Verden

– Nå skylder Israel Trump noe

President Trumps omstridte erklæring om Jerusalem er det eldste trikset i boka, sier en israelsk ekspert. Han sier Trump må forstås som en forretningsmann, ikke diplomat.

Bilde 1 av 2

JERUSALEM (Dagsavisen): Trumps beslutning om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad skaper sjokkbølger i Palestina. Både president Mahmoud Abbas og hans rivaler i Hamas oppfordrer til demonstrasjoner.

Mens Abbas har understreket at demonstrasjonene skal være ikkevoldelige, sier Hamas at USA har åpnet «portene til helvete». Hamas-lederen Ismail Haniyeh framholder at USA med beslutningen har «erklært krig» mot palestinerne.

I dag kommer den første testen. Fredagsbønnen blir hyppig brukt til å formidle politiske budskap, spesielt i al-Aqsa-moskeen i Jerusalem.

Mistet håpet

Spørsmålet blir da om de store massene av palestinere lar seg mobilisere for å legge vekt bak ledernes krav.

– Faren er jo at vi ikke vil få store demonstrasjoner. Da vil våre lederes advarsler bli mer vektløse. Men helt siden Oslo-avtalene har vi sett at det ikke fører til noe å gå ut i gatene. Under den første intifadaen i 1987 kjempet vi for vår frihet. Nå har mange mistet håpet, forteller Nadia Habash, fra Bisan-senteret for utvikling i Ramallah, til Dagsavisen.

– Farlig

I Vest-Jerusalem advarer Alan Baker, en tidligere israelsk toppdiplomat, mot snakket de siste dagene om at «verdens muslimer vil rase», og sier at slike taleformer heller er med på å demonisere muslimer som litt mindre menneskelige, og kun som en sint, skremmende masse.

– Og å gi etter for trusler om vold og terrorisme vil være en farlig. Det vil sende et svakhetssignal, sier Baker.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan innkaller nå Organisasjonen for Islamsk Samarbeid, den største muslimske organisasjonen i verden til et krisemøte i Istanbul i neste uke. Organisasjonen består av 57 nasjoner.

– Vår ære

– Jerusalem er vår ære, Jerusalem er vår felles kamp og Jerusalem er vår røde linje, fastslo Erdogan.

Mens palestinere i Øst-Jerusalem fortviler over Trumps erklæring, er stemningen en helt annen i jødiske Vest-Jerusalem.

– Det er jo unektelig historisk når USA, den mektigste nasjonen på kloden, etter 70 år anerkjenner Jerusalem som vår hovedstad, sier Schmuel Sandler, en israelsk statsviter, til Dagsavisen.

Men Trump unngikk trolig bevisst å snakke om de nøyaktige grensene til denne hovedstaden i sin tale i Det hvite hus.

– Trump er først og fremst en forretningsmann, ikke diplomat, og det er slik forretningsmenn oppfører seg. Om noen måneder skal amerikanerne lansere en fredsplan, og med Jerusalem-erklæringen ønsker Trump å si til palestinerne at hvis ikke de tar dette forslaget, vil det neste forslaget bli langt verre, sier Sandler.

Han sier at «palestinerne aldri går glipp av en mulighet til å gå glipp av en mulighet».

– Da Ehud Olmert var statsminister fikk president Mahmoud Abbas et tilbud om Øst-Jerusalem og en nesten full tilbaketrekning fra Vestbredden, men Abbas svarte aldri. Under Barack Obama holdt palestinerne også igjen, og var vanskelige å få til forhandlingsbordet. Med denne Jerusalem-erklæringen sier Trump at tiden ikke lenger er på palestinernes side, sier Sandler.

Men heller ikke for statsminister Netanyahu er alt så lysende, tross anerkjennelsen. Netanyahu var mer tjent med en situasjon der verdens oppmerksomhet var rettet mot Syria og Irak, ikke Israel, Jerusalem og okkupasjonen.

Han er klar over at eventuelle innrømmelser til palestinerne, om en fredsprosess skulle komme i gang igjen, vil kunne koste ham hans regjeringskoalisjon.

Netanyahu leder en regjering som signaliserer at en tostatsløsning med palestinerne i beste fall «ikke er realistisk».

Men ifølge Sandler har forretningsmannen Trump nå plassert Netanyahu i et hjørne.

– Netanyahu vil helt klart måtte betale – gjennom innrømmelser til palestinerne. Nå skylder Netanyahu noe til Trump. En dag vil åpenbart komme da forretningsmannen vil kreve inn sin gjeld, sier professoren.

Isolerte

Trumps kunngjøring hadde også en annen effekt: Han understreket at han er villig til å tenke utenfor enhver boks, og handler uforutsigbart, et karaktertrekk som gir ham et visst overtak – og skaper en usikkerhet selv blant hans allierte, som Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

Men palestinske ledere er ikke lenger åpne for amerikanske forslag, og sier at Trump har forspilt sin rolle.

– USA kan ikke lenger være en diplomatisk tilrettelegger og mekle mellom partene. Dette er et historisk øyeblikk som krever at vi handler, sa president Abbas. Etter Trumps tale ringte Abbas til arabiske ledere i et forsøk på å mobilisere støtte.

Men trolig var Washingtons skritt samordnet med Saudi-Arabia, den viktigste aktøren blant de sunniarabiske statene. For flere arabiske stater ser kampen mot Irans voksende dominans i Midtøsten ut til å være viktigere enn palestinernes situasjon. Egypt og Jordan er også avhengig av amerikansk støtte, noe som plasserer palestinerne i isolasjon. Økonomisk er støtten til Abbas sitt styre også fallende.

I 1992 gikk Yasser Arafat inn i Oslo-prosessen på grunn av en lignende isolasjon. Arafat hadde støttet Iraks Saddam Hussein under invasjonen av Kuwait, og andre arabiske land, med Saudi-Arabia i spissen, var rasende. Kun ved å gå inn i Oslo-prosessen kunne Arafat komme tilbake inn i varmen. USA ser nå ut til å ville utnytte palestinernes isolasjon igjen.

Nadia Habash, den palestinske analytikeren, er nedtrykt.

– Trump ønsker bare å vise at han er den sterkeste mannen i verden. Men kanskje kan denne erklæringen om Jerusalem samle verden mot USA, og da vil noe positivt ha skjedd. Jeg er ikke sikker, men jeg håper, sier hun.

Mer fra Dagsavisen