Verden

Trump faller blant sine egne

President Donald Trump mister støtte både på landsbygda, blant hvite, menn og folk med lavere utdanning, viser ny måling.

De kalles Trumps kjernevelgere: På Reuters’ og Ipsos' siste måling, faller presidentens popularitet i amerikanske småbyer og på landsbygda. Hvite, menn og folk med lavere utdanning i mindre sentrale strøk er mer misfornøyd med presidenten enn før.

– De sees på som basen blant hans velgere, sier William M. Lafferty, amerikaner og professor i statsvitenskap.

Nå er det like mange som er misfornøyd som fornøyd blant kjernevelgerne: De fornøyde velgerne faller til 47 prosent, sammenlignet med 55 prosent i Trumps første uker. Samtidig øker de misfornøyde til 47 prosent, mot 39 prosent i Trumps tid som fersk president.

Les også: – Dette er velgerne som aldri har hatt en frontfigur

– Feil på feil

Det er særlig på innvandringsfeltet at disse velgerne er misfornøyd: Her går støtten ned fra 56 prosent til 47 prosent. Noen velgere er lei av å vente på at Trump skal holde løftet om å bygge muren ved grensen mot Mexico. Andre misliker Trump-administrasjonens innsats for å nekte utvalgte grupper innreise til USA, som innreiseforbudet rettet mot seks muslimske land.

– Hver president gjør feil, sier John Wilson (70), en pensjonert bankmann i McConnelsville i Ohio, til Reuters. Han sto på for å få Trump valgt.

– Men legger du én feil på toppen av en annen, og på toppen av enda en, finnes det rett og slett en grense, sier Wilson.

Men det er også andre områder der kjernevelgerne er skuffet. Republikanernes løfte om å kvitte seg med Barack Obamas helsereform, har spilt fallitt: Her faller oppslutningen med 24 prosentpoeng. På feltet korrupsjon synker Trump-støtten med 18 prosentpoeng. Velgerne er heller ikke fornøyd med hans håndtering av forholdet til Kongressen, der oppslutningen faller 16 prosentpoeng.

Misnøyen er derimot mindre når det gjelder Trumps håndtering av kampen mot IS, internasjonal handel og skattespørsmål: her synker Trump «kun» mellom åtte og ni prosentpoeng.

Trump er en upopulær president. Bare 38,1 prosent av alle velgere støtter Trump 263 dager ut i hans presidentperiode, ifølge nettstedet FiveThirtyEight. Tidligere president Gerald Ford og Trump er de eneste presidentene som har hatt under 50 prosent oppslutning etter 263 dager, skriver Newsweek.

Det er derfor naturlig at han synker også blant kjernevelgerne når han har få politiske resultater å vise til, sier Are Tågvold Flaten, redaktør for nettstedet amerikanskpolitikk.no.

– Det blir interessant å se hvordan Trump takler fallende popularitet, og hvem han skal legge skylden på, når det er republikansk flertall i begge kamre i Kongressen, sier Flaten.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Trump som Messias

– Men hva får Trumps kjernevelgere til å slutte å støtte ham?

– Det kan skje dersom det kommer fram noe om hans finansielle situasjon som president, som fører i retning av riksrett. Det blir også vanskeligere å like ham når det kommer fram at han er en multimillionær som har utnyttet arbeidere. Det vil berøre hans kjernevelgere, sier Lafferty.

De som er mest tålmodige med Trump, er de som er enige med ham ideologisk, mer enn politisk, mener han.

– Det er velgere i sør som støtter holdningene fra sørstatene mot svarte under den amerikanske borgerkrigen, og som ser Trump som den store Messias. Og de som ønsker en restriktiv innvandringspolitikk, sier Lafferty.

Ipsos-målingen omfatter 15.000 amerikanere som bor i mindre sentrale områder i USA, der 15 prosent av befolkningen er bosatt. Trump er langt mer populær på bygda enn i resten av USA. Han har også mer støtte her enn noen annen president i moderne tid.

Les også: ...og nå krangler kona og ekskona