Verden

Ut mot overgrepsleirer for barn

Trumps abortkutt kan true kampen Thokozani Mbendera fører mot skadelige tradisjoner i Malawi. Unge jenter sendes til opplæringsleirer i sex, forteller han.

Kampen han fører for økt kunnskap om sex står i fare: Arbeidet til Thokozani Mbendera (37) og familieplanleggingsorganisasjonen Familty Planning in Malawi (FPAM) trues av Donald Trumps gjeninnføring av «Gag Rule». Regelen forbyr amerikansk bistand til organisasjoner som gir helsetjenester som kan knyttes til abort og reproduktiv helse i utviklingsland.

Nå frykter Mbendera at viktig lokalt arbeid for endring står i fare. Mbendera besøkte i forrige uke Arendalsuka, etter invitasjon fra den norske søsterorganisasjonen Sex og Politikk.

LES OGSÅ: Mater abortmotstanderne

Sendes på leir

En av de mest skadelige skikkene i Malawi er opplæringsleire der jenter utsettes for seksuelle overgrep for å bli introdusert for voksenlivet.

– I disse leirene kommer barn ned i fem-seksårsalderen til opp til 14 års alder, før puberteten. Det er eldre personer som tar gutter og jenter med ut i bushen, der de blir introdusert for seksuallivet. De blir fortalt at det er en eksaminering i det å bli voksen, forteller Mbdendera.

– Det setter livet til de unge i fare. Mange blir smittet av sykdommer. Dessverre skjer det at eldre personer har sex med dem, sier Mbendera, som er direktør for FPAM.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

HIV-smittet sto bak overgrep

BBC publiserte i fjor et intervju med Eric Aniva fra Malawi, en såkalt «hyena», som har som yrke å bli leid inn av familier for å ha sex med jenter ned i 12-13-årsalderen. Aniva, som var HIV-positiv og skal ha hatt ubeskyttet sex, ble pågrepet og idømt to års tvangsarbeid. Han skal ha hatt sex med over 100 jenter og kvinner. Overgangsriten er en del av en seksuell renselsestradisjon blant stammer i sørlige deler av Malawi. For dem som nekter å delta på leirene, trues det med hudsykdommer og ulykke i familien. Awa Kandaya (20) forteller til den franske avisa Le Monde at hun deltok på en slik leir som niåring. Hun ble utsatt for overgrep. Jentene blir sendt i leire etter første menstruasjon, og læres opp i hvordan de seksuelt skal tilfredsstille en mann. Det er foreldrene som innskriver døtrene sine. «De kommer i løpet av ferien i september, og er hos oss i to uker», sier Esitele Paulo, en av to kvinner som organiserte leiren Awa deltok på, til Le Monde. Paulo forteller at jentene kler seg nakne ved en elv, før de forsøker å danse dansen chisamba, og beveger på rumpa for å hisse opp mennene. Deretter legger de seg ned på bakken og simulerer sex, selv om de så vidt har kommet i puberteten. De må også trene på oralsex ved bruk av en bit av tre, skriver avisa.

Ifølge Le Monde er tradisjonen i Øst-Afrika på vikende front, men har sterkt feste i Malawi. Praksisen har vært forbudt siden 2013, og malawiske myndigheter hevder at de har etterforskere som pågripe «hyenene». Men praksisen har støtte i lokal kultur, sier Mbendera. Det er bare toppen av isberget av overgrep som rapporteres.

For å ta opp kampen mot tradisjonen, må tilgangen på helsetjenester for seksuell og reproduktiv helse utvides, mener han.

– Hvis myndighetene vil bli kvitt dette, må de si at seksualundervisning skal inn i skolen. Tenåringsgraviditeter er også utbredt. De unge kjenner ikke kroppen sin, sier han.

Skal samfunnet gjøre framskritt, må man få religiøse og tradisjonelle aktører med på laget, understreker Mbendera. Den katolske kirken i Malawi er imot prevensjon.

– Mange ser på religiøse ledere som Gud selv. Men vi kan først og fremst skylde oss selv. Disse religiøse strukturene i vårt eget samfunn er noe vi må arbeide med, sier han.

LES OGSÅ: – Tilbakeslag for likestillingen

Frykter flere aborter

Kvinner i Malawi kan i dag kun ta abort ved fare for mors liv og dersom tre leger samtykker. Mbendera og andre arbeider nå for at kvinner skal kunne ta abort hvis de utsettes for voldtekt, incest eller fosteret har livstruende skader. Organisasjonen han leder, FPAM, er medlem av International Planned Parenthood (IPPF). Disse har Norge økt pengestøtten til gjennom She Decides-initiativet, som vil fylle inn pengegapet som oppstår når Gag Rule innføres. Med kutt i bistandsstøtten fra USA, frykter han at antallet uønskede graviditeter og ulovlige aborter vil stige. FPAM kan miste halve pengestøtten, og bli tvunget til å stenge tre av sju klinikker, som blant annet utfører utskraping og andre nødvendige helsetjenester når en ulovlig abort går galt. Amerikanske USAID står for 80 prosent av gratis prevensjon, som kondomer og p-piller, sier han. Etter inspirasjon fra Norge har malawiske parlamentarikere opprettet et nettverk for seksuelle og reproduktive rettigheter, som har 80 medlemmer. Dette er viktig for å endre abortloven. Stortingspolitiker Heidi Nordby Lunde (H) har vært på besøk i Malawi.

LES OGSÅ: Blar opp for retten til abort

Svelger vaskepulver

Utfordringene står i kø i Malawi, som har en av verdens høyeste fødselsrater på 4.4 barn pr. kvinne. Landet er også et av de ti land Norge gir mest bistand til. I 2009 var det i Malawi 67.000 aborter, i 2015 var det nær doblet, til 141,000, ifølge Guttmacher Institute. De fleste av abortene blir utført under usikre forhold. 60 prosent får komplikasjoner i etterkant som krever medisinsk hjelp. Skader etter farlige aborter legger beslag på en tredel av sengene ved sykehusene i hovedstaden Lilongwe, ifølge Sky News. En doktor forteller at kvinner drikker vaskepulveret Surf, eller bruker kleshengere og kniver til å stikke seg med for å abortere. Noen bruker også gafler eller tar urtemedisin, sier Mbendera. Noen får så store skader at de må få livmoren fjernet, forteller han. Organisasjonen arbeider også mot barneekteskap, som er utbredt. På grunn av fattigdom gifter foreldrene bort jenter ned i seksårsalderen for en «brudepris», sier Mbendera.

– De kan bli prisgitt ektemannen, som har frihet til å ha samleie med jenta når han vil, sier han.

Utestenges

Det var som medlem av en studentorganisasjon på universitet at Mbendera bestemte seg for å arbeide for å gi hjemlandet ny retning. Men kampen for et mer moderne Malawi har sin pris. Han er oppvokst på landsbygda, der familien hans også kommer fra. Enkelte familiemedlemmer unngår ham, og han får reaksjoner etter medieutspill i kampen for abort.

– Menn sier: «Er du mannen som vil drepe barna til konene våre? Hva slags mann er du?», forteller Mbendera.

Han har også blitt nektet å inneha religiøse verv.

– Det hender jeg tenker: «Hva vil de si under gudstjenesten på søndag?» Men man må bare møte det med latter, eller snu situasjoner der folk prøver å overbevise meg om å skifte mening, og heller overbevise dem.

Menn har vært for lite involvert i kampen for kvinners rettigheter, mener han. Skal det bli endring, må menn gå foran, fordi de oftest er i lederposisjoner.

– Menn som sitter ved konas side under fødselen, og ser hvilken smerte det innebærer, vil ikke la henne gjennomgå 10 fødsler. De ser ikke lenger på kona som en fødefabrikk, sier han.

Han ser en holdningsendring der yngre menn involverer seg mer i barnas oppdragelse. Malawi har også opplevd framgang: hivsmitten har sunket fra 10.2 til 8.7 prosent. Blant prostituerte er hivsmitten gått ned fra 77 til 62 prosent.

LES OGSÅ: Abort, retry, ignore

Nyeste fra Dagsavisen.no: