Verden

Putin går for seks nye år som president

Russlands president Vladimir Putin (65) stiller til gjenvalg i valget neste år og er dermed storfavoritt til å vinne og beholde makten fram til 2024.

Vladimir Putin er klar for seks nye år i presidentstolen. Han har regjert landet siden 2000.

Valget holdes 18. mars neste år, og Putin er på forhånd nærmest sikret seier. Han har nå støtte fra rundt 80 prosent av velgerne, ifølge meningsmålinger.

– Ja, jeg vil stille som kandidat til å bli Russlands president, sa Putin etter et møte med veteraner og arbeidere i bilfabrikken GAZ i byen Nixhnij Novgorod onsdag.

Putin har hatt makten i Russland i nesten 20 år, enten som president eller statsminister.

Kritisk TV-profil

Til tross for økonomiske nedgangstider har han beholdt sin popularitet blant russerne. Samtidig har forholdet til vestlige land blitt stadig mer konfliktfylt, ikke minst på grunn av russisk støtte til separatister i Øst-Ukraina og annekteringen av den ukrainske Krim-halvøya.

Valgkampen kommer til å starte senere i desember etter en kunngjøring i det øvre kammeret i nasjonalforsamlingen.

En av Putins motkandidater er TV-profilen og Putin-kritikeren Ksenia Sobtsjak (35). Hun har kjent Putin siden hun var barn, og faren hennes var Putins mentor i begynnelsen av hans politiske karriere i St. Petersburg.

300.000 signaturer

Eksperter er imidlertid ikke sikre på om hun er en reell kandidat eller om kandidaturet er avtalt for å gi valget et mer demokratisk skinn. Hun stiller som uavhengig kandidat og må derfor klare å samle inn 300.000 underskrifter før kandidaturet hennes kan bli godkjent.

Den russiske valgkommisjonen har bestemt at opposisjonsleder Aleksej Navalnyj (41) ikke får stille som kandidat fordi han er domfelt for korrupsjon, en dom som Navalnyj mener er politisk motivert. (NTB)