Verden

– Vi føler oss glemt. Ingen tenker på palestinerne lenger

Flere tusen dekk er klargjort til det som kan bli en enda større demonstrasjon i Gaza. Sist uke ble minst 19 mennesker skutt og drept og over 700 skadd.

Bilde 1 av 2

JAFFA (Dagsavisen): Israelske soldater skjøt med skarpt mot demonstrantene i Gaza fredag i forrige uke. Likevel gjør palestinske ungdommer seg klare til en ny runde. Dekkene skal tennes på i håp om at den svarte røyken vil legge seg som et røykteppe ved grensegjerdet, og hindre sikten for de israelske snikskyterne.

Amjed Tantesh deltok i demonstrasjonene i forrige uke, og skal dit igjen i dag.

– Jeg tror mange flere vil komme nå. Dekkene vil bli rullet mot gjerdet og så vil folk storme fram mot grensen, sier han til Dagsavisen.

Israels forsvarsminister Avigdor Lieberman sier at soldatene har ordre om å skyte enhver som nærmer seg grensegjerdet. I forrige uke deltok rundt 30.000 palestinere i demonstrasjonene.

Les også: Færre søker asyl i Norge i år enn i fjor

Føler seg glemt

Men hva er det som får unge palestinere til å løpe mot kulene?

– Vi føler oss glemt. Ingen tenker på palestinerne lenger, sier Tantesh, som selv er fra Beit Lahiyah i Nord-Gaza, der noen av de blodigste episodene fant sted.

– Vi ønsker også å fortelle verden at vi vil tilbake til hjemmene i dagens Israel som vi ble kastet ut fra i 1948, sier han.

Flertallet av Gazas rundt to millioner innbyggere er flyktninger. Tantesh legger også til at det er blitt en slags manndomsprøve å nå fram til gjerdet.

Les også: Høyre og Frp krangler om bilavgiftene

Varer til «katastrofen»

En desperasjon ligger i luften. Internasjonale hjelpeorganisasjoner advarer at den humanitære situasjonen i Gaza nærmer seg en katastrofe. Både Israel og Egypt, som begge anser det islamistiske Hamas-regimet i Gaza som en trussel, holder grensene oftest stengt. Inne i Gaza forsøker Hamas å fraskrive seg ansvaret for den palestinske befolkningens ve og vel. Arbeidsløsheten ligger på over 50 prosent, mange av hjemmene etter den siste krigen i 2014 er fremdeles ikke gjenoppbygget. I stedet velger Hamas å bruke minst 300 millioner kroner på å bygge angrepstuneller inn i Israel.

Gaza-protestene skal fortsette hver fredag fram til Naqba-dagen den 15. mai, dagen som markerer «katastrofen», dagen da Israel ble opprettet. Opprinnelig begynte demonstrasjonene som en grasrotaksjon uten noen konkret partipolitisk tilknytning. Nå har Hamas, som styrer i området, tatt en mer sentral rolle og driver kampanjen med et høyst militant budskap: – Dette er vårt budskap til verden. Vi vil frigjøre vårt land med blodet til martyrene, både kvinner og barn. Det palestinske folket skal ta tilbake landet med all vår makt, sa islamistene på sin al-Aqsa fjernsynskanal.

Les også: Flere flytter fra USA til Mexico enn omvendt. Likevel vil Trump sette inn soldater langs grensen

Protest mot egne ledere

Likevel er protestene også en advarsel til de rivaliserende palestinske lederne. Nettopp slik begynte også den første intifadaen i 1987. Palestinere var da frustrerte over det mange anså som et ineffektivt lederskap under Yasser Arafat, og ikke minst over den manglende støtten fra arabiske land. Folket tok skjebnen i egne hender og stormet ut i gatene. Først etterpå greide Arafat å ta kontrollen over opprøret mot den israelske okkupasjonen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Splitter Israel

Mange tror demonstrasjonene ikke vil forandre noe.

– Mange er sinte og vil løpe til grensen for å ende sine liv. Vi har ingenting og israelerne har snikskytere, forteller Yusuf Salah Alashqer, som er fra Gaza by.

Men selv vil han ikke delta, for han kan ikke støtte Hamas sitt budskap, sier han. Islamistene har opprettet et brutalt styre på den palestinske kyststripen, og slår hardt ned på all motstand.

– Jeg tror de fleste i Gaza fremdeles ønsker fred. Hamas støttes kun av et mindretall, kanskje 25 prosent, men det er de som bestemmer for det er de som har våpen, sier Alashqer til Dagsavisen.

I Israel er landet splittet i synet på demonstrasjonene. Mange på høyresiden, inkludert de som støtter statsminister Benjamin Netanyahu, mener man ikke kan tillate at grensegjerdet blir svekket siden Gaza styres av Hamas, en organisasjon som har sendt utallige selvmordsbombere inn i Israel.

Venstresiden protesterer derimot høylytt mot skytingen av ubevæpnede demonstranter. I Tel Aviv gikk flere hundre israelere i gatene i protest mot sin egen hær. Flere lokale menneskerettighetsorganisasjoner har oppfordret landets soldater til å nekte ordre.

Les også: Trump har beordret soldater til Mexicos grense

Nyeste fra Dagsavisen.no: