Verden

Slik skal Stoltenberg og Jolie bekjempe vold mot kvinner

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg får hjelp fra FN-utsending Angelina Jolie til å ta tak i problemene med seksualisert vold mot kvinner i konfliktområder.

ATOs generalsekretær Jens Stoltenberg ønsket onsdag FN-utsending Angelina Jolie velkommen på NATO-hovedkvarteret i Brussel.

Den kjente skuespilleren er spesialutsending for FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR). I tillegg har hun vært med på å starte et initiativ for å beskytte kvinner mot seksualisert vold.

Onsdag besøkte hun NATO-hovedkvarteret i Brussel. Der ble hun høytidelig tatt imot av Stoltenberg.

– NATO har plikt til å være ledende i beskyttelsen av kvinners rettigheter, sa han da de to møtte pressen etterpå.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Voldtekt brukes som krigsvåpen

Jolie beskrev vold mot kvinner og barn som et økende problem i væpnede konflikter.

– Men bruk av voldtekt som krigsvåpen er blitt sett på som et uunngåelig element i konflikter, som en mindre viktig forbrytelse som det er for vanskelig og for ubehagelig for samfunn å ta tak i, sa hun.

Nå vil Jolie ha slutt på at voldtekt brukes som våpen for å oppnå militære og politiske mål – og at de skyldige går ustraffet fra det.

Noe av det viktigste NATO allerede har gjort, mener Stoltenberg, er å gi kvinner en større rolle i de militære styrkene.

– Men vi kan gjøre mer, fastslo han.

Les også: Protesterer Melania Trump mot ektemannen her?

Tre tiltak

Nå lanseres tre tiltak som skal styrke NATOs innsats på området:

* Opplæring: NATO gir allerede grundig opplæring til allierte soldater som skal ut i felt for å bevisstgjøre dem. I land som Afghanistan har NATO også utplassert egne kjønnsrådgivere. Nå skal denne opplæringen styrkes. I tillegg skal kjønnselementet vektlegges sterkere i opplæringen av for eksempel afghanske soldater.

* Overvåking og rapportering: NATO skal gå mer systematisk fram for å kartlegge tilfeller av vold mot kvinner i konfliktområder.

* Bevisstgjøring: Kjønnsbasert vold skal høyere på agendaen, slik at oppmerksomheten om problemet blir bedre.

– Vi forventer at alle våre soldater lever opp til de høyeste standarder, fastholdt Stoltenberg.  (NTB)