Verden

Gjenopptar Weinstein-etterforskning mens mannen selv drar på rehab

Politiet i New York har gjenopptatt en etterforskning av filmprodusenten Harvey Weinstein for et seksuelt overgrep som ble anmeldt 2004.

Anklagene mot Hollywood-toppen har tårnet seg opp etter at flere kvinnelige skuespillere har anklaget ham for seksuell trakassering i The New York Times for en uke siden.

Tidligere denne uka har flere kvinner stått fram og anklaget 65-åringen for voldtekt.

Les også:Harvey Weinstein etterforskes for overgrep

Flere kjente navn har også dukket opp, blant de fornærmede. Blant annet har den kjente modellen og skuespilleren Cara Delevingne hevdet at Weinstein prøvde å få henne til å kysse en annen kvinne foran ham under det hun har beskrevet som en «terrifying» prøve til en film, etter at han lurte på om hun var lesbisk.

Les også: – Kvinnene som har hevet sine stemmer for å avdekke dette misbruket er våre helter

Les også: – Nå vil de tenke seg om to ganger

Gjenåpner sak fra 2004

Torsdag opplyser politiet i New York at de gjenåpner en sak som ble henlagt i 2004, melder NTB.

– Han har holdt på med dette så lenge at det må finnes flere ofre der ute. Se for deg hvor mange løfter han har gitt til unge kvinner som forsøkte å lykkes i bransjen, sier en ikke navngitt politikilde til New York Post.

Etter det første oppslaget fikk Weinstein sparken i det mektige filmselskapet han eier sammen med broren Bob Weinstein. Harvey Weinstein har avvist anklagene, men onsdag uttalte han til pressen i Los Angeles at «alle gjør feil» og ba om en ny sjanse.

Weinstein Company har uttalt at de er sjokkert og hevdet å være ukjent med både de nye anklagene om seksuelle overgrep og pengene Weinstein skal betalt i bytte mot ofres taushet.

The New York Times skriver imidlertid torsdag om interne dokumenter og intervjuer som viser at filmgiganten har visst om Weinsteins oppførsel i minst to år.

Les også Frykten for å være prippen

Håper på et vendepunkt

–Jeg håper dette kan være et vendepunkt, sier skuespiller Anette Bening i et intervju med Fox News.

–Det faktumet at ale disse modige kvinnene har stått frem og snakket ut, er noe jeg respekterer enormt og jeg er glad de får mye støtte.

Flere Hollywood-skuespillere som har samarbeidet med Weinsten tidlgiere, har også ytret seg. Blant annet beskriver Oscar-vinner Meryl Streep, produsentens handlinger som «disgraceful», «inexcusable», og at han har misbrukt sin makt. Streep hyller samtidig kvinnene som har hevet stemmen for å avdekke misbruket for «våre helter».

Likevel har Streep fått kritikk fra Fow News for å tidligere ha beskrevet Weinsten som en «Gud», selv om dette var på et tidligere tidspunkt.

Les også: Tafsing til høyre og tafsing til venstre

Colin Firth: –Kvalmt å lese

Flere menn i Hollywood har også uttrykket seg i media om skandalen som ser ut til å bare vokse seg større etter hvert som flere kvinner står frem med sine historier.

«Det finnes ingen unnskyldning for sex-trakassering eller seksuelle overgrep – uansett hvem du skulle være, eller hvilket yrke du har. Jeg applauderer motet og styrken til kvinnene som har stått frem og gjort sine stemmer hørt», skriver Leonardo DiCaprio i en Facebook-status.

###

Skjermdump fra Facebook

Også den britiske skuespilleren Colin Firth har uttalt seg i saken:

«Det er kvalmt å lese hva som skjedde mens jeg dro nytte av Weinsteins støtte. Han var en mektig og skremmende mann å stå opp imot. Det må ha vært fryktelig for disse kvinnene å å står opp og angi ham. Og forferdelig å bli utsatt for den slags trakassering. Jeg applauderer deres mot», sa han i en uttalelse tirsdag, skriver The Guardian.

Les også En av fem elever har opplevd seksuell trakassering
Les også: Når serier blir «kvinneserier»

Viste fingeren på vei til rehab

Onsdag ettermiddag, dagen etter at 65-åringen skal ha uttalt at han skulle reise til Europa på et behandlingssenter for sexavhengighet, ble Weinstein observert på vei til Arizona. Den britiske tabloidavisa Daily Mail har publisert bilder av Weinstein som viste fingeren onsdag kveld fra Van Nuys flyplass, Arizona. Tidligere på dagen ble han også knipset på sin advokats kontor, da holdt han opp hele to langfingre, mens han ble fotografert på vei inn i bygningen.

Den tidligere filmprodusenten skal deretter ha reist i et jet-fly til Arizona, melder Daily Mail. Destinasjonen ligger nær Meadows rehabilitetsseter, som har spesialisert seg på håndtering av problemer knyttet til sex-avhengighet, og behandlet kjendiser som blant annet Tiger Woods tidligere i år. Men det er enda ikke klart hvor Weinstein vil få behandling.

Før han dro med flyet, snakket han med fotografer, der han angivelig skal ha innrømmet at «Jeg har det ikke bra, men jeg prøver. Jeg må få hjelp.»

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Nyeste fra Dagsavisen.no: