Verden

Spiller om opptil 0,3 grader

Verden kan bli opp mot 0,3 grader varmere om USA går ut av Parisavtalen. – Og i tillegg kommer de politiske konsekvensene, advarer klimaforsker.

Den amerikanske presidenten er i ferd med å gjøre det på ny: Sette verden på pinebenken i klimaspørsmålet.

– Jeg vil ta en endelig beslutning om Parisavtalen neste uke! lovet Donald Trump i en melding via favorittmediet Twitter lørdag.

Beskjeden han bringer er ventet å være dårlig nytt. Dagen etter Trumps kunngjøring meldte nyhetsnettstedet Axios at Trump skal ha sagt til noen av sine nærmeste medarbeidere at han planlegger å trekke USA ut av avtalen. Det har de fått vite fra tre kilder med nær kjennskap til saken.

Les også: Kan presse pappa på klima

0,3 grader til

Gjør Trump det, kan følgene bli dramatiske: Tre milliarder ekstra tonn med klimagasser kan bli sluppet ut årlig. I verste fall kan verden bli 0.3 grader varmere ved århundreskiftet enn hvis USA hadde oppfylt målene sine, ifølge forskere.

Dette viser beregninger som det amerikanske nyhetsbyrået Associated Press har innhentet fra et tjuetalls klimaforskere. Forskerne kommer fra blant annet det nasjonale, amerikanske instituttet for atmosfæreforskning (NCAR) og forskningsteamet Climate Interactive. De har beregnet hva som skjer dersom USA skroter klimamålene fra Paris og fortsetter som før, mens resten av verden når sine mål.

– Og man kan ikke bare regne på de temperaturmessige konsekvensene. De politiske konsekvensene blir også omfattende, påpeker forskningsleder ved klimastiftelsen Cicero og ekspert på amerikansk klimapolitikk, Guri Bang.

Hun tror den positive samarbeidstonen fra Parisavtalen kan forsvinne om USA gjør alvor av å si adjø til klima-fellesskapet.

– USA er et viktig land og en stor økonomi. Noe av lufta kan gå ut av ballongen om USA trekker seg ut. Dessuten må andre land da gjøre enda dypere klimagasskutt for å nå målet om å begrense global oppvarming til to grader, sier hun.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Kan endre målene

Dominoeffekten kan gjøre konsekvensene verre enn 0.3 graders oppvarming, mener noen forskere. Som dersom andre land følger etter.

Andre spår med større optimisme, og at markedsutviklingen uansett vil gå mot mer fornybar energi. Det kan trekke verden i riktig retning uavhengig av politikerne og gjøre at USAs valg ikke betyr like mye.

Også EU, Kina og andre land er tydelige på å fortsette klimaarbeidet uansett. De prøver også å få Trump til å ombestemme seg.

– Det er en mulighet at USA blir i Parisavtalen, men at de endrer utslippsmålet de tidligere har meldt inn, sier klimaforsker Bang.

– Utslippsmålene er planlagt å skulle justeres oppover i framtida. Men kan de også justeres ned?

– Ja. Selve avtalen har en klar intensjon om å drive frem stadig mer ambisiøse utslippskutt. Men utslippsmålene er ikke juridisk bindende. Det kan hende at USA velger å bli, men justerer målene.

Les også: Trump utnevner klimaskeptiker til miljøsjef

Mer fra Dagsavisen