Verden

Tidenes kraftigste orkan i Atlanteren har rammet Karibia

Orkanen Irma, den kraftigste som noen gang er registrert i Atlanterhavet, har nådd flere øyer nordøst i Karibia.

Ekstremværet traff Antigua og Barbuda natt til onsdag lokal tid. Innbyggere forteller om ødelagte telefonlinjer og vrakrester som flyr gjennom lufta.

Taket på Barbudas politistasjon har blåst av, og politifolkene måtte rømme til en brannstasjon og et tilfluktssenter i nærheten. Også flere boliger har fått skader, men omfanget av ødeleggelsene er foreløpig ikke kjent.

Myndighetene i øystaten har sendt ut en advarsel som slutter med følgende bønn: Må Gud beskytte oss alle.

– Mye farligere enn Harvey

Orkanen er oppgradert til kategori 5 og har vindkast på 100 meter per sekund – 360 kilometer i timen. I løpet av dagen vil uværet gradvis bevege seg vestover.

– Det er mye farligere enn Harvey. Utfallet kan bli katastrofalt og svært ødeleggende, sier Puerto Ricos guvernør Ricardo Rossello.

Han mener Irma er farligere enn noe annet ekstremvær som har rammet den amerikanske øya i nyere tid.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Strømnettet kan bryte sammen

– Mye av infrastrukturen vil ikke kunne motstå disse kreftene, advarer Rossello.

Et kraftselskap på Puerto Rico frykter at enkelte områder kan bli strømløse i uker eller måneder etter Irmas herjinger. Orkanens øye ventes å passere drøye 80 kilometer fra øya onsdag kveld.

Før dette vil de populære turistmålene Saint-Martin, Saint-Barthélemy og Jomfruøyene bli rammet. Også den tidligere dansk-norske kolonien Dansk Vestindia kan bli berørt.

Fransk værvarsling advarer mot 12 meter høye bølger og veldig høy vannstand langs kysten.

– Folk er nervøse

USAs president Donald Trump har erklært katastrofetilstand i Puerto Rico, De amerikanske Jomfruøyer og Florida. Orkanen vil kunne treffe Florida i helgen.

– Folk er nervøse og forbereder seg på det verste. Butikker er tomme for vann og andre nødvendigheter. Det er også flere bensinstasjoner som er tomme for drivstoff, sier nordmannen Ståle Egenes (31), som bor i Tampa i Florida, til NTB.

På Bahamas blir seks øyer evakuert, og myndighetene advarer om at uværet er «potensielt katastrofalt».

Tidligere har det vært like kraftige orkaner i Mexicogolfen og Det karibiske hav. Men Irma er det kraftigste uværet som noen gang er registrert ute i selve Atlanterhavet. Irmas vedvarende vindstyrke er målt til 82 meter per sekund.

Unormalt varmt

Orkaner får energi fra varmt havvann, og Irma befinner seg over havområder som er 1,8 grader varmere enn normalt.

Klimaforskere har lenge advart om at de kraftigste orkanene og tyfonene kan bli enda kraftigere etter hvert som temperaturen på jorda stiger. I løpet av de siste hundre årene har gjennomsnittstemperaturen steget omtrent 1 grad, hovedsakelig som følge av menneskeskapte utslipp av klimagasser.

Meteorologer forventer at Irma vil bevege seg nær Den dominikanske republikk, Haiti og Cuba etter Puerto Rico.

I lutfattige Haiti pågår fortsatt gjenoppbyggingen etter orkanen Matthew i fjor og det voldsomme jordskjelvet som rammet landet i 2010. (NTB)

Mer fra Dagsavisen