Verden

– Veldig dyster nasjonal stemning

Dronning Elizabeth kommer med støtteerklæring på sin offisielle bursdag lørdag, etter at Storbritannia er hardt rammet av en rekke tragedier.

Dronning Elizabeth under et besøk hos ofre etter storbrannen i London.

– De siste månedene har landet blitt rammet av en serie tragedier, sier dronning Elizabeth i en uttalelse på Twitter lørdag.

– Dette er tradisjonelt en dag for feiring. Men det er vanskelig å komme bort fra den veldig dystre nasjonale stemningen, skriver dronningen på Twitter.

I dag er dronningens offisielle bursdag  – hun fylte 91 år den 21. april, men tradisjonen er at dronningen også har en offisiell bursdagfeiring i juni, som i år falt på lørdag 17. juni.

Storbritannia er rystet av en rekke tragiske hendelser på kort tid: Storbrannen i London og terrorangrep i Manchester og London de siste ukene, og terrorangrepet i Westminster i London i vår.

Dronningen og prins William, hertugen av Cambridge, møtte fredag ofre for storbrannen i London, og dronningen roses i media for sin håndtering av krisen. 30 er erklært døde, rundt 70 savnet.

– Under besøkene mine i Manchester og London har det gjort dypt inntrykk hvordan folk rundt omkring i landet har tilbudt trøst og støtte for dem som er i en desperat situasjon, skriver dronningen.

Kritikk mot May

Men stemningen er spent blant mange av de berørte etter storbrannen i London, og statsminister Theresa May har fått har medfart for håndteringen.

May hadde fredag flere møter med ofre for brannen, og tilbrakte en time på et sykehus der mange av ofrene befinner seg, og snakket med dem. Hun kunngjorde dessuten fredag kveld et fond på fem millioner pund som skal sørge for umiddelbar hjelp til ofrene.
May har likevel fått sterk kritikk etter at hun ikke møtte ofrene da hun først kom til åstedet torsdag. Under det besøket snakket hun bare med redningspersonell, ikke beboere. Det førte til massiv kritikk mot May, og sto i kontrast til Labour-leder Jeremy Corbyn, som møtte ofrene, klemte og snakket med dem. Kritikken har også kommet fra enkelte av Mays egne partifeller.
Inntrykket av en statsminister som ikke evner å møte folk har styrket seg. Også i valgkampen ble hun anklaget for distanse til velgene.
Men regjeringsmedlem Damian Green mener kritikken mot May er dypt urettferdig.

 Hun har den samme grad av sympati og forferdelse ved disse hendelsene som vi alle har, sier Green til BBC.

Les også:  - Hun hadde bare trengt å si noen trøstens ord.