Verden

Russland utviser 755 amerikanske diplomater

Utvisningene er et svar på nye amerikanske sanksjoner.

MØTTES: Her er Vladimir Putin og Donald Trump fra møtet de hadde i Hamburg tidligere denne måneden.

Det opplyser Putin selv, ifølge russiske medier. Det russiske utenriksdepartementet har tidligere krevet at USA kutter ned diplomatstaben i Russland til 455, det samme antallet Russland har i USA.

– Mer enn tusen personer arbeider ved den amerikanske ambassaden og konsulatene. 755 må stanse sine aktiviteter i Russland, erklærte den russiske presidenten i et intervju med russisk TV.

Videre sier han at landet i lang tid har ventet på positive endring i Washingtons holdninger til Moskva, og at de håpte på at situasjonen ville forandre seg.

–Jeg tenkte også at vi måtte vise at vi ikke kommer til å la noe gå ubesvart hen, sier han, og legger til at Russland har en rekke muligheter til å besvare USAs sanksjoner.

–Men jeg håper at vi ikke kommer til å havne der, og jeg motsetter meg dette i dag, legger han til.

Trump vil godkjenne

USA har tidligere innført en rekke sanksjoner mot Russland. I midten av juni vedtok Senatet sanksjoner mot Russland som en reaksjon på russisk innblanding i valget i fjor, og tidligere har USA reagert på landets innblanding i Ukraina.

De nyeste sanksjonene ble fredag vedtatt med stort flertall i Kongressen i Washington. I tillegg til sanksjoner mot Russland, omfatter loven også nye tiltak mot Nord-Korea og Iran.

De nye sanksjonslovene har klausuler som krever at presidenten går til Kongressen hvis han vil reversere dem eller myke dem opp.

Det hvite hus har varslet at president Donald Trump vil godkjenne tiltakene, til tross for at han har ønsket seg en oppmykning i forholdet til Russland.

Dette skjer etter Kongressen har kommet Trump i møte – etter at presidenten har lest tidligere utkast og «forhandlet på flere kritiske punkter».

EU-motstand

Utover at punktet om Nord-Korea ble lagt til i forslaget som ble vedtatt fredag, er det uklart hvilke endringer som er med fra det forslaget som ble vedtatt med overveldende flertall i Representantenes hus onsdag.

Ifølge BBC rammer sanksjonene som ble vedtatt i Representantenes hus nøkkelindustrier i Russland, som jernbane, shipping, metallproduksjon og gruvedrift. De omfatter også restriksjoner på selskaper som handler med russisk oljeindustri.

EU var kritiske til dette, ettersom det signaliserte at USA ville gå bort fra samarbeidet om sanksjoner mot Russland.

Mange EU-land er avhengige av Russland som gassleverandør, og i disse dager forhandler unionen med Russland om bygging og drift av gassrørledningen Nord Stream 2.

– Hvis våre bekymringer ikke blir tatt på alvor, står vi klare til å handle deretter i løpet av få dager, het det i en uttalelse fra EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker onsdag.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Hysteri

Russiske myndigheter var raskt ute med å erklære at de ville svare på sanksjonene. Viseutenriksminister Sergej Riabkov sa søndag til TV-kanalen ABC at Russland vil trappe opp sine reaksjoner hvis USA ikke endrer tilnærming.

Under et besøk i Finland torsdag sa Putin at de amerikanske reaksjonene på beskyldningene om russisk innblanding i det amerikanske valget ligner et «anti-russisk hysteri».

– Det ville være sterkt beklagelig om russisk-amerikanske forhold skulle bli ofret for å løse spørsmål knyttet til hjemlig politikk, sa Putin under en felles pressekonferanse med Finlands president Sauli Niinistö.

(NTB)