernen av problemene også resten av EU står overfor: Landene som mener spørsmålet best kan håndteres nasjonalt står mot dem som mener det ikke finnes noen annen løsning enn et felleseuropeisk asylsystem.

Flyktningkrisen fra 2015 ruller fortsatt i europeisk politikk, den bidrar til den høyrepopulistiske vinden og skaper innenrikspolitiske problemer, sier Kate Hansen Bundt.

– Migrasjonspolitikken er viktig for Europa. Flyktningkrisen spiller inn på andre politikkområder og får store konsekvenser for samarbeidet, sier hun.

Fransk-tysk duo

Frankrikes president Emmanuel Macron står på Merkels side. Han er en varm forsvarer for mer europeisk samarbeid. Han er også avhengig av at det blir politisk ro i Berlin for å få gjennomført det han vil. Macron besøkte i går Merkel på Meseberg slott nord for Berlin der både migrasjonspolitikken og euroreform sto på agendaen.

Striden med Seehofer har svekket Merkel som allerede var svekket nasjonalt etter de langvarige regjeringsforhandlingene i vinter.

– Hun har ikke lenger den gjennomslagskraften hun hadde i Europa. Det gjenstår å se om hun evner å få til et kompromiss i EU, sier Bundt.

Frankrikes Macron befinner seg i motsatt situasjon, han har solid oppbakking i nasjonalforsamlingen hjemme. Kan ikke han ta over lederrollen i europeisk politikk?

– Problemet er at Frankrike ikke har Tysklands pengepung. Det er en av de store utfordringene framover. Franskmennene får ikke tyskerne med seg fordi Merkel ikke har det politiske handlingsrommet som skal til for å bruke tyske skattekroner og binde tyskerne til nye europeiske reformer, sier Bundt.

Les også: Innenriksminister: – Islam er ikke en del av Tyskland

Mer fra Dagsavisen