Verden

Amerikanerne selv kan tape

Svakere klimaforpliktelser kan gi motsatt effekt av hva Donald Trump ønsker, spår eksperter. Færre jobber og større trusler mot USAs sikkerhet kan bli konsekvensene.

I går kveld kunngjorde president Donald Trump at han trekker USA ut av Parisavtalen fordi han mener den internasjonale klimavtalen er en «forferdelig avtale», laget av «dumme folk». Han mener USA er bedre tjent med å stå utenfor.

Men i virkeligheten er det snarere tvert imot, advarer eksperter og topp-politikere over hele verden. USAs innbyggere vil tape grovt dersom landet trekker seg ut av internasjonale klimaforpliktelser.

– USA burde bli i avtalen av hensyn til resten av verden, men mest av alt av hensyn til seg selv. Klimaendringene vil merkes av USAs befolkning i alt fra issmelting i Alaska til havnivåstigning i Florida, advarte Erik Solheim, sjef for FNs miljøprogram, i forkant av Trumps beslutning.'

Les også: Macron på twitter: – Gjør planeten vår storartet igjen

Amerikanerne vil bli

USAs innbyggere selv ser ut til å ha innsett dette: De oppgir hvert fall på meningsmålinger at de helst vil at USA skal bli i Parisavtalen. Nesten sju av ti velgere oppgir i en fersk måling at de vil bli.

Blant andre grunner som eksperter og toppolitikere har trukket fram som negative konsekvenser for USA, er:

Jobber: Såkalt grønne jobber, innenfor blant annet fornybar energi, er i dag i vekst i USA. I fjor var antallet ansatte i USAs solenergiindustri dobbelt så stor som antallet innen olje, kull- og gassbransjen. Stadig flere investorer mener nå at framtida ligger i fornybar energi, og USA kan risikere å miste jobber til India og Kina dersom de heller satser på kull og gass.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Sykdommer

Sikkerhet: FNs generalsekretær, António Guterres, advarte tirsdag om at USA kan sette sin egen sikkerhet på spill dersom de trekker seg ut av Paris. Han begrunnet det blant annet med at miljø- og klimaproblemer er tett vevd sammen med risiko for konflikter og trusler mot nasjonal sikkerhet.

Helse: Hvis USA ikke tar grep om miljø- og klimaproblemer, vil det gå utover amerikanernes helse. Spredning av farlige sykdommer og luftforurensning som følge av klimaendringer er blant konsekvensene som Verdens Helseorganisasjon har advart om.

Mer fra Dagsavisen