Verden

– Trump har kultstatus blant velgerne

President Donald Trumps fanskare ligner ikke tidligere presidenters tilhengere, mener USA-ekspert Hilmar Mjelde.

Bilde 1 av 2

– Trump nyter en kultstatus blant velgermassen, eller rettere sagt fansen sin, som jeg aldri har sett før i amerikansk politikk, sier USA-ekspert Hilmar Mjelde ved Institutt for informasjons- og medievitenskap på Universitetet i Bergen.

Et drøyt år inn i presidentskapet befinner Donald Trump seg i sentrum av flere kriser som alle truer med å kunne velte ham, men kjernevelgerne virker ikke å bry seg.

Les også: Ett år med Trump - USA i økonomisk superfart

Økonomien er viktigst

På målingene synes ikke folk at Trump gjør det dårligere enn før, i stedet kan det se ut som det er litt flere velgere som er blitt fornøyd med presidenten de siste ukene. Ifølge nettstedet Fivethirtyeight som overvåker meningsmålingene, synes nå om lag fire av ti at Trump gjør en god jobb.

Forklaringen ligger i at det media og opposisjon definerer som kriser, ikke er det samme som opptar folk flest, mener Mjelde.

– Økonomien går veldig godt, og det er sak nummer én for velgerne. Da belønnes sittende president, uansett om han kan ta æren for det eller ikke. Trumps nylige militære inngripen i Syria spiller trolig også inn. Vellykkede militære operasjoner får presidenter til å fremstå som sterke ledere som beskytter nasjonen, sier han, og viser til at USA, Frankrike og Storbritannia bombet mål i Syria som en reaksjon på det de mente var et kjemisk angrep fra Bashar al-Assads styrker mot sivilbefolkningen i Douma 7. april.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Historisk upopulær

– I dagens nyhetssyklus glemmes dessuten det vi tror er skandaler fort. At Trump overrasker, er ikke overraskende lenger. Vi er alltid bare en Trump-tweet unna neste 24–48 timers mediedrama, sier Mjelde.

Trump er fortsatt en historisk upopulær president. Man må helt tilbake til Gerald Ford som overtok da Richard Nixon måtte gå av på grunn av Watergate-skandalen i 1974, for å finne en president som har vært like upopulær, ifølge Fivethirtyeights oversikt. Ford ble ikke gjenvalgt.

Den første testen på Trumps presidentskap kommer i mellomvalget i november, der det er vanlig at sittende president taper oppslutning. Trump har allerede begynt å mobilisere til mellomvalget ved å skremme velgerne med at Demokratene kan stemme for riksrett mot Trump om de vinner flertallet i et av kamrene i Kongressen. Republikanerne har nå flertall i begge kamre.

Les også: Nå starter kampen mot Trump

Skremmer med riksrett

En anonym kilde Politico har snakket med sier Trumps team ser på mellomvalget som en mye større risiko enn de mange juridiske krisene han nå står midt oppi, som hysjpenger til prostituerte Stormy Daniels og muligens flere kvinner, advokat Cohen under etterforskning av FBI, og Robert Muellers pågående etterforskning om russernes innblanding i valget.

– Det er mange amerikanere som støtter Muellers etterforskning, men det er også mange som ser på dette som en heksejakt. Det har aldri vært et juridisk problem for presidenten. Det har heller alltid handlet om muligheten for riksrett, ifølge kilden.

Hilmar Mjelde tror ikke Muellers etterforskning vil spille inn på valgresultatet i høst.

– Republikanske velgere ser på den som en bakvei for å annullere 2016-valget. På den andre siden bidrar alt oppstyret til mobilisering av demokratene. Presidentens parti går vanligvis tilbake i mellomvalg, og det ser også ut til å skje i år, sier han.

Internasjonalen: Det absurde teater i USA (Bjørn Hansen)

Fakta om mellomvalget i USA

* De fleste statene går til valg 6. november.

* Alle 435 seter i Representantenes hus er på valg, i tillegg til 35 av de 100 setene i Senatet.

* Demokratene må vinne 24 flere seter enn de har i dag for å få kontroll over Representantenes hus. I Senatet står ti demokratiske seter i stater som Trump vant i 2016 på spill.

* Republikanerne har i dag full kontroll over hele Kongressen.

* President Barack Obama hadde også full kontroll over Kongressen de første to årene i sitt presidentskap, men tapte Representantenes hus til Republikanerne i det første mellomvalget, siden tapte han også Senatet.

* Republikanske velgere er flinkere til å stemme i mellomvalg. Samtidig er det flere demokrater enn republikanere blant velgerne.

Kilder: Wikipedia, Politico, Hilmar Mjelde

Mer fra Dagsavisen