Verden

95 prosent av øya er ødelagt

Selv klimaforskerne er bestyrtet over hvor heftig uværet herjer i Karibia nå.

Bilde 1 av 3

– Det er total ødeleggelse, sier statsminister Gaston Browne på øya Barbuda i Karibia.

– Øye er praktisk talt under vann. Jeg tror faktisk at slik ting står nå, er Barbuda knapt beboelig, sier statsministeren til BBC etter å ha fløyet over områdene der orkanen Irma allerede har passert.

Halvparten av befolkningen på øya er nå husløse. Orkanen Irma er den kraftigste som noen gang er registrert ute i selve Atlanterhavet. I går var den på vei over Den dominikanske republikk og Haiti, og er ventet til Florida i USA søndag.

Minst ti mennesker er bekreftet døde så langt.

Sterkere

Orkansesongen i det berørte området i år er dobbelt så aktiv som vanlig – selv om man ennå ikke er halvveis ute i orkansesongen har man hatt like mange navngitte stormer, orkaner og intense orkaner som man normalt har i løpet av en sesong, skriver nettstedet Weather Underground.

For øyeblikket er det ikke bare orkanen Irma, men også to andre nye orkaner underveis i området: Jose og Katia.

Ikke siden 2010 har Atlanterhavet hatt tre orkaner gående samtidig, skriver Weather Underground.

Orkanen Irma kommer bare en ukes tid etter at Harvey feide inn over Houston i Texas. Mens Harvey var en kategori fire, er Irma kategori fem.

– Selv som klimaforsker blir jeg bestyrtet at vi så kort tid etter Harvey allerede ser enda en storm som kan bli ødeleggende i regionen, sier professor Anders Levermann ved Potsdam-instituttet for klimaforskning, ifølge det tyske klimanyhetsstedet Klimaretter.

Han forklarer at orkaner henter sin ødeleggende energi fra den varme temperaturen i havet. Økt temperatur er nettopp en følge av klimaendringene.

Eksperter sier klimaendringer ikke forårsaker orkaner som Harvey og Irma, men at de forsterker konsekvensene av dem.

– Forbrenning av kull, olje og gass forhøyer temperaturen på planeten og utløser dermed energi for stadig sterkere tropiske stormer, sier Levermann.

Mot Florida

I tillegg til Barbuda er øya Saint-Martin svært hardt rammet.

– Det er en enorm katastrofe. 95 prosent av øya er ødelagt, sier den lokale tjenestemannen Daniel Gibbs.

I Florida i USA forbereder innbyggerne seg på det verste når Irma er ventet inn mot kysten en gang på søndag. Man vet ikke hvor kraftig den da vil være.

– Men det ser ut til at det vil være noe som ikke blir bra. Tro meg, ikke bra, sa president Donald Trump til journalister. I området Florida Keys, som ligger på ytterst på tuppen, har man allerede begynt å evakuere både innbyggere og turister.

Eksperter påpeker at man må regne med mer av dette.

– Disse hendelsene viser i hvilken grad vi er forberedt nok på en varmere fremtid, sier forsker Dann Mitchell ved Cabot Institute ved Universitetet i Bristol, ifølge The Guardian.

Mer fra Dagsavisen