Verden

Tar imot migrantskipet som Italia og Malta avviste

- Det er vår plikt, sier Spanias statsminister Pedro Sánchez. Landet vil ta imot skipet med 629 mennesker som ble nektet å legge til kai i både Italia og Malta.

Bilde 1 av 0

Av Nils Inge Kruhaug

Spanias statsminister Sánchez opplyste mandag at skipet Aquarius får lov til å legge til ved havnen i Valencia.

– Det er vår plikt å unngå en humanitær katastrofe og tilby en trygg havn for disse menneskene, sa Sánchez, som understreker at Spania ønsker å oppfylle sine internasjonale forpliktelser når det gjelder å gi humanitær hjelp.

Redningsskipet tilhører den franske hjelpeorganisasjonen SOS Mediterranée og har de siste dagene plukket opp migranter og flyktninger fra en rekke overfylte båter i Middelhavet.

Straks det ble klart at Spania ville ta imot skipet, takket både Italia og Malta, og Malta sa at de ville sende matforsyninger. Uten nye forsyninger ville skipet slippe opp for mat mandag kveld.

Blant de 629 flyktningene og migrantene om bord, er det 123 enslige mindreårige og sju gravide kvinner. Leger Uten Grenser har også hjelpearbeidere om bord.

Italia og Malta kranglet

Italia nektet å la skipet legge til kai og hevder at landet for lengst har tatt imot sin del av flyktningstrømmen over Middelhavet.

– Det er nok! Det er en plikt å redde liv, men det er ingen plikt å gjøre Italia til en enorm flyktningleir, tvitret Italias innenriksminister Matteo Salvini mandag.

– Nå stenger vi havnene, fortsatte Salvini, som tilhører det innvandringskritiske partiet Ligaen.

Italia mente Malta måtte ta imot skipet, som mandag lå omtrent midt mellom Italia og Malta. Men Maltas statsminister Joseph Muscat viste til at de 629 ble plukket opp i libysk farvann, der det er Italia som koordinerer redningsoperasjonene.

Ifølge Muscat, som viser til internasjonale regelverk for redningsoperasjoner til havs, er det derfor også Italia som har plikt til å ta imot skipet.

– Italia står i fare for å skape en farlig situasjon for alle involverte, sier Muscat.

EU krevde løsning

Før Spania sa seg villig til å ta imot skipet, ba EU Italia og Malta om snarest å bli enige om skjebnen til de 629 om bord i Aquarius.

– Vi ber alle involverte bidra til en rask løsning, slik at menneskene om bord i Aquarius snarest mulig og på trygt vis får gå i land, sa EU-kommisjonens talsmann Margaritis Schinas.

Tidligere denne helgen ble et annet redningsfartøy fra tyske Sea-Watch holdt tilbake i 12 timer da det la til kai i Reggio Calabria sørvest i Italia med 232 flyktninger og migranter om bord.

Ifølge Sea-Watch ble kapteinen avhørt i fire timer, og journalister om bord måtte gi fra seg videoopptak fra redningsaksjonen før skipet fikk fortsette.

Sea-Watch opplyser videre at de ba Maltas kystvakt om å bistå i redningsaksjonen i forrige uke, men at de fikk nei.

Strengere politikk

Italia fikk nylig en høyrepopulistisk regjering som har lovet å føre en langt strengere innvandrings- og flyktningpolitikk.

– Hvis noen tror at jeg ikke kommer til å løfte en finger mens vi får en ny sommer med ankomster, ankomster og nye ankomster, vel, så tar de feil, sa Matteo Salvini lørdag.

Også spansk redningstjeneste melder om en rekke redningsoperasjoner. I alt 334 flyktninger og migranter er plukket opp fra ni båter som forlot Nord-Afrika lørdag og søndag. I en av dem ble det funnet fire lik sammen med 49 mennesker som hadde overlevd turen. (NTB)

Mer fra Dagsavisen