Verden

– Bør være en vekker for Israel

Bilde 1 av 3

JERUSALEM (Dagsavisen):

– Dette er en vekker. Netanyahu har styrt i ni år og har nektet å forhandle om fred, sier Mustafa Barghouti, en palestinsk politiker og analytiker, til Dagsavisen.

Han reagerer på måten Israels statsminister, Benjamin Netanyahu, har forholdt seg til de siste dagenes voldsutbrudd i Jerusalem. Bakgrunnen er konflikten rundt den hellige høyden Haram al-Sharif, som jødene kaller Tempelhøyden.

Brutt kontakten

Den økende spenningen ser ut til å ha tatt Netanyahu på sengen. Store deler av verden virket å ha «glemt» okkupasjonen og palestinernes sak, trodde Netanyahu, som var mer opptatt av å markedsføre Israel som en stormakt innen høyteknologi, og at det var verden som trengte Israel. President Mahmoud Abbas, lederen for den rivaliserende palestinske regjeringen, har på sin side brutt kontakten med israelerne.

Barghouti mener det er umulig å separere striden om helligdommene i Jerusalem fra resten av den palestinsk-israelske konflikten.

– Vi har levd under okkupasjon i 50 år, vi lever under et apartheidstyre. Og det finnes kun én eneste måte å bedre sikkerheten her på, og det er å gjøre slutt på okkupasjonen, sier han.

Smuglet våpen

Israelske sikkerhetsstyrker arresterte natt til i går titalls aktivister tilknyttet den islamistiske Hamas-gruppen. Vel klare over at en opptrapping ved helligdommene i Jerusalem kan få følger for store deler av verden, skal FNs sikkerhetsråd samles i New York i dag for å diskutere «hvordan man kan roe ned situasjonen». Det er Sverige, Frankrike og Egypt som har innkalt til krisemøtet.

Den siste runden med vold startet da tre islamister for litt over en uke siden smuglet våpen inn på den hellige høyden. Vel inne i helligdommen, åpnet islamistene ild og drepte to politimenn som sto utplassert ved en av inngangsportene utenfor stedet.

Israel utplasserte så metalldetektorer ved inngangsportene, og dette ble ifølge Waqf, den islamske myndigheten ved stedet, sett på som et forsøk på å undergrave muslimers kontroll over helligdommen. Siden har muslimer nektet å gå inn i helligdommen, og i stedet har blodige sammenstøt funnet sted både i okkuperte Øst-Jerusalem og på Vestbredden.

– Religiøs fanatisme

Shmuel Sandler, professor ved Begin-Sadat Senteret for Strategiske Studier utenfor Tel Aviv, mener imidlertid det er for enkelt å se på voldseksplosjonen kun som en konsekvens av okkupasjonen.

– Dette dreier seg også om en religiøs fanatisme som mange i utlandet rett og slett ikke forstår, sier Sandler i en samtale med Dagsavisen, og peker på tre brutale mord som fant sted fredag.

Omar al-Abed, en palestinsk 19-åring fra en landsby nord for Ramallah, snek seg inn i en bosetning kalt Halamish for å «redde Al-Aqsa».

Han banket på døren ved et tilfeldig hjem, og da døren ble åpnet, knivstakk og drepte han tre mennesker på stedet – en 70 år gammel familiefar og hans to voksne barn, som var kommet sammen for å feire en familiebegivenhet. Rett før al-Abed forlot hjemmet, forklarte han sin motivasjon i en post på Facebook.

– Jeg skal dø for Al-Aqsa. Dette er mine siste ord, skrev han.

19-åringen hadde regnet med å bli drept under angrepet, men ble i stedet såret, og er nå på israelsk sykehus.

– Vil ikke ødelegge

– Du kan ikke forklare dette kun ved å snakke om okkupasjonen. Det er en ekstremisme involvert her som mange ikke ønsker å se. Men en har jo akkurat det samme i Europa. Også der gjør enkelte unge helt forferdelige ting i religionens navn. Og i Europa har en jo ikke noen okkupasjon, sier Sandler.

– Det som skjer er at flere muslimske ledere sier at Al-Aqsa er i fare, og at Israel prøver å ødelegge moskeen. Og det er altfor lett å egge opp til slik fanatisme. Men vi prøver selvfølgelig ikke å ødelegge stedet. Israel har til og med forbudt jøder å be der, selv om dette er det helligste stedet i jødedommen. Det var ekstreme muslimer som nylig brakte våpen inn dit, ikke jøder, og helligdommer blir ødelagt i Irak og Syria hele tida nå. Man lurer seg selv hvis en tror at dette bare dreier seg om okkupasjonen, sier han.

Mer fra Dagsavisen