Verden

Forsker frykter Irak kan kollapse

Ennå kan man kjenne lukten av døde mennesker under ruinene i Mosul. Men kampen om ikke bare byen, men også landets framtid, har nå begynt. – Irak kan kollapse, advarer forsker.

1 av 2

RAMALLAH (Dagsavisen): Irakiske soldater inne i Mosuls historiske gamleby feiret i går seieren over IS, Den islamske staten. Omringet av ruiner og ødeleggelse, viste noen V-tegnet, andre tok selfier, mens andre igjen spaserte rundt med flagg.

Iraks statsminister, Haider al-Abadi, erklærte i går ettermiddag full seier for regjeringsstyrkene. Ifølge al-Abadi er IS endelig drevet ut av Mosul.

– Den øverstkommanderende for de irakiske styrkene er ankommet til den befridde byen Mosul og har ønsket de heroiske soldatene og det irakiske folk lykke til med den store seieren, heter det i en kunngjøring fra Abadis kontor, gjengitt av NTB.

Den irakiske offensiven for å drive den ytterliggående islamistgruppa IS ut av Mosul startet for ni måneder siden. De siste ukene har vært tunge siden IS-krigere forskanset seg i de smale gatene i Vest-Mosuls gamleby.

Les også: - IS har sprengt moskeen der IS-leder kunngjorde kalifat

Frykter kollaps

Forsker Kamel al-Basri, som leder Det irakiske instituttet for økonomisk reform i Bagdad, advarer mot å ta gledene på forskudd.

– Irak kan kollapse. Det er som et være eller ikke være. Ikke bare kurderne i nord krever mer selvstyre – også sjiamuslimene i sør har begynt å demonstrere mot Bagdad. Vi kan oppleve at staten går i oppløsning, og det vil være forferdelig. Men nå er det noen som forsøker å forandre ting, sier han til Dagsavisen.

Store deler av millionbyen Mosul ligger i ruiner. Ennå kan det dukke opp selvmordsaktivister – fremdeles sterke i sin overbevisning – fra skjulestedene. Ikke bare menn, men også kvinner har detonert sprengstoff de har båret på kroppen. De har garantert ikke lenger noe å vinne. Men trolig mener de at de heller ikke har stort å tape. Ingen vet hvor mange som er blitt drept i kampene. Infrastrukturen i byen er knust, og det kan gå tiår før byen igjen er på beina.

Det store spørsmålet er hva som nå vil skje. For det var ikke uten grunn at IS, med kun 1.500 mann, i juni 2014 greide å erobre en millionby der også minst 60.000 irakiske sikkerhetsstyrker sto utplassert. Sentralmakten i Bagdad lenger sør var nemlig allerede da ansett som så korrupt og upålitelig at mange i Mosul ikke ville motsette seg de invaderende styrkene. Så de statlige sikkerhetsstyrkene flyktet.

– Og ennå, selv etter Mosuls fall, er det ikke mye å være optimistisk over. Det overveldende flertallet i Irak har ikke noen tillit til vår regjering. Den er korrupt og ineffektiv, og folk vet at regjeringen ikke engang vil kunne tilfredsstille deres mest grunnleggende behov. Derfor er vi nå ved et veiskille, sier al-Basri.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Ønsker global konferanse

Ifølge irakeren har en ny og unik dialog startet de siste månedene. Dialogen har som formål å etablere en ny type politikk på tvers av de gamle etniske og religiøse skillelinjene.

– Demokrati kunne ikke lykkes i Irak for vi hadde ikke noen sosial kontrakt, vi var ikke enige om noen ting. De politiske partiene forfektet ikke verdier eller ideer, de representerte bare sin etniske eller religiøse gruppe. Nå, derimot, ser vi at mange kurdere forsøker å bygge bruer til sjiamuslimene, og det samme med sunnimuslimene. Men dette er helt i begynnelsen, forteller han.

Forskeren appellerer til verdenssamfunnet om å arrangere en internasjonal konferanse der de viktigste partene i Irak kan forhandle om en ny samfunnsløsning, som så vil få støtte fra verdenssamfunnet. Likevel er faremomentene enorme.

– I Mosul vil det ta tiår før infrastrukturen blir gjenoppbygget, og folk vil lide. Slikt vil skape grobunn for politisk ustabilitet og terror. Og så har vi soldatene som deltok i kampene, de som nå skal reise hjem. De må bli gitt respekt, ære og kompensasjon. Men det er klart de ikke vil få det. Og dermed vil vi bare få mer vold. Alle konflikter vil ende med vold, sier han.

Dagsavisen stilte spørsmålet i oktober i fjor: Hva kommer etter Mosul?

Krigere flykter til Europa

Med fallet i Mosul vil imidlertid IS ha mistet sitt viktigste fotfeste i Irak. I Syria er IS i ferd med å bli knust i sin selverklærte hovedstad Raqqah. Ennå er det ikke kjent hvor Abu Bakr al-Baghdadi, IS sin leder, skjuler seg. Det var al-Baghdadi som i juli 2014 erklærte det nye kalifatet under en preken i den mer enn 800 år gamle historiske al-Nuri moskeen i Mosul. Også moskeen er nå i ruiner. Russland hevder å ha drept al-Baghdadi i et bombeangrep utenfor Raqqah i forrige måned, men noe lik er ikke blitt sett.

Og nettopp i det IS viser tegn til å bli slått militært, advarer Dar al-Ifta, et egyptisk forskningsinstitutt, at minst 20 prosent av IS-krigerne er europeiske statsborgere.

– Et enormt antall utenlandske IS-krigere vil nå flykte fra Midtøsten etter nederlaget, og deres retur til deres hjemland vil utgjøre en klar sikkerhetstrussel i Europa, het det i en pressemelding fra egyptiske Dar al-Ifra.

Les også: Flykter til Syria fra Mosul